Czy mamy się czego bać? Oto co naprawdę zawierają warzywa i mięso z UE 

Jednym z założeń europejskiego rolnictwa jest promowanie bezpieczeństwa żywnościowego. Unijne przepisy zakładają przestrzeganie wielu norm, tak, aby na stół konsumentów trafiały sprawdzone i jakościowe produkty. Z danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności o pozostałościach środków ochrony wynika, że nie ma powodów do obaw – poziom jedzenia w Unii jest wysoki.
Co pokazuje ostatni raport EFSA dot. pozostałości ŚOR w żywności?Co pokazuje ostatni raport EFSA dot. pozostałości ŚOR w żywności?
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Mariusz Kapała/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Katarzyna Zawada

Unijne badania dotyczące pozostałości środków ochrony roślin

Bezpieczny system żywnościowy opiera się na bezpiecznej produkcji, na każdym etapie – od producenta, przez handel, po klientów. Raport EFSA dot. środków pozostałości roślin w żywności za 2023 rok wykazał, że jest ona bezpieczna. W corocznym badaniu przeanalizowano 132 793 próbek produktów roślinnych i zwierzęcych z rynków UE, Norwegii i Islandii. 98 proc. z nich spełniało normy. W 58 proc. nie wykryto żadnych pozostałości ŚOR, w 38,3 proc. były one śladowe, ale mieszczące się w normach.

Drugie badanie, EU MACP, prowadzone jest co trzy lata i dotyczy 12 najczęściej spożywanych produktów w UE, pochodzących z rynków krajowych oraz tych sprowadzanych z pozostałych krajów unijnych i rynków trzecich. Na liście są m.in. ziemniaki, żyto, marchew, kalafior, papryka, cebula, gruszki, wątróbki wołowe i tłuszcz drobiowy. Wyniki z 13 246 próbek określiły, że 99 proc. także spełniało rygorystyczne normy.

- Wyniki raportu EFSA od lat potwierdzają, że żywność produkowana i dostępna w Unii Europejskiej jest nie tylko wysokiej jakości, ale przede wszystkim bezpieczna. To efekt wieloletniej pracy, ścisłych regulacji i odpowiedzialnego podejścia wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego - od rolnika po konsumenta - przekazała Małgorzata Bojańczyk, dyrektor generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

W Polsce nad bezpieczeństwem żywnościowym czuwa kilka instytucji

Ostatnim ogniwem łańcucha żywnościowego są konsumenci. O to, aby w Polsce otrzymywali jakościową żywność, dbają m.in. Główny Inspektorat Sanitarny i Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrole nad środkami ochrony roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Na poziomie europejskim czuwa EFSA. Proces zatwierdzenia substancji czynnej na rynku UE trwa średnio 12 lat i wymaga wielu badań. Podlegają też najostrzejszym regulacjom prawnym spośród wszystkich substancji chemicznych. Zawartość ewentualnych pozostałości regulowana jest za pomocą najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości - NDP.

- Wartości NDP są ustanawiane z dużym marginesem bezpieczeństwa. Przy wyznaczaniu wartości NDP dla danej substancji, EFSA uwzględnia teoretyczne, największe jednorazowe/jednodniowe pobranie pozostałości tego środka ochrony roślin z danym produktem oraz teoretyczne długoterminowe pobranie pozostałości tej substancji wraz z innymi produktami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wartości NDP muszą z definicji być bezpieczne dla konsumenta. Większość z nich jest wielokrotnie niższa niż poziom, którego przekroczenie stanowiłoby potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów - wyjaśnił prof. Paweł Struciński, kierownik Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego. 

Poziomy dopuszczalności pozostałości są istotne w handlu, oznaczają poziom substancji, jaki może się znajdować wewnątrz lub na powierzchni nieprzetworzonych produktów surowych (w tym np. nieobranych ze skórki bananów czy pomarańczy) w efekcie prawidłowego zastosowania preparatu.

W praktyce więc - jeśli środki ochrony roślin są prawidłowo zastosowane, a dostawca przestrzega przepisów, to ich pozostałości nie stanowią dużego zagrożenia dla zdrowia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

Wybrane dla Ciebie

Tychy: Kamienny jubileusz Cechu Rzemiosł i Przedsiębiorczości
Tychy: Kamienny jubileusz Cechu Rzemiosł i Przedsiębiorczości
Ślęzany: Tragiczny wypadek, w gminie Lelów. Kierowca uderzył w drzewo, zginął na miejscu. W samochodzie było dziecko
Ślęzany: Tragiczny wypadek, w gminie Lelów. Kierowca uderzył w drzewo, zginął na miejscu. W samochodzie było dziecko
Kurki marynowane. Przepis siostry Anastazji
Kurki marynowane. Przepis siostry Anastazji
Słupsk: 500 lat luteranizmu w mieście. Jubileuszowe obchody chrześcijańskiej wspólnoty
Słupsk: 500 lat luteranizmu w mieście. Jubileuszowe obchody chrześcijańskiej wspólnoty
Grodzisk Wielkopolski: Odbył się piknik rodzinny przy wiatraku. To już coroczna tradycja, której nie pokrzyżowała nawet kapryśna pogoda
Grodzisk Wielkopolski: Odbył się piknik rodzinny przy wiatraku. To już coroczna tradycja, której nie pokrzyżowała nawet kapryśna pogoda
Trzcianka: Bus przewrócił się na bok na S8. Trasa jest zablokowana
Trzcianka: Bus przewrócił się na bok na S8. Trasa jest zablokowana
Dziekanowice: Zakończenie lata. Niebo płakało z żalu, a zagrody szykują się do zimy
Dziekanowice: Zakończenie lata. Niebo płakało z żalu, a zagrody szykują się do zimy
Nowa Wieś Malborska: Wysiłkiem i datkami uczestnicy dali nadzieję 26-letniemu Bartkowi
Nowa Wieś Malborska: Wysiłkiem i datkami uczestnicy dali nadzieję 26-letniemu Bartkowi
Malbork: Młodzi artyści namalowali nowy mural
Malbork: Młodzi artyści namalowali nowy mural
Michałowice: Lokalne Targi, 30 wystawców z pierogami, serem, ciastem, owocami, kawą, miodem zachęcało do zakupów, a deszcz przeganiał ludzi
Michałowice: Lokalne Targi, 30 wystawców z pierogami, serem, ciastem, owocami, kawą, miodem zachęcało do zakupów, a deszcz przeganiał ludzi
Dachowanie na Trasie Salomea-Wolica. Występują utrudnienia w ruchu
Dachowanie na Trasie Salomea-Wolica. Występują utrudnienia w ruchu
Tychy: W Teatrze Małym rozpoczęto nowy sezon kulturalny 2025/2026
Tychy: W Teatrze Małym rozpoczęto nowy sezon kulturalny 2025/2026