Kozarzew: Burak o wadze trzech kilogramów z przydomowego ogródka
– Uprawiam warzywa od lat, ale taki okaz trafił mi się po raz pierwszy – przyznaje autorka zdjęć, które dotarły do naszej redakcji. Zanim burak trafił na stół, został starannie zmierzony i zważony. Jak wynika z doniesień mediów, polski rekord należy wciąż do pięciokilogramowego buraka wyhodowanego w ubiegłym roku przez pana Stanisława z Wrocławia.
Burak ćwikłowy to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie – pełne witamin, minerałów i cennych substancji bioaktywnych. W jego składzie znajdziemy m.in. witaminy C, E, A oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez, potas czy selen. Jest źródłem błonnika i naturalnych cukrów, a przygotowany z niego sok uchodzi za prawdziwy eliksir zdrowia.
W kuchni burak nie ma sobie równych – to podstawa barszczu czerwonego i chłodniku, świetnie sprawdza się w sałatkach, koktajlach, pastach, a nawet ciastach. Pani Małgorzata zapowiada, że jej rekordowy okaz zostanie spożytkowany w najlepszy możliwy sposób – na pyszne, domowe potrawy.