Nisko: Święto z pianą, muzyką, tańcem, koncertami i regionalnym jadłem
Święto Niska 2025 z pianą, muzyką, tańcami, koncertami i regionalnym jadłem
To wydarzenie pełne muzyki, tańca, lokalnego folkloru i dobrej zabawy. Organizatorzy przygotowali barwny program, w którym każdy - od najmłodszych po najstarszych - znajdzie coś dla siebie.
Wydarzenie rozpoczęło się o 14:45, kiedy sprzed budynku Niżańskiego Centrum Kultury "Sokół" wyruszył korowód. W uroczystym przemarszu wzięli udział Mażoretki NCK "Sokół", orkiestra OSP Zarzecze, Niżańska Kapela Ludowa, Zespół Pieśni i Tańca "Racławice", a także zaproszeni goście i mieszkańcy. Chwilę później, na stadionie, zabrzmiało oficjalne otwarcie Święta Niska.
Rozpoczęła się seria występów artystycznych. O 15:30 na scenie zaprezentowała się Niżańska Kapela Ludowa, przypominając o sile i pięknie lokalnej tradycji. Następnie, o 17:00, wystąpił Zespół Pieśni i Tańca "Racławice", który od lat zaraża publiczność energią i umiłowaniem folkloru.
O godzinie 17:45 zabrzmiały egzotyczne rytmy - przed publicznością wystąpiło Trio Mariachi, a tuż potem, o 18:45, Stadion MKS Sokół rozbrzmiewał w rytmach tanecznych hitów dzięki koncertowi zespołu Megustar.
Gwiazdą wieczoru był legendarny zespół Kobranocka, który w Nisku świętował swoje 40-lecie działalności artystycznej. Po koncercie gwiazdy zabawa trwała dalej - o 21:30 organizatorzy zaprosili wszystkich na Potańcówkę pod gwiazdami z DJ-em Disco Duck.
Święto Niska to nie tylko koncerty, ale też mnóstwo dodatkowych atrakcji, które były dostępne od godz. 15.00. Na najmłodszych czekały animacje, gry i zabawy z nagrodami, Klauni Wesołki, postacie bajkowe, malowanie buziek, fotobudka 360, dmuchańce, a także szalone Piana Party.
Prawdziwych smakoszy oraz miłośników sztuki czekała uczta dla zmysłów - były stoiska pełne wyjątkowych wyrobów lokalnych przedsiębiorców i zdolnych rękodzielników, a także bogactwo tradycyjnych smaków, które zaserwowały Koła Gospodyń Wiejskich. To była niepowtarzalna okazja, by zanurzyć się w klimacie regionalnej kultury i kulinariów.