Co jemy na śniadanie? Raport odsłania poranne nawyki Polaków

Śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek dnia. Jednak nie każdy Polak i Polka jada je regularnie. Z raportu "Nawyki Śniadaniowe Polaków" przygotowanego przez SW Research na zlecenie Puratos wynika, że niemal co czwarty z nas pomija poranny posiłek, a coraz większą rolę odgrywa jakość pieczywa - zwłaszcza chleba na zakwasie.
Raport "Nawyki Śniadaniowe Polaków" pokazuje, co wybieramy na pierwszy posiłek.Raport "Nawyki Śniadaniowe Polaków" pokazuje, co wybieramy na pierwszy posiłek.
Źródło zdjęć: © freepik.com | KamranAydinov/freepik
Gabriela Fedyk

Poranne rytuały Polaków - kto je śniadanie, a kto nie?

Czy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Z badań wynika, że dla większości Polaków tak - 82 proc. z nas je śniadanie codziennie. Jednak 18 proc. przyznaje, że pomija je przynajmniej od czasu do czasu, 4 proc. - tylko okazjonalnie, a 2 proc. - nigdy lub prawie nigdy. Największe różnice widać między pokoleniami: w grupie poniżej 24. roku życia śniadanie codziennie je 65 proc. badanych, podczas gdy wśród starszych - 84 proc.. Powód? Brak czasu, poranny pośpiech i obowiązki sprawiają, że śniadanie często ustępuje miejsca kawie lub szybkiej przekąsce.

Rosjanie nad Bałtykiem. Ten samolot przechwycili polscy piloci

- Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, bo po nocnym odpoczynku organizm potrzebuje energii i równowagi. Dobre śniadanie daje siłę, stabilizuje poziom cukru i przygotowuje ciało do działania. Najgorsze nawyki to pośpiech oraz sięganie po słodkie gotowce i przetworzone produkty - dają chwilowy zastrzyk energii, a potem szybki spadek sił. Lepiej poświęcić chwilę na naturalne produkty, świeże warzywa, jajka i kromkę chleba na zakwasie - to naprawdę zmienia poranek - komentuje Andrzej Polan, osobowość kulinarna.

Co jemy na śniadanie? Przyzwyczajenia kontra jakość

Większość Polaków pozytywnie ocenia swoje poranne posiłki: 83 proc. uważa je za syte, a trzy czwarte za zdrowe i wartościowe odżywczo. Jednocześnie jedynie 69 proc. przyznaje, że śniadania nie są monotonne. Na stołach królują nabiał (74 proc.), chleb i jajka (po 64 proc.). Warzywa pojawiają się u 49 proc. badanych, a owoce - u 29 proc.

- W naszych śniadaniach wciąż za dużo jest przetworzonych produktów - słodkich bułek, gotowych wędlin czy jogurtów z dodatkiem cukru. Zdrowe i pożywne śniadanie powinno składać się z prostych, naturalnych produktów: pełnowartościowego białka, warzyw, dobrych tłuszczów i oczywiście wysokiej jakości pieczywa. Chleb z zakwasem jest tu kluczowy - syci, daje stabilną energię i wspiera trawienie, stanowiąc fundament dla całego posiłku - podkreśla Andrzej Polan.

Chleb i bułki - fundament polskiego śniadania

Polacy najchętniej sięgają po pieczywo - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Najczęściej wybierane są chleby żytnie lub mieszane z ziarnami (40 proc.) i wypieki z zakwasem (37 proc.). Biały chleb pszenny wybiera 36 proc., a tradycyjny żytni - 34 proc. Bułki spożywa 44 proc. badanych, najczęściej pełnoziarniste grahamki (57 proc.), z ziarnami (56 proc.) oraz kajzerki (55 proc.). Słodkie wypieki na śniadanie wybiera 16 proc. respondentów, z drożdżówką na czele (67 proc.).

- W Puratos, stawiając na jakość pieczywa, zaczynamy od zakwasów. Korzystając z naszego doświadczenia i wiedzy potrafimy precyzyjnie kontrolować proces fermentacji, co pozwala nam tworzyć zakwasy nie tylko o wyjątkowym smaku i aromacie, ale także zapewniające stabilność i bezpieczeństwo mikrobiologiczne gotowych produktów - mówi Daniel Szewczykowski, Główny Technolog Piekarnictwa Puratos.

Chleb z zakwasem - hit polskiego poranka

Chleb z zakwasem jest coraz bardziej ceniony w polskich domach - 81 proc. respondentów uważa go za zdrowszy, a 70 proc. podkreśla, że dłużej zachowuje świeżość. Ponad trzy czwarte Polaków (77 proc.) jest gotowych zapłacić za niego więcej niż za zwykły bochenek, a 14 proc. nawet dwukrotnie więcej.

- Wyniki badania potwierdzają, że dla Polaków zakwas to coś więcej niż składnik - to symbol jakości i świadomego wyboru. Konsumenci coraz częściej dostrzegają jego wpływ nie tylko na smak, ale i zdrowie. Pieczywo z zakwasem utożsamiane jest z produktem naturalnym, który wspiera trawienie, pracę jelit czy przyswajanie składników odżywczych - mówi Joanna Parandyk, Product Manager Bakery w Puratos.

Gdzie kupujemy chleb? Lokalne piekarnie wracają do łask

Zmieniają się też miejsca, w których kupujemy chleb. Coraz chętniej wracamy do lokalnych, rzemieślniczych piekarni - pieczywo kupuje w nich 31 proc. Polaków. Dyskonty wybiera 17 proc., super- i hipermarkety - 16 proc., a piekarnie sieciowe - 14 proc.. Samodzielnie piecze chleb tylko 3 proc. badanych.

Badanie zostało zrealizowane przez SW Research na zlecenie marki Puratos metodą wywiadów online (CAWI) w dniach 15-18 września 2025 roku. Wzięło w nim udział 1008 osób powyżej 16. roku życia, z próby dobranej pod względem płci, wieku, wielkości miejscowości i województwa.

Źródło: Puratos, raport "Nawyki Śniadaniowe Polaków"

Wybrane dla Ciebie
Gniezno: Noc Świętych z Carlo Acutisem. To pierwszy święty z generacji Milenialsów
Gniezno: Noc Świętych z Carlo Acutisem. To pierwszy święty z generacji Milenialsów
Sosnowiec: Upiorne Halloween! "Straszne stwory" bawiły się na największej imprezie w Zagłębiu
Sosnowiec: Upiorne Halloween! "Straszne stwory" bawiły się na największej imprezie w Zagłębiu
Radomsko: Policyjna akcja "Wszystkich Świętych"
Radomsko: Policyjna akcja "Wszystkich Świętych"
Złotniki Kujawskie: Groźny wypadek na DK 25. Zderzyły się dwa auta, trzy osoby poszkodowane, w akcji LPR
Złotniki Kujawskie: Groźny wypadek na DK 25. Zderzyły się dwa auta, trzy osoby poszkodowane, w akcji LPR
Bydgoszcz: Halloweenowy zlot Bydgoskich Klasyków. Zobacz motoryzacyjne perełki w strasznym wydaniu
Bydgoszcz: Halloweenowy zlot Bydgoskich Klasyków. Zobacz motoryzacyjne perełki w strasznym wydaniu
Łódź: Halloween 2025. Upiorna parada przeszła ulicą Piotrkowską
Łódź: Halloween 2025. Upiorna parada przeszła ulicą Piotrkowską
Szczecin: Sedina Apartamenty przy Odrze na finiszu
Szczecin: Sedina Apartamenty przy Odrze na finiszu
Nowa Wieś: 40-latek jechał na zakazie, w aucie miał narkotyki i wagę
Nowa Wieś: 40-latek jechał na zakazie, w aucie miał narkotyki i wagę
Powiat ełcki: Zaginęli Marcin i Jan Borowik. Trwają poszukiwania
Powiat ełcki: Zaginęli Marcin i Jan Borowik. Trwają poszukiwania
Zagórzany: niezwykła piramida w Małopolsce zaskakuje turystów
Zagórzany: niezwykła piramida w Małopolsce zaskakuje turystów
Bydgoszcz: Halloweenowa Masa Krytyczna przejechała ulicami miasta
Bydgoszcz: Halloweenowa Masa Krytyczna przejechała ulicami miasta
Zduńska Wola: Zbierają na odnowę zabytkowych nagrobków. To 13. kwesta
Zduńska Wola: Zbierają na odnowę zabytkowych nagrobków. To 13. kwesta