Zobacz jak wyczarować idealnego sandacza w sosie grzybowym

Na piątkowy obiad lub elegancką kolację polecam ci sandacza w sosie grzybowym. Ta ryba ceniona jest za delikatne, białe mięso i niewielką ilość ości. Polana kremowym sosem z grzybów leśnych zamienia się w mistrzowską ucztę. Ten smak zapadnie ci w pamięć.
Sandacz w sosie grzybowymSandacz w sosie grzybowym to znakomite danie na piątkowy obiad lub elegancką kolację.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Radist/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Sandacz w sosie grzybowym - przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.            

Czas przygotowania: około 40 minut (plus 30 minut na marynowanie).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 filety z sandacza ze skórą (ok. 180-200 g każdy),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej do panierowania,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła.
Na sos grzybowy:
  • 200 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych borowików,podgrzybków),
  • 1 mała cebula lub 2 szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 150 ml śmietanki 30 procent,
  • 50 ml bulionu warzywnego lub wody,
  • 1 szczypta posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sandacza w sosie grzybowym?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw oczyść filety z sandacza, jeśli to konieczne. Upewnij się, że są osuszone papierowym ręcznikiem - to klucz do chrupiącej skórki.
  2. Następnie skrop filety sokiem z cytryny, a następnie oprósz obficie solą i pieprzem.
  3. Odstaw zamarynowaną rybę do lodówki na około 30 minut. Dzięki temu smaki przejdą do mięsa.
  4. Pokrój grzyby w mniejsze plasterki lub kostkę. Posiekaj drobno szalotkę i przeciśnij przez praskę czosnek.
  5. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Zeszklij na nim posiekaną szalotkę, aż zmięknie i stanie się przezroczysta.
  6. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż je na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić.
  7. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez kolejną minutę. Uważaj, by czosnek się nie przypalił.
  8. Wlej białe wino jeśli używasz. Gotuj na mocnym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę.
  9. Wlej bulion i śmietankę. Gotuj na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji (około 5 minut).
  10. Dopraw sos solą i pieprzem. Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki. Sos jest gotowy.
  11. Na osobnym talerzu przygotuj mąkę. Obtocz w niej filety sandacza, strzepując nadmiar.
  12. Możesz panierować tylko stronę z mięsem, zostawiając skórę czystą, co zwiększy jej chrupkość.
  13. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy i masło. Masło doda smaku, a olej rzepakowy zapobiegnie jego spaleniu.
  14. Połóż filety na patelni stroną ze skórą do dołu. Smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Nie ruszaj ryby w tym czasie.
  15. Odwróć filety i smaż drugą stronę przez kolejne 2-3 minuty, aż mięso będzie białe i zwarte. Pamiętaj, sandacz gotuje się szybko, nie przesmaż go.
  16. Wyłóż usmażonego sandacza na półmiski. Polej rybę obficie gorącym sosem grzybowym.

Sposób podania sandacza w sosie grzybowym

Usmażonego sandacza w sosie grzybowym natychmiast podawaj. Idealnymi dodatkami będą gotowane ziemniaki, kopytka, kluski śląski lub makaron oraz świeża, prosta sałatka. W szczególności polecam surówkę z buraków z czerwoną kapustą w stylu coleslaw.

Jeśli nie masz świeżych grzybów leśnych, użyj suszonych. Po namoczeniu w gorącej wodzie (minimum 30 minut) możesz użyć zarówno grzybów, jak i wody z ich moczenia (po przecedzeniu) jako część bulionu. Woda ta nada sosowi głęboki, leśny aromat. Gwarantuję, że tym daniem zrobisz wrażenie na gościach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Śląsk: Wojsko przeszkoli tysiące mieszkańców do końca roku. "Uczestnicy nabędą praktyczne umiejętności"
Śląsk: Wojsko przeszkoli tysiące mieszkańców do końca roku. "Uczestnicy nabędą praktyczne umiejętności"
Redzikowo: Pokaz musztry w wykonaniu uczniów klasy mundurowej LO
Redzikowo: Pokaz musztry w wykonaniu uczniów klasy mundurowej LO
Gniezno: Absolwenci byli pasowani repliką szabli Jana Kilińskiego
Gniezno: Absolwenci byli pasowani repliką szabli Jana Kilińskiego
Moskorzew: Wypadek. Utrudnienia na krajowej trasie numer 78
Moskorzew: Wypadek. Utrudnienia na krajowej trasie numer 78
Zapiekanka ziemniaczana. Pyszne danie, idealne danie na jesień
Zapiekanka ziemniaczana. Pyszne danie, idealne danie na jesień
Toruń: Czas na przebudowę ul. Olsztyńskiej. Przeszkód już nie ma
Toruń: Czas na przebudowę ul. Olsztyńskiej. Przeszkód już nie ma
Heart Machine poddaje się. Koniec rozwoju Hyper Light Breaker
Heart Machine poddaje się. Koniec rozwoju Hyper Light Breaker
Elijah Wood zachwycony scenariuszem "The Hunt for Gollum"
Elijah Wood zachwycony scenariuszem "The Hunt for Gollum"
Musiał słono zapłacić za ślub syna, ale prawdziwą fortunę wydał na posag i wesele córki
Musiał słono zapłacić za ślub syna, ale prawdziwą fortunę wydał na posag i wesele córki
Kędzierzyn-Koźle: Poszukiwany zatrzymany z narkotykami podczas kontroli drogowej
Kędzierzyn-Koźle: Poszukiwany zatrzymany z narkotykami podczas kontroli drogowej
Będzin: Cudzoziemiec pod wpływem narkotyków i z fałszywym prawem jazdy
Będzin: Cudzoziemiec pod wpływem narkotyków i z fałszywym prawem jazdy
Borek Lipiński: Szaleńczy pościg za kierowcą bez prawa jazdy
Borek Lipiński: Szaleńczy pościg za kierowcą bez prawa jazdy