Pierogarnia Monilla w Busku-Zdroju zaprasza do świata tradycyjnych pierogów
Monilla w Busku-Zdroju. Pierogi według przepisu babci Wandy
Pierogarnia Monilla mieści się przy ulicy Stefana Batorego 26/1. Powstała w grudniu 2023. Prowadzi ją Monika Cierlik, która pochodzi z Pasturki nieopodal Pińczowa. To właśnie stamtąd wywodzi się tradycyjna receptura na ciasto, którą właścicielka dostała od swojej babci, pani Wandy.
- Ona z kolei dostała go od swojej mamy. I tak to się u nas kręci, od pokoleń. Babcia była pasjonatką robienia pierogów, przekazała mi wszystkie sekrety tej potrawy, pokazała, jak należy je lepić. To właściwie ona namówiła mnie do otwarcia lokalu- mówi Monika Cierlik.
Ciasto na pierogi w "Monilli" jest więc przygotowywane z wielką starannością.
- To bez wątpienia najważniejszy element tej potrawy. Musi być elastyczne oraz smaczne. Drugą kluczową rzeczą jest farsz. Jeśli chodzi o farsze mięsne, to współpracujemy ze sprawdzoną masarnią z Pińczowa. Mamy do siebie pełne zaufanie, bo wiemy, że ten zakład stawia jakość na pierwszym miejscu. Materiał do farszów owocowych także ściągamy od miejscowych rolników i dostawców. Na tym nie można absolutnie oszczędzać, bo to przekłada się na smak potrawy, a potem na zadowolenie klientów - mówi pani Monika.
"Monilla" oferuje bogate menu
W "Monilli" można zjeść pierogi z mięsem, z mięsem i kapustą, ukraińskie, ale też całkiem unikalne kompozycje smakowe - z pieczarkami i serem żółtym, kaszanką i cebulą, ze szpinakiem i czosnkiem. Są pierogi na słodko ze śmietaną i sosem owocowym. Tutaj farsz stanowią maliny, truskawki, ser, śliwka, szarlotka.
Lokal oferuje także naleśniki - z twarogiem prażonymi jabłkami, malinami i mascarpone oraz z nutellą. W menu znajdują się też smakowite krokiety w kilku smakach. Na miejscu można też zjeść barszcz czerwony oraz wypić kawę i herbatę.
Monilla produkuje pierogi tradycyjnymi metodami
Chętnych na pierogi z "Monilli" jest całkiem sporo. Wielu przyznaje, że jest to najlepsze miejsce do zasmakowania tej potrawy w całym Busku-Zdroju.
- Mamy pełne ręce roboty. Sama także biorę udział w lepieniu i gotowaniu pierogów, osobiście sprawdzam też jakość składników. Cała produkcja odbywa się ręcznie. We cztery jesteśmy w stanie przez cały dzień ulepić nawet kilkaset pierogów, ale kiedyś było też na przykład zamówienie na 1500 sztuk. Cieszę się, że mieszkańcom Buska-Zdroju, turystom i kuracjuszom tak smakują nasze wyroby - opisuje Monika Cierlik.
Pierogarnia "Monilla" przy ulicy Stefana Batorego 26/1 otwarta jest od poniedziałku do piątku w godzinach 10.30-17, w soboty od 10.30 do 14. Pierogi można zjeść na miejscu, lub też zamówić porcję telefonicznie - z dostawą do domu.