Popularny olej bardziej szkodliwy, niż myślisz. Naukowcy ostrzegają: może sprzyjać otyłości!

Używany często w kuchni olej sojowy może przyczyniać się do powstawania otyłości - wynika z eksperymentów na myszach. Naukowcy dopiero poznają stojące za tym mechanizmy.
Używany często w kuchni olej sojowy może przyczyniać się do powstawania otyłości.Używany często w kuchni olej sojowy może przyczyniać się do powstawania otyłości.
Źródło zdjęć: © freepik.com | Freepik
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Olej sojowy może przyczyniać się do rozwoju otyłości

Olej sojowy, będący jednym z najczęściej stosowanych olejów w kuchni i częstym składnikiem przetworzonej żywności, może przyczyniać się do rozwoju otyłości. Mechanizm tego działania dopiero zaczyna być poznawany przez naukowców.

Używany często w kuchni olej sojowy może przyczyniać się do powstawania otyłości.
Używany często w kuchni olej sojowy może przyczyniać się do powstawania otyłości. © freepik.com | Freepik

Stał na łuku drogi. Nagle pojawiła się policja. Oto, co stało się później

Badacze z University of California w Riverside przeprowadzili eksperymenty na myszach karmionych dietą wysokotłuszczową, bogatą w olej sojowy. Większość zwierząt wykazywała znaczny przyrost masy ciała, jednak myszy zmodyfikowane genetycznie nie miały tego efektu. U tych osobników wytwarzano nieco zmienioną wersję białka wątroby, które reguluje setki genów związanych z metabolizmem tłuszczów.

Wygląda na to, że zmieniona forma białka wpływa także na sposób przetwarzania kwasu linolowego - głównego składnika oleju sojowego.

U ludzi występują obie wersje tego białka wątrobowego, HNF4?. Alternatywna forma jest zazwyczaj wytwarzana jedynie w określonych warunkach, takich jak przewlekłe choroby, stres metaboliczny wywołany postem czy alkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.

Ta zmienność, wraz z czynnikami takimi jak wiek, płeć, stosowane leki czy indywidualna genetyka, może tłumaczyć, dlaczego niektóre osoby są bardziej wrażliwe na metaboliczne skutki spożywania oleju sojowego.

- Wiemy od czasu naszego badania z 2015 roku, że olej sojowy bardziej sprzyja otyłości, niż olej kokosowy. Jednak teraz mamy najsilniejszy jak dotąd dowód na to, że nie chodzi o sam olej, ani nawet o kwas linolowy. Chodzi o to, w co tłuszcz przekształca się wewnątrz organizmu. - mówi prof. Frances Sladek, autorka pracy opublikowanej na łamach Journal of Lipid Research.

Kwas linolowy ulega przekształceniu w cząstki zwane oksylipinami

Naukowcy wyjaśniają, że kwas linolowy przekształca się w cząsteczki zwane oksylipinami. Nadmierne jego spożycie może więc prowadzić do zwiększonej ilości tych związków, które są powiązane ze stanem zapalnym i odkładaniem tłuszczu.

W eksperymencie myszy zmodyfikowane genetycznie miały znacznie mniej oksylipin, a ich wątroby wyglądały na zdrowsze, mimo że jadły taką samą wysokotłuszczową dietę z olejem sojowym, jak zwykłe myszy. Ponadto ich mitochondria funkcjonowały lepiej, co może wyjaśniać ich odporność na przyrost masy ciała.

Badacze wykazali, że związki powiązane z otyłością ograniczały się do konkretnych rodzajów oksylipin pochodzących z kwasu linolowego i kwasu α-linolenowego, innego tłuszczu obecnego w oleju sojowym. To właśnie te oksylipiny były niezbędne do przybierania na wadze u zwykłych myszy, lecz nie oddziaływały na myszy zmodyfikowane genetycznie.

Dodatkowa analiza wykazała, że u zmodyfikowanych myszy poziom dwóch kluczowych grup enzymów odpowiedzialnych za przekształcanie kwasu linolowego w oksylipiny był znacznie niższy. Funkcja tych enzymów jest zachowana u wszystkich ssaków, w tym u ludzi, choć ich poziomy mogą różnić się w zależności od genetyki, diety i innych czynników.

Naukowcy zwrócili też uwagę, że tylko poziomy oksylipin w wątrobie, a nie we krwi, korelowały z masą ciała. Oznacza to, że rutynowe badania krwi mogą nie oddawać w pełni wczesnych zmian metabolicznych wywołanych dietą.

Dieta z olejem sojowym podnosi poziom cholesterolu

Eksperci przypominają, że w USA spożycie oleju sojowego wzrosło w ciągu ostatniego stulecia pięciokrotnie - z około 2 proc. do niemal 10 proc. całkowitej liczby kalorii. Okazało się też, że dieta z olejem sojowym podnosiła poziom cholesterolu, mimo że sam olej go nie zawiera.

Choć soja jest wartościowym źródłem białka roślinnego, nadmiar kwasu linolowego - także pochodzącego z żywności ultraprzetworzonej - może sprzyjać przewlekłym schorzeniom metabolicznym. Obecnie badacze starają się zrozumieć, jak powstawanie oksylipin prowadzi do przyrostu masy ciała, oraz czy podobne efekty występują przy spożyciu innych olejów bogatych w kwas linolowy, takich jak kukurydziany, słonecznikowy czy z krokosza.

- Olej sojowy sam w sobie nie jest zły. Jednak ilości, w jakich go spożywamy, uruchamiają w organizmie szlaki, do których nasze ciała nie ewoluowały. - podkreśla prof. Sladek.

Choć nie przewiduje się obecnie badań klinicznych z udziałem ludzi, naukowcy liczą, że uzyskane wyniki pomogą w planowaniu przyszłych badań i mogą mieć wpływ na kształtowanie zaleceń żywieniowych.

- Od pierwszego odnotowania związku między żuciem tytoniu a rakiem do wprowadzenia ostrzeżeń na paczkach papierosów minęło sto lat. Mamy nadzieję, że społeczeństwo nie będzie potrzebowało aż tyle czasu, aby dostrzec związek między nadmiernym spożyciem oleju sojowego a negatywnymi skutkami dla zdrowia. - podsumowuje prof. Sladek.

Źródło: PAP

Wybrane dla Ciebie
Michrów: Uderzył towarzysza biesiady nożem dwa razy w plecy. Sąd zdecydował o tymczasowym aresztowaniu agresora
Michrów: Uderzył towarzysza biesiady nożem dwa razy w plecy. Sąd zdecydował o tymczasowym aresztowaniu agresora
Zamość: Scena na dziedzińcu została uszkodzona
Zamość: Scena na dziedzińcu została uszkodzona
Lubuskie: Szybka kolej przez Gorzów do Niemiec? Jest pomysł rządu
Lubuskie: Szybka kolej przez Gorzów do Niemiec? Jest pomysł rządu
Sieradz: Zimowy kiermasz charytatywny Stowarzyszenia Mruczychata odbędzie się 6 grudnia
Sieradz: Zimowy kiermasz charytatywny Stowarzyszenia Mruczychata odbędzie się 6 grudnia
Półczno: Fotoradar działa pełną parą. Ponad 1300 wykroczeń
Półczno: Fotoradar działa pełną parą. Ponad 1300 wykroczeń
Badacze UJ: Niedźwiedzi jest więcej, bo lasy zajęły pola uprawne
Badacze UJ: Niedźwiedzi jest więcej, bo lasy zajęły pola uprawne
Pomorze: Miliardy z unijnych funduszy zmieniają ten region
Pomorze: Miliardy z unijnych funduszy zmieniają ten region
Łódź: Prof. Czapliński z nagrodą UŁ im. Kotarbińskiego
Łódź: Prof. Czapliński z nagrodą UŁ im. Kotarbińskiego
Cyberpunk 2077: CDPR sugeruje nowości przed ważną datą
Cyberpunk 2077: CDPR sugeruje nowości przed ważną datą
Jasna deklaracja tyszan przed starciem z liderem. "Jedziemy tam zgarnąć trzy punkty"
Jasna deklaracja tyszan przed starciem z liderem. "Jedziemy tam zgarnąć trzy punkty"
Kielce: Targi Hurty i Detale w Kielcach już w ten weekend
Kielce: Targi Hurty i Detale w Kielcach już w ten weekend
Sarbia: Zespół ludowy "Sarbiane" świętował swoje 30-lecie
Sarbia: Zespół ludowy "Sarbiane" świętował swoje 30-lecie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯