Papryka konserwowa jak u babci. Sprawdzony przepis na pyszny dodatek do kanapek, obiadu i na przyjęcia

Pamiętasz zapach domowej spiżarni u babci i słoiki pełne kolorowych warzyw? Papryka konserwowa była jednym z nich, a jej smak nigdy się nie nudzi. Jest chrupiąca, aromatyczna i zanurzona w lekko słodko-kwaśnej zalewie - idealna do kanapek, jako dodatek do obiadu czy efektowna przekąska na przyjęcia. Przygotuj ją w domu, a ten smak lata zamknięty w słoiku będzie cieszył podniebienia twojej rodziny przez całą zimę.
Papryka konserwowaPapryka konserwowa to jeden z najsmaczniejszych wariantów tego wartościowego warzywa. Sprawdź przepis na takie przetwory, aby cieszyć się ich walorami smakowymi późną jesienią lub zimą.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | fot. Janna Danilova/Getty Images
Magdalena Dańda-Pyzik
  • Papryka konserwowa nie tylko dobrze smakuje, ale też pięknie wygląda
  • Papryka konserwowa
  • Papryka konserwowa to idealny dodatek do mięs, kanapek lub jako przystawka na przyjęcia. Smakuje wyśmienicie!
[1/3] Zamykanie papryki w słoiku to łatwy sposób na zachowanie jej najlepszych walorów, czyli wspaniałego smaku i zatrzymanie żywych kolorów. Sprawdź nasz przepis na paprykę konserwową, która idealnie sprawdzi się jesienią i zimą. Źródło zdjęć: GettyImages.com | Getty Images/Nataly Hanin

Papryka konserwowa należy do domowych przetworów, które z łatwością możemy zrobić sami. Pełnia lata i wczesna jesień to najlepszy okres na przygotowanie takiej papryki, bo właśnie wtedy to warzywo jest ogólnodostępne i można je kupić w przystępnej cenie.

Papryka konserwowa
Papryka konserwowa to jeden z najsmaczniejszych wariantów tego wartościowego warzywa. Sprawdź przepis na takie przetwory, aby cieszyć się ich walorami smakowymi późną jesienią lub zimą. © GettyImages.com | fot. Janna Danilova/Getty Images

Na dodatek domowe przetwory to doskonały sposób na uzupełnienie zapasów na zimę. Papryka konserwowa na pewno wzbogaci naszą spiżarnię i sprawi, że zyskamy wartościowy dodatek do potraw. Wystarczy kupić paprykę w różnych kolorach, przygotować kilka słoików i zrobić zalewę.

Zobacz także: Jak samemu zrobić ajvar?

Papryka konserwowa - sprawdzony przepis babci

Liczba porcji: 5 słoików po 500 ml
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Składniki główne:









  • 2 kg papryki: zielonej, żółtej i czerwonej albo 2 kg papryki w jednym kolorze,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 gałązki kopru,
  • 9 ziaren ziela angielskiego,
  • 9 ziaren pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 18 ziaren gorczycy.

Składniki zalewy:





  • 1 l wody,
  • 200 ml octu (10%, do zapraw, spirytusowego),
  • 40 g soli,
  • 150 g cukru.

Jak zrobić paprykę konserwową?




  1. Papryki umyj, przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne i ułóż w 5 słoikach.
  2. Do każdego słoika włóż gałązkę kopru, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, 2 ząbki czosnku i 6 nasion gorczycy.

Przygotowanie zalewy i rozlanie jej do słoików:





  1. Zagotuj 1 l wody z octem, solą i cukrem.
  2. Gorącą zalewą napełniaj słoiki, później je zamknij.
  3. Pasteryzuj słoiki - wstaw je do wysokiego garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać prawie do pokrywki) i gotuj je na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

Papryka konserwowa to idealny dodatek do obiadu i przekąsek

Jeśli nie macie pomysłu, co podać do drugiego dania w formie dodatku lub sałatki, to właśnie papryka w zalewie będzie idealnym pomysłem. Sami ją przygotujecie, więc będziecie wiedzieć, co serwujecie rodzinie lub gościom. Papryka konserwowa jest też świetnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, np. z tuńczykiem. Bardzo dobrze sprawdza się też jako przekąska podawana na talerzu sama lub obok marynowanych grzybków albo zimnych szynek. Sposobów wykorzystania papryki konserwowej jest naprawdę wiele, warto z nich korzystać.

Wybrane dla Ciebie

Bydgoszcz: Dzielnicowa pomogła w problemach rodzinnych
Bydgoszcz: Dzielnicowa pomogła w problemach rodzinnych
Kraków: Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic. Korki coraz większe
Kraków: Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic. Korki coraz większe
Uczysz się i pobierasz rentę rodzinną? Nie przegap ważnego terminu
Uczysz się i pobierasz rentę rodzinną? Nie przegap ważnego terminu
Dobrzyniewo Duże: Most na Supraśli.  Pierwszy krok do budowy
Dobrzyniewo Duże: Most na Supraśli. Pierwszy krok do budowy
Za parę dni czeka nas prawdziwa rewolucja. Chodzi o system kaucyjny
Za parę dni czeka nas prawdziwa rewolucja. Chodzi o system kaucyjny
Chełm: Inauguracja roku akademickiego w PANS
Chełm: Inauguracja roku akademickiego w PANS
Trójmiasto: Życie studenckie. Gdzie tanio zjeść? Gdzie się bawić?
Trójmiasto: Życie studenckie. Gdzie tanio zjeść? Gdzie się bawić?
Pomorze w jesiennej aurze na najbliższy tydzień. Mgły, słońce i deszcz
Pomorze w jesiennej aurze na najbliższy tydzień. Mgły, słońce i deszcz
Łódź: Eliminacje na najlepszego kierowcę autobusu pełne emocji
Łódź: Eliminacje na najlepszego kierowcę autobusu pełne emocji
Kraków: "Powiedzcie to dalej!". To hołd dla ks. Jana Twardowskiego
Kraków: "Powiedzcie to dalej!". To hołd dla ks. Jana Twardowskiego
Sądowy pojedynek małżonków – niezwykły zwyczaj średniowiecza
Sądowy pojedynek małżonków – niezwykły zwyczaj średniowiecza
Wólka Małkowa: Pijany wjechał w zamykające się szlabany
Wólka Małkowa: Pijany wjechał w zamykające się szlabany