Papryka konserwowa jak u babci. Sprawdzony przepis na pyszny dodatek do kanapek, obiadu i na przyjęcia

Pamiętasz zapach domowej spiżarni u babci i słoiki pełne kolorowych warzyw? Papryka konserwowa była jednym z nich, a jej smak nigdy się nie nudzi. Jest chrupiąca, aromatyczna i zanurzona w lekko słodko-kwaśnej zalewie - idealna do kanapek, jako dodatek do obiadu czy efektowna przekąska na przyjęcia. Przygotuj ją w domu, a ten smak lata zamknięty w słoiku będzie cieszył podniebienia twojej rodziny przez całą zimę.
Papryka konserwowaPapryka konserwowa to jeden z najsmaczniejszych wariantów tego wartościowego warzywa. Sprawdź przepis na takie przetwory, aby cieszyć się ich walorami smakowymi późną jesienią lub zimą.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | fot. Janna Danilova/Getty Images
Magdalena Dańda-Pyzik
  • Papryka konserwowa nie tylko dobrze smakuje, ale też pięknie wygląda
  • Papryka konserwowa
  • Papryka konserwowa to idealny dodatek do mięs, kanapek lub jako przystawka na przyjęcia. Smakuje wyśmienicie!
[1/3] Zamykanie papryki w słoiku to łatwy sposób na zachowanie jej najlepszych walorów, czyli wspaniałego smaku i zatrzymanie żywych kolorów. Sprawdź nasz przepis na paprykę konserwową, która idealnie sprawdzi się jesienią i zimą. Źródło zdjęć: GettyImages.com | Getty Images/Nataly Hanin

Papryka konserwowa należy do domowych przetworów, które z łatwością możemy zrobić sami. Pełnia lata i wczesna jesień to najlepszy okres na przygotowanie takiej papryki, bo właśnie wtedy to warzywo jest ogólnodostępne i można je kupić w przystępnej cenie.

Papryka konserwowa
Papryka konserwowa to jeden z najsmaczniejszych wariantów tego wartościowego warzywa. Sprawdź przepis na takie przetwory, aby cieszyć się ich walorami smakowymi późną jesienią lub zimą. © GettyImages.com | fot. Janna Danilova/Getty Images

Na dodatek domowe przetwory to doskonały sposób na uzupełnienie zapasów na zimę. Papryka konserwowa na pewno wzbogaci naszą spiżarnię i sprawi, że zyskamy wartościowy dodatek do potraw. Wystarczy kupić paprykę w różnych kolorach, przygotować kilka słoików i zrobić zalewę.

Zobacz także: Jak samemu zrobić ajvar?

Papryka konserwowa - sprawdzony przepis babci

Liczba porcji: 5 słoików po 500 ml
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Składniki główne:









  • 2 kg papryki: zielonej, żółtej i czerwonej albo 2 kg papryki w jednym kolorze,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 gałązki kopru,
  • 9 ziaren ziela angielskiego,
  • 9 ziaren pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 18 ziaren gorczycy.

Składniki zalewy:





  • 1 l wody,
  • 200 ml octu (10%, do zapraw, spirytusowego),
  • 40 g soli,
  • 150 g cukru.

Jak zrobić paprykę konserwową?




  1. Papryki umyj, przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne i ułóż w 5 słoikach.
  2. Do każdego słoika włóż gałązkę kopru, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, 2 ząbki czosnku i 6 nasion gorczycy.

Przygotowanie zalewy i rozlanie jej do słoików:





  1. Zagotuj 1 l wody z octem, solą i cukrem.
  2. Gorącą zalewą napełniaj słoiki, później je zamknij.
  3. Pasteryzuj słoiki - wstaw je do wysokiego garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać prawie do pokrywki) i gotuj je na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

Papryka konserwowa to idealny dodatek do obiadu i przekąsek

Jeśli nie macie pomysłu, co podać do drugiego dania w formie dodatku lub sałatki, to właśnie papryka w zalewie będzie idealnym pomysłem. Sami ją przygotujecie, więc będziecie wiedzieć, co serwujecie rodzinie lub gościom. Papryka konserwowa jest też świetnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, np. z tuńczykiem. Bardzo dobrze sprawdza się też jako przekąska podawana na talerzu sama lub obok marynowanych grzybków albo zimnych szynek. Sposobów wykorzystania papryki konserwowej jest naprawdę wiele, warto z nich korzystać.

Wybrane dla Ciebie

5 sierpnia 1960 roku Józef Szmidt pobił rekord świata w trójskoku
5 sierpnia 1960 roku Józef Szmidt pobił rekord świata w trójskoku
Ten błąd w Baldur's Gate 3 jest jak karaluch. Larian go "naprawił", a on wrócił po tygodniu
Ten błąd w Baldur's Gate 3 jest jak karaluch. Larian go "naprawił", a on wrócił po tygodniu
Tarnówka: 29-latek dopuścił się pięciu przestępstw w kilka godzin
Tarnówka: 29-latek dopuścił się pięciu przestępstw w kilka godzin
Poznański szpital jako pierwszy wszczepił pacjentowi nowoczesny defibrylator całkowicie poza sercem
Poznański szpital jako pierwszy wszczepił pacjentowi nowoczesny defibrylator całkowicie poza sercem
700 narkotykowych przesyłek do paczkomatów. Tak dilowali towarem za milion złotych. Jest 8 zatrzymań
700 narkotykowych przesyłek do paczkomatów. Tak dilowali towarem za milion złotych. Jest 8 zatrzymań
Proszowice: Cztery oferty w przetargu na remont ul. Świętej Trójcy
Proszowice: Cztery oferty w przetargu na remont ul. Świętej Trójcy
Sanepid ostrzega: uważaj na te jaja. Wykryto w nich obecność bakterii Salmonella. "Ryzyko zatrucia pokarmowego"
Sanepid ostrzega: uważaj na te jaja. Wykryto w nich obecność bakterii Salmonella. "Ryzyko zatrucia pokarmowego"
Gdańsk: Uczelnia wyszkoli, jak bronić się przed oszustwami finansowymi
Gdańsk: Uczelnia wyszkoli, jak bronić się przed oszustwami finansowymi
Szczecinek: Pojawiły się stacje naprawy rowerów. Można je znaleźć w 10 lokalizacjach
Szczecinek: Pojawiły się stacje naprawy rowerów. Można je znaleźć w 10 lokalizacjach
Jodłowa: Jeep stanął w płomieniach. Kierowca z poparzeniami trafił do szpitala
Jodłowa: Jeep stanął w płomieniach. Kierowca z poparzeniami trafił do szpitala
Trwają zbiory pomidorów do przetwórstwa. Jakie prognozy?
Trwają zbiory pomidorów do przetwórstwa. Jakie prognozy?
Tylko tydzień dzieli nas od premiery nowego rozdziału w kultowej sadze sci-fi. Uniwersum Obcego poszerzy się o kosmiczne stworzenia, jakich jeszcze nie widzieliśmy
Tylko tydzień dzieli nas od premiery nowego rozdziału w kultowej sadze sci-fi. Uniwersum Obcego poszerzy się o kosmiczne stworzenia, jakich jeszcze nie widzieliśmy