Ziemniaki na wiele sposobów. Przepisy na placki, pyzy i puree
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i cukrem, pyzy ziemniaczane z twarogiem i grubym szczypiorem okraszane cebulką i boczkiem, pieczone ziemniaki z ogniska z masłem i solą oraz puree ziemniaczane z boczkiem i... zupą pomidorową. Oto dania z ziemniakami w roli głównej, które przywołują smak dzieciństwa. Przepisami podzielił się znany szef kuchni.
Znany szef kuchni i osobowość telewizyjna, miłośnik polskiej kuchni regionalnej oraz znawca hiszpańskiej i włoskiej - Jakub Steuermark - przywołuje dla nas wspomnienia z dziecięcych lat.
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i cukrem
- Tak podawała i robiła je moja mama, gdy trzeba było "ogarnąć" jedzenie dla małego mnie. Robiła to w prosty sposób, bo kwaśna śmietana była mieszana z cukrem i polewana na placki. Żałuję, że już Cię nie ma, mamo. Dorzucam kwiatek ode mnie dla Ciebie - opowiada Kuba Steuermark.
Afera CPK. "Odpowiedzialność polityczna jest oczywista"
Składniki na 4 osoby:
- 800 g ziemniaków klasy C
- 2 jajka
- 400 g mąki tortowej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 400 ml kwaśnej śmietany 18%
- 200 g cukru
- pudełko dowolnych kwiatów jadalnych
Wykonanie
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, odsącz z nadmiaru wody, posól, popieprz, dodaj jajka i mąkę. Całość wymieszaj i smaż placki na rozgrzanym oleju. Śmietanę wymieszaj z cukrem i polewaj po plackach.
Pyzy ziemniaczane z twarogiem i grubym szczypiorem okraszane cebulką i boczkiem
- To danie przygotowywała moja babcia, gdy dziadek zlewał swoje młode wino i przyjeżdżali wujkowie ścigać się, kto więcej zje pyz. Potrafili zjadać po sześć sztuk! A ile wina przy tym poszło... - dzieli się wspomnieniem ekspert.
Składniki na 4 osoby:
- 800 g ziemniaków typu B
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 400 g tłustego twarogu
- 1 pęczek dymki
- olej do smażenia
- 400 g słoniny
- sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki obierz i zetrzyj 600g na drobnej tarce, a pozostałe 200 g ugotuj. Odciśnij wodę z surowych i połącz z ugotowanymi przeciśniętymi przez praskę. Dodaj obie mąki, jajka i całość dobrze wymieszaj. Twaróg wymieszaj z posiekanym szczypiorem, dopraw solą i pieprzem. Formuj kulki i gotuj w osolonej wodzie. Słoninę pokrój w kostkę i smaż na oleju. Gdy pyzy wypłyną, daj im się pogotować jeszcze przez 5 minut, a następnie podawaj ze skwarkami i twarogiem ze szczypiorem. Gotowe!
Pieczone ziemniaki z ogniska z masłem i solą
- Pamiętam, gdy jeździłem na kolonie, że uwielbiałem to danie. Cały trik polegał na tym, aby odkryć ziemniaki z foli i je okopcić. Pobrudzone palce, zapach ogniska i topiące się na wierzchu masło... Wspomnienie z dzieciństwa - mówi szef kuchni.
Składniki na 4 osoby:
- 4 ziemniaki grillowe duże
- folia aluminiowa
- sól, pieprz
- 100 g zimnego masła
Wykonanie
Ziemniaki wyszoruj, osusz, a następnie posyp solą i zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż będą miękkie. Otwieraj, okraś obficie masłem, posól, popieprz.
Puree ziemniaczane z boczkiem i... zupą pomidorową
- Robiła je moja druga babcia. Zawsze mówiła, że ziemniaki rozgniecione smakują najlepiej
z pomidorami. Tam też było mnóstwo ziół, a puree - takie gładkie - bo babcia gotowała bardzo po francusku. Przygotowywała to danie w domu, ale pracowała w stołówce w Warszawie, w której jakieś 40 lat wcześniej pracowała Lucyna Ćwierczakiewiczowa - wspomina Kuba Steuermark.
Składniki na 4 osoby:
- 600 g ziemniaków typu B
- 200 g boczku wędzonego surowego
- 2 litry wywaru warzywnego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, cukier
- odrobina masła
Wykonanie
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj i przeciśnij przez praskę. Połącz ze smażonym boczkiem,
a następnie dopraw solą i pieprzem. Ugotuj zupę pomidorową na wywarze warzywnym. Przesmaż koncentrat na maśle, dodaj do wywaru, dodaj przecier i całość zagotuj. Zblenduj i dopraw solą. Wykładaj puree i zalewaj zupą.