WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Zobacz jak wyczarować idealnego sandacza w sosie grzybowym

Na piątkowy obiad lub elegancką kolację polecam ci sandacza w sosie grzybowym. Ta ryba ceniona jest za delikatne, białe mięso i niewielką ilość ości. Polana kremowym sosem z grzybów leśnych zamienia się w mistrzowską ucztę. Ten smak zapadnie ci w pamięć.
Sandacz w sosie grzybowymSandacz w sosie grzybowym to znakomite danie na piątkowy obiad lub elegancką kolację.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Radist/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Sandacz w sosie grzybowym - przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.            

Tiktokerka wywiozła z Biedronki pełen wózek. Pokazała, co kupiła

Czas przygotowania: około 40 minut (plus 30 minut na marynowanie).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 filety z sandacza ze skórą (ok. 180-200 g każdy),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej do panierowania,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła.
Na sos grzybowy:
  • 200 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych borowików,podgrzybków),
  • 1 mała cebula lub 2 szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 150 ml śmietanki 30 procent,
  • 50 ml bulionu warzywnego lub wody,
  • 1 szczypta posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sandacza w sosie grzybowym?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw oczyść filety z sandacza, jeśli to konieczne. Upewnij się, że są osuszone papierowym ręcznikiem - to klucz do chrupiącej skórki.
  2. Następnie skrop filety sokiem z cytryny, a następnie oprósz obficie solą i pieprzem.
  3. Odstaw zamarynowaną rybę do lodówki na około 30 minut. Dzięki temu smaki przejdą do mięsa.
  4. Pokrój grzyby w mniejsze plasterki lub kostkę. Posiekaj drobno szalotkę i przeciśnij przez praskę czosnek.
  5. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Zeszklij na nim posiekaną szalotkę, aż zmięknie i stanie się przezroczysta.
  6. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż je na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić.
  7. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez kolejną minutę. Uważaj, by czosnek się nie przypalił.
  8. Wlej białe wino jeśli używasz. Gotuj na mocnym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę.
  9. Wlej bulion i śmietankę. Gotuj na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji (około 5 minut).
  10. Dopraw sos solą i pieprzem. Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki. Sos jest gotowy.
  11. Na osobnym talerzu przygotuj mąkę. Obtocz w niej filety sandacza, strzepując nadmiar.
  12. Możesz panierować tylko stronę z mięsem, zostawiając skórę czystą, co zwiększy jej chrupkość.
  13. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy i masło. Masło doda smaku, a olej rzepakowy zapobiegnie jego spaleniu.
  14. Połóż filety na patelni stroną ze skórą do dołu. Smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Nie ruszaj ryby w tym czasie.
  15. Odwróć filety i smaż drugą stronę przez kolejne 2-3 minuty, aż mięso będzie białe i zwarte. Pamiętaj, sandacz gotuje się szybko, nie przesmaż go.
  16. Wyłóż usmażonego sandacza na półmiski. Polej rybę obficie gorącym sosem grzybowym.

Sposób podania sandacza w sosie grzybowym

Usmażonego sandacza w sosie grzybowym natychmiast podawaj. Idealnymi dodatkami będą gotowane ziemniaki, kopytka, kluski śląski lub makaron oraz świeża, prosta sałatka. W szczególności polecam surówkę z buraków z czerwoną kapustą w stylu coleslaw.

Jeśli nie masz świeżych grzybów leśnych, użyj suszonych. Po namoczeniu w gorącej wodzie (minimum 30 minut) możesz użyć zarówno grzybów, jak i wody z ich moczenia (po przecedzeniu) jako część bulionu. Woda ta nada sosowi głęboki, leśny aromat. Gwarantuję, że tym daniem zrobisz wrażenie na gościach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak tanio na rynku węgla dawno nie było. Tyle trzeba zapłacić za tonę
Tak tanio na rynku węgla dawno nie było. Tyle trzeba zapłacić za tonę
Najnowsza długoterminowa prognoza pogody na święta Bożego Narodzenia 2025 i Nowy Rok. Białe święta i mróz w grudniu? - zobacz
Najnowsza długoterminowa prognoza pogody na święta Bożego Narodzenia 2025 i Nowy Rok. Białe święta i mróz w grudniu? - zobacz
Kamil Stoch wymazuje Rukę z pamięci. "Mój poziom jest dobry"
Kamil Stoch wymazuje Rukę z pamięci. "Mój poziom jest dobry"
Source 2 dla TF2? "Bezpośrednie potwierdzenie" w kodzie
Source 2 dla TF2? "Bezpośrednie potwierdzenie" w kodzie
Czerwonka: Ciężarówka zablokowała DK92. Objazdy i duże utrudnienia
Czerwonka: Ciężarówka zablokowała DK92. Objazdy i duże utrudnienia
Starachowice: Świąteczna magia. W Mikołajki rozbłyśnie miejska choinka
Starachowice: Świąteczna magia. W Mikołajki rozbłyśnie miejska choinka
Rzeszów: Młodzi utalentowani twórcy w konkursie na ludową przyśpiewkę
Rzeszów: Młodzi utalentowani twórcy w konkursie na ludową przyśpiewkę
Miasteczko Śląskie: Dramatyczna akcja. Mężczyzna bez oznak życia
Miasteczko Śląskie: Dramatyczna akcja. Mężczyzna bez oznak życia
Poznaliśmy skład grup 17. Heiro Futsal Cup 2025
Poznaliśmy skład grup 17. Heiro Futsal Cup 2025
Nowa Sól: Lodowisko coraz bliżej! Trwają ostatnie prace. Znamy ceny biletów. Kto i kiedy będzie mógł jeździć za darmo?
Nowa Sól: Lodowisko coraz bliżej! Trwają ostatnie prace. Znamy ceny biletów. Kto i kiedy będzie mógł jeździć za darmo?
Rządowa aplikacja z nową funkcją. Skorzystają z niej nauczyciele
Rządowa aplikacja z nową funkcją. Skorzystają z niej nauczyciele
Depresja: Wróg odporności. Leukocyty pod jej wpływem
Depresja: Wróg odporności. Leukocyty pod jej wpływem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇