Znudził ci się kurczak? Ten przepis wszystko zmienia
Pierś z kurczaka jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, a także wspiera zdrowie serca. Kurczak zawiera mało tłuszczu, dlatego często sięgają po niego osoby dbające o sylwetkę. Sos sojowy nie tylko podkręca smak, ale też dostarcza antyoksydanty oraz mikroelementy, takie jak żelazo i magnez. Sriracha dodaje ostrości i lekko pobudza metabolizm, czyli jest idealna, gdy masz ochotę na coś wyrazistego, ale wspierającego odchudzanie. Natka pietruszki, nie tylko pięknie dekoruje danie, ale także dostarcza dodatkową dawkę witaminy C, żelaza i antyoksydantów.
Szarpanego kurczaka można podawać na wiele sposobów, na przykład w formie dodatku do świeżej sałatki, wypełnienie aromatycznych wrapów, czy główne danie obiadowe obok ryżu i warzyw na parze.
Odkryj przepis na szarpanego kurczaka i ciesz się bogatym, zdrowym i satysfakcjonującym posiłkiem, który z łatwością dostosujesz do swoich potrzeb i preferencji smakowych.Jak zrobić szarpanego kurczaka? Poznaj prosty przepis na szarpanego kurczaka!
Składniki na szarpanego kurczaka:
- Pierś z kurczaka – 1 średni filet (200 g)
- Sos sojowy – 3 łyżki (20 g)
- Sos rybny – 2 łyżki (20 g)
- Ocet ryżowy – 3 łyżki (20 g)
- Syrop z agawy – 1 łyżka (20 g)
- Sos sriracha – 1 łyżka (20 g)
- Olej kokosowy – 1 łyżeczka (4 g)
- Natka pietruszki – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie szarpanego kurczaka:
Krok 1: Pierś z kurczaka oczyść i przełóż do małego rondelka. Zalej wodą (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby delikatnie zakryła mięso). Dodaj sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy i olej kokosowy. Dopraw do smaku pieprzem i chilli. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 min.
Krok 2: Odcedzone i lekko przestudzone mięso poszarp widelcami (lub palcami) wzdłuż włókien.
Krok 3: Mięso przełóż do miseczki. Dodaj sos sriracha, syrop z agawy i posiekane świeże zioła np. natkę pietruszki, kolendrę lub szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4: Przełóż do wygodnego naczynia.