Mniejsze porcje, zamienniki składników, czy brak cen - Inspekcja Handlowa skontrolowała lokale gastronomiczne. Także w Podlaskiem

Skontrolowano ponad 600 barów, knajp i restauracji w całej Polsce. Nieprawidłowości stwierdzono aż w 75 proc. punktów, w tym w 27 punktach w województwie podlaskim. To dane z najnowszego raportu, za rok 2024, opublikowanego przez Inspekcję Handlową.
Inspekcja handlowaInspekcja handlowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock
red.

Co kontrolowała Inspekcja Handlowa?

Inspektorzy Inspekcji Handlowej w 2024 r. skontrolowali 626 lokale gastronomiczne działających w systemie otwartym, oferujących dania na miejscu i na wynos - małe lokale gastronomiczne, restauracje, lokale typu fast food, bary mleczne, smażalnie ryb.

W ramach kontroli sprawdzono, czy przedsiębiorcy: rzetelnie obsługują konsumentów, prawidłowo uwidaczniają ceny, używają legalizowanych wag, pobierają opłaty za produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, zamieszczają wymagane informacje o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych i zakazie palenia wyrobów tytoniowych.

Niestety, wyniki nie są najlepsze, bo zakwestionowaliśmy różnego rodzaju praktyki w 75 procentach tych lokali, które zostały zbadane - informuje Małgorzata Cieloch z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

IH każdego roku przeprowadza kontrole w placówkach gastronomicznych - to zarówno planowe, jak i doraźne, wynikające np. z sygnałów z rynku.

Stwierdzone nieprawidłowości

Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło uwidaczniania cen: braku cennika i ilości potrawy lub napoju. Stwierdzono też nierzetelną obsługę - porcje były za małe lub użyto innego składnika niż zadeklarowany w menu.

W jakich miastach Inspekcja Handlowa kontrolowała lokale w Podlaskiem?

W woj. podlaskim nieprawidłowości stwierdzono w lokalach gastronomicznych w:

  • Białymstoku
  • Wysokiem Mazowieckiem
  • Suwałkach
  • Mońkach
  • Płaskiej
  • Hajnówce
  • Łomży
  • Siemiatyczach
  • Zambrowie
  • Augustowie
  • Rajgrodzie
  • Kolnie

Wykaz znajdziesz na stronie uoik

Wyniki kontroli. Brak cen w menu, za małe porcje, tańsze zamienniki

Nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen wykryto w 354 przypadkach – 56,5 proc. skontrolowanych lokali. To:

  • brak informacji o gramaturze/ilości potrawy lub napoju w cenniku/menu,
  • brak cennika/menu,
  • różnica na niekorzyść konsumenta między ceną uwidocznioną przy towarze lub w menu a pobraną w kasie

Z kolei nierzetelną obsługę konsumentów stwierdzono w 110 przypadkach – 17 proc. skontrolowanych lokali.

Nieprawidłowości te dotyczyły głównie wydania za małej porcji w stosunku do deklarowanej w menu. Oto przykłady:

  • 156 g mniej frytek – 8,32 zł na niekorzyść klienta,
  • 65 g mniej sałatki cezar z kurczakiem – 7,96 zł na niekorzyść klienta,
  • masa burgera mniejsza o 78 g

Natomiast użycie do przygotowania dania innego składnika niż wymieniony w menu inspektorzy stwierdzili w 65 na 614 przypadków – w 10,6 proc. skontrolowanych lokali.

Oto przykłady stosowania tańszych zamienników zamiast oryginalnych produktów:

  • ser feta – ser typu feta, np. „Favita”,
  • oscypek – rolada ustrzycka lub inny ser wędzony,
  • parmezan – tańsze sery dojrzewające,
  • szynka parmeńska – inne rodzaje szynki dojrzewającej,
  • sok porzeczkowy czy ananasowy – nektar lub napój z tych owoców,
  • śmietana – miks tłuszczowy,
  • filet z soli – filet z limandy żółtopłetwej,
  • wołowina – drobno rozdrobiony, mrożony wyrób wołowo-drobiowy
Restaurator, który chciałby zastąpić składnik jakimiś innymi odpowiednikami, musi to zrobić za zgodą konsumenta i poinformować go o tym znacznie wcześniej - wskazuje Małgorzata Cieloch.

Wagi, alkohol, sztućce - inne nieprawidłowości

W 143 miejscach stosowano nielegalizowane wagi lub odmierzano porcje tzw. wagami domowymi, w 43 lokalach nie pobierano opłat za produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, w 81 punktach brakowało wywieszek informujących o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych, a w 48 placówkach gastronomicznych brakowało wymaganych informacji dotyczących zakazu palenia wyrobów tytoniowych.

Co powinien wiedzieć konsument

Wybierając się do restauracji, knajpy czy baru warto wiedzieć, że ceny oferowanych potraw, wyrobów i innych usług muszą być umieszczone w cenniku, który zawiera również pełne nazwy potraw oraz określenie ich ilości.

Taki cennik konsument powinien otrzymać przed złożeniem zamówienia, a dodatkowo cennik powinien być wywieszony w miejscu ogólnodostępnym wewnątrz lub na zewnątrz lokalu.

Gramatura oferowanych potraw i napojów powinna być widoczna w cenniku i musi uwzględniać ubytki surowców w trakcie obróbki - dlatego powinna dotyczyć ilości po przygotowaniu potrawy do spożycia.

Nierzetelną obsługę oraz nieprawidłowości dotyczące cennika można zgłosić bezpośrednio do właściwego wojewódzkiego inspektoratu Inspekcji Handlowej.

Mamy prawo jako konsumenci do reklamacji. Można zgłosić usługę gastronomiczną nie należycie wykonaną, na przykład: za zimną potrawę, za małą w stosunku do gramatury, czy brak jasnych informacji dotyczących składu potrawy. Konsument ma prawo zgłosić także nierzetelną obsługę lub brak informacji co do ceny czy doliczanego serwisu - dodaje Małgorzata Cieloch z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Wybrane dla Ciebie

Małe dziecko chodziło rano po mieście. Interweniowała policja
Małe dziecko chodziło rano po mieście. Interweniowała policja
Wypadek na kąpielisku Fala w Chorzowie. Tauron Park Śląski wciąż bada sprawę "Jesteśmy w kontakcie z poszkodowanym mężczyzną"
Wypadek na kąpielisku Fala w Chorzowie. Tauron Park Śląski wciąż bada sprawę "Jesteśmy w kontakcie z poszkodowanym mężczyzną"
Czarna i biała flaga od radnego Sowy dla zarządu województwa. Rok bez neurologii w Wojewódzkim Szpitalu Wielospecjalistycznym w Lesznie
Czarna i biała flaga od radnego Sowy dla zarządu województwa. Rok bez neurologii w Wojewódzkim Szpitalu Wielospecjalistycznym w Lesznie
Nie tylko bokser. Nieznana twarz Muhammada Aliego
Nie tylko bokser. Nieznana twarz Muhammada Aliego
Estakada w Chorzowie. Na odbudowę przeznaczą 3,5 miliona złotych
Estakada w Chorzowie. Na odbudowę przeznaczą 3,5 miliona złotych
Warszawa: Puławska się wreszcie doczeka projektu. Kiedy ulica przejdzie zmiany?
Warszawa: Puławska się wreszcie doczeka projektu. Kiedy ulica przejdzie zmiany?
Mechanicy nie mają wątpliwości. Naprawa nowych aut jest coraz większym wyzwaniem
Mechanicy nie mają wątpliwości. Naprawa nowych aut jest coraz większym wyzwaniem
Miasto przypomina Józefa Bartoszko. Bohater ze skwerem w Białymstoku
Miasto przypomina Józefa Bartoszko. Bohater ze skwerem w Białymstoku
Nadchodzą upały, Ekspertka: lato w Polsce będzie cieplejsze niż zwykle
Nadchodzą upały, Ekspertka: lato w Polsce będzie cieplejsze niż zwykle
Skalniak-Sójka i Maciejuk ze złotymi medalami kolarskich mistrzostw Polski w Dobczycach w jeździe indywidualnej na czas
Skalniak-Sójka i Maciejuk ze złotymi medalami kolarskich mistrzostw Polski w Dobczycach w jeździe indywidualnej na czas
Będzie paraliż miasta? Trwa remont ul. Wrocławskiej w Wałbrzychu. Zaplanowano jej całkowite zamknięcie
Będzie paraliż miasta? Trwa remont ul. Wrocławskiej w Wałbrzychu. Zaplanowano jej całkowite zamknięcie
Miała być wspólna impreza, była kradzież rozbójnicza
Miała być wspólna impreza, była kradzież rozbójnicza