Będzie zakaz używania słów burger, kiełbasa i stek wobec produktów roślinnych?
Komisja Europejska w lipcu 2025 r. przedstawiła propozycję legislacyjną, która dotyczyła zakazu używania określeń "wołowina", "wieprzowina" czy "kurczak" na produkty roślinne, ale nie obejmowała m.in. "burgera" i "kiełbasy".
W toku prac w PE do propozycji negocjacyjnej włączono nowe określenia. Nie oznacza to jednak, że zostaną one zaakceptowane, bo głosowanie będzie dopiero mandatem do negocjacji z państwami członkowskimi w ramach rady nad ostatecznym kształtem nowych przepisów.
Zwolennicy zakazu argumentują, że określenia te mogą wprowadzać konsumentów w błąd, i podkreślają, że trzeba chronić branżę mięsną. Przeciw projektowi wypowiadają się m.in. przedstawiciele sektora roślinnych alternatyw dla produktów mięsnych i organizacje promujące wegetarianizm, które podkreślają, że produkty wyraźnie oznaczone jako wegańskie lub wegetariańskie nie wprowadzają konsumentów w błąd.
W 2024 r. Trybunał Sprawiedliwości UE orzekł, iż obowiązujące prawo UE jest wystarczające i państwa członkowskie nie mogą samodzielnie zakazywać stosowania określeń takich jak "wegański burger".