Gmina Gorczyce: Warsztaty kulinarne promujące lokalne ryby i kuchnię regionalną
Warsztaty kulinarne w gminie Gorzyce
- Karpie hodowane przez naszych lokalnych producentów to zupełnie inne ryby niż te, które trafiają do marketów. Dorastają w naturalnych warunkach i odżywiane są naturalnym zbożem. Na swój wzrost potrzebują około trzech lat, to zupełnie inaczej niż w przypadku karpia hodowanego pod hurtowych odbiorców - podkreślał Marcin Flis, szef biura LGR Puszczy Sandomierskiej.
Podczas warsztatów uczestnicy mieli okazję przekonać się, że ryby z lokalnych stawów to nie tylko zdrowy, ale i niezwykle wszechstronny produkt kulinarny.
"Powinniśmy unikać nadmiaru". Ekspert ostrzega przed popularnym produktem
- Doceniajmy to, co mamy wokół siebie. Ryby od naszych hodowców to doskonały, zdrowy i regionalny produkt. Warto sięgać po to, co lokalne - zaznaczał Marek Łukasiewicz, szef kuchni restauracji Dworek Belweder i Karczmy Chmielowianka.
O znaczeniu rybactwa dla krajobrazu i gospodarki wodnej regionu mówiła także Monika Zając ze stowarzyszenia Dolina Smaku, współprowadząca warsztaty:
- Wspierając lokalnych producentów, wspieramy miejsca pracy, ale też dbamy o nasz krajobraz. To dzięki hodowcom ryb utrzymana jest gospodarka wodna i piękno terenów wokół stawów w Grębowie, Budzie Stalowskiej czy w Malińcu. Trudno sobie wyobrazić, jak wyglądałyby te miejsca, gdyby zbiorniki nie były zagospodarowane - podkreślała.
Warsztaty poprowadzili: Marek Łukasiewicz, Monika Zając oraz towarzyszył im Maciej Jańczy. Uczestnicy poznali zasady filetowania ryb i przygotowywania karpia w duchu zero waste, wykorzystując każdą część ryby.
W menu znalazły się m.in.:
- broziaki z mąki orkiszowej z pastą ze smażonego karpia i dodatkiem moreli.
- zupa rybna gotowana na kwasie z ogórków kiszonych,
- faworki z karpia podane z musem z kalafiora, sezonowymi warzywami
i karmelizowanymi jabłkami z dodatkiem czosnku i przypraw, - panierowany karp z sosem tatarskim z dodatkiem kaparów.
W ramach projektu zaplanowano 10 spotkań kulinarnych, także w Chmielowie, Dzikowcu i Baranowie Sandomierskim. Warsztaty są realizowane w ramach Podkarpackiego Programu Wsparcia Obszarów Zależnych od Rybactwa i Akwakultury Śródlądowej 2024-2026.
Prowadzący:
Marek Łukasiewicz - szef kuchni Dworku Belweder i Karczmy Chmielowianka. Swoją karierę zawodową rozpoczynał w kuchni zamkowej w Baranowie Sandomierskim. Laureat wielu prestiżowych nagród kulinarnych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym. Szkolił się m.in. we francuskiej szkole kulinarnej Institut Paul Bocuse w Lyonie (Francja), gdzie doskonalił techniki klasycznej kuchni europejskiej. W swojej pracy łączy tradycję
z nowoczesnością, stawiając na najwyższą jakość produktów i lokalne smaki.
Monika Zając - szefowa Stowarzyszenia Dolina Smaku z Tarnobrzega, miłośniczka kuchni regionalnej, gotowania w plenerze i łączenia nieoczywistych smaków. Od ponad 15 lat organizuje kulinarne wydarzenia w rozmiarze XXL, promując kuchnię lasowiacką i potrawy
z ryb słodkowodnych. Prowadzi warsztaty dla dzieci, młodzieży i dorosłych, inspirując do odkrywania tradycji kulinarnych regionu. Jest pomysłodawczynią akcji "Szczodraki". Nie boi się eksperymentów - szkoliła się m.in. z zakresu kuchni molekularnej i sztuki grillowania.