Gmina Gorczyce: Warsztaty kulinarne promujące lokalne ryby i kuchnię regionalną

W gminie Gorzyce (powiat tarnobrzeski) odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem "Czas na rybę", realizowane przez Lokalną Grupę Rybacką Puszczy Sandomierskiej. Spotkanie miało na celu promocję ryb słodkowodnych, a w szczególności karpia, hodowanego na terenie objętym działalnością LGR.
Karp to ulubiona świąteczna ryba wielu z nasWarsztaty kulinarne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Radzimowski

Warsztaty kulinarne w gminie Gorzyce

- Karpie hodowane przez naszych lokalnych producentów to zupełnie inne ryby niż te, które trafiają do marketów. Dorastają w naturalnych warunkach i odżywiane są naturalnym zbożem. Na swój wzrost potrzebują około trzech lat, to zupełnie inaczej niż w przypadku karpia hodowanego pod hurtowych odbiorców - podkreślał Marcin Flis, szef biura LGR Puszczy Sandomierskiej.

Podczas warsztatów uczestnicy mieli okazję przekonać się, że ryby z lokalnych stawów to nie tylko zdrowy, ale i niezwykle wszechstronny produkt kulinarny.

"Powinniśmy unikać nadmiaru". Ekspert ostrzega przed popularnym produktem

- Doceniajmy to, co mamy wokół siebie. Ryby od naszych hodowców to doskonały, zdrowy i regionalny produkt. Warto sięgać po to, co lokalne - zaznaczał Marek Łukasiewicz, szef kuchni restauracji Dworek Belweder i Karczmy Chmielowianka.

O znaczeniu rybactwa dla krajobrazu i gospodarki wodnej regionu mówiła także Monika Zając ze stowarzyszenia Dolina Smaku, współprowadząca warsztaty:

- Wspierając lokalnych producentów, wspieramy miejsca pracy, ale też dbamy o nasz krajobraz. To dzięki hodowcom ryb utrzymana jest gospodarka wodna i piękno terenów wokół stawów w Grębowie, Budzie Stalowskiej czy w Malińcu. Trudno sobie wyobrazić, jak wyglądałyby te miejsca, gdyby zbiorniki nie były zagospodarowane - podkreślała.

Warsztaty poprowadzili: Marek Łukasiewicz, Monika Zając oraz towarzyszył im Maciej Jańczy. Uczestnicy poznali zasady filetowania ryb i przygotowywania karpia w duchu zero waste, wykorzystując każdą część ryby.

W menu znalazły się m.in.:

  • broziaki z mąki orkiszowej z pastą ze smażonego karpia i dodatkiem moreli.
  • zupa rybna gotowana na kwasie z ogórków kiszonych,
  • faworki z karpia podane z musem z kalafiora, sezonowymi warzywami
    i karmelizowanymi jabłkami z dodatkiem czosnku i przypraw,
  • panierowany karp z sosem tatarskim z dodatkiem kaparów.

W ramach projektu zaplanowano 10 spotkań kulinarnych, także w Chmielowie, Dzikowcu i Baranowie Sandomierskim. Warsztaty są realizowane w ramach Podkarpackiego Programu Wsparcia Obszarów Zależnych od Rybactwa i Akwakultury Śródlądowej 2024-2026.

Prowadzący:

Marek Łukasiewicz - szef kuchni Dworku Belweder i Karczmy Chmielowianka. Swoją karierę zawodową rozpoczynał w kuchni zamkowej w Baranowie Sandomierskim. Laureat wielu prestiżowych nagród kulinarnych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym. Szkolił się m.in. we francuskiej szkole kulinarnej Institut Paul Bocuse w Lyonie (Francja), gdzie doskonalił techniki klasycznej kuchni europejskiej. W swojej pracy łączy tradycję
z nowoczesnością, stawiając na najwyższą jakość produktów i lokalne smaki.

Monika Zając - szefowa Stowarzyszenia Dolina Smaku z Tarnobrzega, miłośniczka kuchni regionalnej, gotowania w plenerze i łączenia nieoczywistych smaków. Od ponad 15 lat organizuje kulinarne wydarzenia w rozmiarze XXL, promując kuchnię lasowiacką i potrawy
z ryb słodkowodnych. Prowadzi warsztaty dla dzieci, młodzieży i dorosłych, inspirując do odkrywania tradycji kulinarnych regionu. Jest pomysłodawczynią akcji "Szczodraki". Nie boi się eksperymentów - szkoliła się m.in. z zakresu kuchni molekularnej i sztuki grillowania.

Wybrane dla Ciebie
Kraków: Lodowisko pod NCK czeka na miłośników zimowych akrobacji
Kraków: Lodowisko pod NCK czeka na miłośników zimowych akrobacji
Lublin: Mikołajkowa akcja w komunikacji miejskiej. Książki dla pasażerów
Lublin: Mikołajkowa akcja w komunikacji miejskiej. Książki dla pasażerów
Pułtusk: 77-latek oszukany metodą "na paczkę za pobraniem"
Pułtusk: 77-latek oszukany metodą "na paczkę za pobraniem"
Mięciutkie pierniczki do słoika. Zobacz przepis na domowe wypieki
Mięciutkie pierniczki do słoika. Zobacz przepis na domowe wypieki
Pułtusk: Uwaga na łosie w powiecie. Dwa zderzenia w jeden weekend
Pułtusk: Uwaga na łosie w powiecie. Dwa zderzenia w jeden weekend
Wyjątkowo soczysty schab w rękawie. Poznaj przepis na mięso, które rozpadnie się pod widelcem. Sprawdzony przepis jak od babci
Wyjątkowo soczysty schab w rękawie. Poznaj przepis na mięso, które rozpadnie się pod widelcem. Sprawdzony przepis jak od babci
Ciasto piernikowe z kremem. Zrobisz je na ostatnią chwilę
Ciasto piernikowe z kremem. Zrobisz je na ostatnią chwilę
Nowy wyciek z GTA 6. Jest tak ubogi, że zainteresuje tylko największych fanów serii
Nowy wyciek z GTA 6. Jest tak ubogi, że zainteresuje tylko największych fanów serii
Warszawa: Policja rozbija narkotykową siatkę. 20 osób zatrzymanych
Warszawa: Policja rozbija narkotykową siatkę. 20 osób zatrzymanych
Gorzów: Tragiczny wypadek na rowerze. Nie żyje 17-latek
Gorzów: Tragiczny wypadek na rowerze. Nie żyje 17-latek
Legnica: Skrajne zaniedbane psy w mieszkaniu. 36-latek podejrzewany o znęcanie
Legnica: Skrajne zaniedbane psy w mieszkaniu. 36-latek podejrzewany o znęcanie
Giżyckie: Kierowca ciężarówki w rowie po próbie ominięcia dzika
Giżyckie: Kierowca ciężarówki w rowie po próbie ominięcia dzika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇