Z klasztornej spiżarni do twojej kuchni. Ogórki konserwowe z curry siostry Anastazji
Przepis na ogórki konserwowe z curry pochodzi z kuchni siostry Anastazji. Popularna zakonnica zaskakuje połączeniem przypraw. Oto prosty, a zarazem niezwykle aromatyczny sposób na przygotowanie ogórków jak z klasztornej kuchni: oszczędnej, przemyślanej i pełnej smaku. Dzięki zalewie z curry i dodatkom takim jak seler czy cebula, ogórki zyskują niepowtarzalny, delikatnie korzenny charakter. Zatrzymaj smak lata na dłużej!
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | vladispas/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Ogórki konserwowe z curry siostry Anastazji – przepis na smakowite przetwory
Liczba porcji: ok. 3-4 słoiki po 500 ml.
Czas przygotowania: 30-40 minut (łącznie z pasteryzacją).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- 2-3 łodygi zielonego selera (pokrojone na kawałki po 3–4 cm),
- 1-1,5 łyżeczki ziaren gorczycy (ok. 5–7 g),
- 1 średnia cebula (ok. 100 g).
- 750 ml wody,
- 125 ml octu 10 procent,
- 250 g cukru,
- 7 g soli (ok. 1/2 łyżki stołowej),
- 2 łyżeczki przyprawy curry (ok. 4–5 g).
Jak zrobić ogórki konserwowe siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
- Na początku ogórki dokładnie umyj, opcjonalnie obierz. Większe ogórki przekrój wzdłuż na 2 lub 4 części.
- Na dno wyparzonych słoików (najlepiej 500 ml) włóż po kawałku łodygi selera, kilku ziarnach gorczycy, 1-2 plasterki cebuli.
- Napełnij słoiki ogórkami ciasno, ale nie zgniataj ich.
- Przygotuj zalewę: zagotuj wodę, ocet, cukier, sól i curry, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia składników.
- Gorącą zalewą oblej ogórki w słoikach.
- Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez ok. 3 minuty od momentu zagotowania wody.
- Gotowe ogórki konserwowe z curry przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepsze są po kilku tygodniach macerowania, gdy przejdą smakiem.
Przepis na ogórki konserwowe z curry siostry Anastazji zainspirowany jest recepturą z książki „153 przetwory i dania mięsne siostry Anastazji” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.