Posmakuj lubuskiej dziczyzny. W Kłodawie będą targi łowieckie Ekonatura 2025
- Na tych targach na pewno będzie smacznie, bo producenci regionalni i myśliwi przygotowują mnóstwo dobrych rzeczy. Będzie można skosztować gulasze z dziczyzny, wędliny i wszystko dobre, co daj nam las, co daje nam natura – mówi Mateusz Karkoszka, prezes Stowarzyszenia Nowoczesnego Łowiectwa „Pasjonaci”. W sobotę 12 lipca wraz gminą Kłodawa organizuje ono II Łowiewckie Targi Produktu Regionalnego - Ekonatura 2025 (nasza redakcja ma nad nimi patronat).
- Chcemy wypromować produkty regionalne. W naszym województwie jest bowiem około pięciuset producentów regionalnych. Chcemy, by mieszkańcy o nich wiedzieli – mówi M. Karkoszka. – My myśliwi jesteśmy największymi producentami żwyności. Prawo nakazuje nam bowiem odstrzelić około pół milion sztuk dziczyzny. 75 proc. z tego odstrzału trafia na zachód, a warto, żeby mięso z polskiej dziczyzny zostawało na naszych stołach – dodaje prezes Pasjonatów.
Producentów produktów regionalnych przybywa lawinowo.
- W ostatnich latach wydajemy rekordowe liczby certyfikatów. Ludzie chcą wychodzić ze swoimi produktami na zewnątrz, bo na rynku widać na to zapotrzebowanie – mówi Anna Kołłątaj-Sobolewska z Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze – Jakość lubuskich produktów regionalnych z roku na rok jest coraz wyższa. Widzimy to po konkursach w całej Polsce. Lubuscy producenci zaczynają wygrywać coraz więcej z nich – dodaje.
Dziczyzna od myśliwych jest zdrowsza
Sobotnie targi Ekonatura odbywać się będą przy Gminnym Ośrodku Kultury w podgorzowskiej Kłodawie (mieści się on przy ul. Jeziornej). Na imprezie będzie około czterdziestu wystawców, a wśród nich nie zabraknie stoisk z dziczyzną. Polskie prawo pozwala już bowiem myśliwym na sprzedaż bezpośrednią.
- Coraz więcej kół taki handel prowadzi. Warto o niego pytać, bo ta dziczyzna jest dużo tańsza niż ta przetworzona w sklepie. I z pewnością jest dużo smaczniejsza – mówi Karkoszka.
Sobotnie targi rozpoczną się o 10.00 i potrwają do 20.30. W ich trakcie nie zabraknie darmowych degustacji potraw z dziczyzny i produktów regionalnych, konkursów dla dzieci czy koncertów.
– Przygotowujemy też stoisko z symulatorem strzelectwa. Każdy będzie mógł sprawdzić w wirtualnym świecie swoją celność do rzutek, czy tarcz – mówi Leszek Wawrzyniak z „Pasjonatów”.
Dodajmy, że sobotnie targi Ekonatura 2025 poprzedzi piątkowa konferencja naukowa „Dzika fauna a zagrożenie powodziowe”. Odbędzie się ona w gorzowskim hotelu Mieszko. Potrwa od 10.00 do 14.30.
Łowieckie Targi Produktu Regionalnego - Ekonatura 2025
Sobota 12 lipca 2025 – Kłodawa, plac przy GOK-u
10.00 Otwarcie stoisk handlowych
- Strefa Lubuskiego Produktu Regionalnego (miody, wina, wędliny, sery, pieczywo, ryby, rękodzieło)
- Strefa Jadła (pierogi, grill, foodtrucki, przetwory Kół Gospodyń Wiejskich)
- Strefa Leśna (kociołek z dzika, gulaszowa z dziczyzny, wędliny, stoiska edukacyjne PZŁ i Lasów Państwowych, konkursy dla dzieci)
13.30 Występy lokalnych artystów
14.30 Oficjalne otwarcie II Łowieckich Targów Produktu Regionalnego EkoNatura
15.00 Darmowy Kociołek Myśliwski Koła Łowieckiego „Dzik”
16.00 Koncert Muzyki Myśliwskiej „Gorzowska Knieja”
16.45 Pokaz psów myśliwskich
17.00 Darmowa gulaszowa z dziczyzny
17.30 Koncerty: Mirosław Elimer „Poslki Freddie Mercury”, Jessica, Jarosław Pikuła z zespołem
20.30 Zakończenie targów
Cały dzień:
* Dziczyzna, miody, sery, wina i wiele innych lokalnych produktów w jednym miejscu!
* Atrakcje dla dorosłych i dzieci. Pokazy kulinarne, konkursy strzeleckie, koncerty.
* Darmowy kociołek z dzika i muzyka myśliwska.
Konferencja naukowa „Dzika fauna a zagrożenie powodziowe”
piątek 11 lipca 2025 (hotel Mieszko w Gorzowie)
9.30 Rejestracja uczestników
10.00 Rozpoczęcie konferencji
10.30 Wykłady część pierwsza
12.00 przerwa i degustacja regionalnych produktów z dziczyzny
13.00 Wykłady część druga
14.30 Zakończenie konferencji