Moja dynia piżmowa w słoikach prędko znika ze spiżarni. Przekonałam się, że lepiej zrobić podwójną porcję
Dynia piżmowa to jedno z warzyw, które warto zachować na zimę. Ma delikatny, lekko orzechowy smak i doskonale łączy się z przyprawami korzennymi i octem jabłkowym. Chcę się nią cieszyć jak najdłużej, nawet wtedy kiedy sezon dawno minie. Dlatego zamykam ją w słoikach na zimę, a tobie podrzucam prosty przepis.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Adilson Sochodolak/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Dynia piżmowa w słoikach - przepis do spiżarni
Liczba porcji: 6 słoików po 500 ml.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni piżmowej,
- 400 ml wody,
- 200 ml octu jabłkowego,
- 200 g cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 4-5 goździków,
- 1 laska cynamonu,
- 2 listki laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- opcjonalnie: kawałek imbiru (ok. 2 cm), cienko pokrojony.
Jak zrobić dynię piżmową w słoikach?
Sposób przygotowania:
- Najpierw myję dynię piżmową, obieram ze skóry i usuwam pestki. Kroję miąższ w kostkę o boku ok. 2 cm.
- W dużym garnku zagotowuję wodę z octem jabłkowym, cukrem, solą oraz przyprawami. Gotuję 3-4 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści i aromaty dobrze się połączą.
- Wrzucam kawałki dyni do gorącej marynaty. Gotuję na małym ogniu około 10-12 minut, aż dynia lekko zmięknie, ale nie rozpadnie się.
- Układam gorącą dynię w czystych i wyparzonych słoikach. Zalewam ją gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu.
- Zakręcam dynię piżmową w słoikach i ustawiam je w garnku z gorącą wodą (do 3/4 wysokości słoików). Pasteryzuję przez 20 minut od momentu zagotowania wody.
- Po tym czasie wyjmuję słoiki, odwracam do góry dnem i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
- Gotową dynię piżmową w słoikach przechowuję w chłodnym, suchym miejscu.
Zastosowanie dyni piżmowej w słoikach
Dynia piżmowa w tej wersji świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, sałatek, serów lub jako przekąska na zimno. Z czasem nabiera jeszcze pełniejszego smaku, dlatego najlepiej otwierać ją po minimum 2 tygodniach.
Polecam ci zrobić od razu podwójną porcję. To nie żart! Te słoiki naprawdę szybko znikają. Czasem zaostrzam jej smak, dodając pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Jednak te przetwory czekają na fanów mocnych kulinarnych wrażeń. Nie czekaj i zrób swoją dynię piżmową w słoikach. Smacznego!