Bydgoszcz: Na zakupy po warzywa i owoce chodzimy z grubym portfelem i małym koszykiem
W tym artykule:
Wszystkiego pod dostatkiem, tylko cena warzyw i owoców nie zawsze odpowiada
Producenci przyznają, że uprawa staje się coraz kosztowniejsza, jeśli rośliny trzeba zarówno nawadniać, jak i chronić przed przymrozkami, gradem i chorobami, których deszczowa pogoda w lipcu nie hamowała. Inwestycje w systemy to jedno, rosnące koszty pracy drugie.
Jednocześnie rolnicy deklarują, że jeśli podnoszą ceny, to minimalnie, by nie odstraszyć klientów, bo co z tego, że buraki i marchewkę sprzedadzą za 5 zł, skoro ktoś kupi po 2 sztuki, zamiast 2 kilogramów.
Minęły czasy, gdy jabłka kosztowały 2 zł za kilogram. Dziś na targowisku w centrum dużego miasta trzeba zapłacić nawet 8-10 zł. Taniej może być bezpośrednio u producenta, w jego gospodarstwie, z pominięciem pośredników.
Ile kosztują krajowe warzywa i owoce w sierpniu?
W sierpniu mamy całe bogactwo krajowych warzyw i owoców. Są już wczesne odmiany jabłek i późne truskawki, wysyp malin i borówki. Problematyczne i dość drogie okazały się w tym sezonie ogórki. Przeciętna cena tych gruntowych na rynku hurtowym Bronisze 11 sierpnia to 8 zł, krótkich spod osłon 7,50 zł. Klientka z Bydgoszczy mówi o cenie 11-12 zł za kilogram na straganie w centrum miasta.
Według danych Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego ceny ogórków gruntowych zaczynają się od 7, a kończą na 10 zł/kg, podobnie w przypadku pomidorów. Za ziemniaki sprzedawcy oczekują 2-2,50 zł/kg.
Małopolski ODR między 4 a 10 sierpnia na lokalnych targowiskach odnotował ceny warzyw:
- bób 18,42 zł/kg
- buraki ćwikłowe 2,78 zł/kg
- cebula 3,20 zł/kg
- fasola szparagowa 11,60 zł/kg
- kalafior 4-7 zł/szt.
- kapusta biała moda 5,20 zł/szt.
- marchew 3 zł/kg.
- ogórki 6,50 zł/kg
- papryka czerwona 9 zł/kg
- pietruszka 7,50 zł/kg
- pomidory 7 zł/kg
owoców:
- jabłka 5,20 zł/kg
- gruszki 8,80 zł/kg
- maliny 24 zł/kg
- śliwy 5,90 zł/kg
- truskawki 20 zł/kg
Rynek Hurtowy Bronisze, ceny warzyw 11 sierpnia
- bób 16-20 zł
- buraki ćwikłowe 0,80-1,20 zł/kg, młode 2-3 zł/pęczek
- cebula biała 1,15-1,65 zł/kg, młode 3-4 zł/kg
- dynia 3-4 zł/kg
- fasolka szparagowa 6-8 zł/kg
- kalafior 6-7,50 zł/szt.
- kapusta biała młoda 3-4,50 zł/szt.
- marchew 1,10-1,40 zł/kg
- ogórki gruntowe 5-9 zł/kg
- papryka czerwona i żółta 5-6,50 zł/kg
- pietruszka 5-7 zł/kg
- pomidory gruntowe 6-7 zł/kg, malinowe 4-6,25 zł/kg
- ziemniaki 0,70-1 zł/kg
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!