Pij wodę brzozową codziennie rano. Zmniejsza wypadanie włosów i poprawia cerę
Woda z brzozy czyli oskoła
Cenny sok z brzozy - oskołę - pozyskuje się wczesną wiosną, zazwyczaj od marca do połowy kwietnia, jeszcze zanim na drzewie pojawią się liście.
Wczesną wiosną, gdy temperatura w dzień przekracza już 5°C, brzoza zaczyna „pompować” wodę z korzeni ku koronie, by przygotować się do sezonu wegetacyjnego. Woda ta pochodzi z gleby, nasycona jest minerałami i cukrami, ale ponieważ przepływa przez pień drzewa, zawiera też naturalne składniki brzozy. To właśnie ten sok można zebrać. To właśnie woda brzozowa.
Jak smakuje woda brzozowa?
Woda z brzozy ma lekko słodkawy smak. Jest przezroczysta, z wyglądu przypomina zwykłą wodę. Wiele osób uważa, że woda brzozowa jest smaczna i orzeźwiająca.
Jak pozyskać sok z brzozy?
W celu pozyskania wody brzozowej najczęściej nawierca się pień drzewa (na głębokość ok. 1–2 cm) na wysokości 30–50 cm od ziemi. W otwór wkłada się rurkę i podczepia naczynie, do którego sok powoli kapie. Z jednego drzewa można zebrać od 2 do nawet 10 litrów soku dziennie. Należy pamiętać, by po zbiorze zatkać otwór (np. kołkiem z drewna), by nie zaszkodzić drzewu.
Na szczęście jednak można kupić już gotowy sok z brzozy w sklepach ze zdrową żywnością.
Właściwości zdrowotne wody z brzozy
Woda z brzozy to naturalny napój o wielu korzystnych właściwościach zdrowotnych. Zbierana z żywego drzewa na przełomie marca i kwietnia, zawiera unikalne połączenie składników odżywczych i bioaktywnych, które od wieków wykorzystywano już w medycynie ludowej.
Woda z brzozy to źródło mnóstwa cennych składników takich jak:
- witamina C,
- potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor,
- aminokwasy i enzymy,
- kwasy organiczne (salicylowy, jabłkowy, cytrynowy),
- flawonoidy i saponiny.
Dzięki temu bogactwu oskoła działa m.in. antyoksydacyjnie (opóźnia starzenie się organizmu, zwalcza wolne rodniki), detoksykująco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie (dzięki kwasowi salicylowemu, który jest uważany za naturalny antybiotyk), przeciwwirusowo, do tego nawadnia i odżywia. Woda z brzozy polecana jest też przy anemii - ze względu na zawartość żelaza i witamin z grupy B. Działa również łagodząco przy problemach jelitowych.
Zobacz też: Budzisz się w środku nocy o 3 lub 4 rano? Te choroby mogą być przyczyną - lista schorzeń
Woda z brzozy do picia - jak stosować
Woda brzozowa może być spożywana jako naturalny napój o korzystnym działaniu. Jak często i w jakich ilościach można ją pić? Zaleca się spożywanie jej 2–3 razy dziennie, nie przekraczając porcji 25–30 ml jednorazowo. Łączna dzienna dawka nie powinna przekraczać 150 ml. Najlepsze efekty przynosi regularne stosowanie – warto pić wodę brzozową codziennie przez okres 2–3 tygodni.
Na to pomaga woda brzozowa
Sprawdź, na jakie dolegliwości pomaga woda z brzozy. W galerii znajdziesz też przepis na skuteczną, domową wcierkę, która wzmocni cebulki włosowe i włosy, a także zapobiegnie nadmiernemu ich wypadaniu.
Jak przechowywać wodę brzozową?
Oskoła to surowy, naturalny sok – niepasteryzowana, łatwo fermentuje. Tak ją przechowuj, by jak najdłużej zachować jej cenne właściwości:
- w lodówce: świeża oskoła nadaje się do picia przez 2–3 dni,
- w zamrażarce: można ją mrozić w porcjach – po rozmrożeniu nadaje się do picia lub użycia jako kosmetyk,
- po pasteryzacji: podgrzej oskołę do ok. 80°C i przelej do wyparzonych butelek – może wtedy postać kilka tygodni, ale część witamin się utlenia,
- po fermentacji: można ją naturalnie zakwasić (np. z rodzynkami, skórką cytryny), by uzyskać lekko musujący napój probiotyczny.