Poznań: Ruszył I Kongres Piekarstwa. Tradycja spotyka się z nowoczesnością

„Sztuka łączenia tradycji z nowoczesnością” – pod tym hasłem we wtorek w Poznaniu zainaugurowano I Kongres Piekarstwa. Spotkanie, które potrwa dwa dni, zgromadziło w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Warzywnej piekarzy, przedsiębiorców, ekspertów i pasjonatów rzemiosła z całej Polski.
 Fot. Licencjodawca
Codzienny Poznań

Kongres otworzył Marek Skoraszewski, prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.

– To wydarzenie, które jednoczy ludzi z pasją do chleba, tradycji i nowoczesności. Chcemy rozmawiać o innowacjach, marketingu i nowych pokoleniach klientów, ale też o tym, co stanowi fundament piekarstwa – jakości i zaufaniu. Mam nadzieję, że każdy z uczestników wyjedzie stąd z nowymi pomysłami i kontaktami – podkreślił.

W programie znalazły się wykłady, panele i dyskusje prowadzone przez przedstawicieli świata nauki, edukacji zawodowej, mistrzów piekarstwa i przedsiębiorców. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami i dobrymi praktykami, a także poszukują rozwiązań dla branży stojącej wobec wyzwań związanych z rynkiem pracy i oczekiwaniami konsumentów.

Podczas inauguracji głos zabrał także zastępca prezydenta Poznania, Mariusz Wiśniewski.

– Poznań to dobre miejsce do rozmów o przyszłości piekarstwa. Słyniemy z poszanowania tradycji i przedsiębiorczości. Rogale Świętomarcińskie są tego najlepszym przykładem, ale warto pamiętać, że w Wielkopolsce powstaje wiele innych znakomitych wyrobów piekarniczych – zaznaczył.

Kongres organizowany jest przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą we współpracy z Miastem Poznań, Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Uniwersytetem Ekonomicznym. W środę wydarzenie przeniesie się na Międzynarodowe Targi Poznańskie, gdzie równolegle rozpocznie się Polagra,  jedno z najważniejszych spotkań branży spożywczej i gastronomicznej w Polsce. W planie znalazły się m.in. warsztaty piekarskie.

Nieprzypadkowo miejscem otwarcia kongresu był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, gdzie od początku tego roku działa Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa. Placówka wyposażona w nowoczesne pracownie i urządzenia służy kształceniu młodych adeptów zawodu oraz organizacji specjalistycznych szkoleń.

– Centrum to odpowiedź na braki wykwalifikowanej kadry w branży. Chcemy, by młodzież miała dostęp do najnowszych technologii, ale też uczyła się rzemiosła opartego na tradycji – wyjaśniła Zuzanna Szmyt, dyrektorka szkoły i pierwsza prelegentka kongresu.

Nowoczesne BCU ma służyć nie tylko edukacji, ale także promocji ekologicznych i innowacyjnych rozwiązań. Budynek wyposażono w panele fotowoltaiczne i zbiornik retencyjny, a pracownie – w profesjonalne piece, miesiarki czy roboty kuchenne.

Kongres Piekarstwa to nowe wydarzenie w kalendarzu branżowym, które ma szansę wpisać się na stałe w mapę spotkań rzemiosła w Polsce, łącząc doświadczenie mistrzów z nową energią kolejnych pokoleń piekarzy.

Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Drohiczyn: Kajaki, motocykle i cisza nad rzeką. Dawna stolica regionu
Drohiczyn: Kajaki, motocykle i cisza nad rzeką. Dawna stolica regionu
Kraków: Światowy Dzień Serca na Rynku Głównym. Bezpłatne badania dla mieszkańców, występy artystów i porady ekspertów
Kraków: Światowy Dzień Serca na Rynku Głównym. Bezpłatne badania dla mieszkańców, występy artystów i porady ekspertów
Wągrowiec: Święto Latawca - Pożegnanie lata w radosnym stylu
Wągrowiec: Święto Latawca - Pożegnanie lata w radosnym stylu
Kobierno: XXV Bieg Sokoła za nami! Wydarzenie przyciągnęło setki uczestników!
Kobierno: XXV Bieg Sokoła za nami! Wydarzenie przyciągnęło setki uczestników!
Kraków: Targi Unikatów. Ręcznie wykonana biżuteria, naturalne kosmetyki i autorskie naczynia ceramiczne - to wszystko w jednym miejscu
Kraków: Targi Unikatów. Ręcznie wykonana biżuteria, naturalne kosmetyki i autorskie naczynia ceramiczne - to wszystko w jednym miejscu
Enea AZS Politechnika Poznań gotowa na nowy sezon. Celem walka o czołową czwórkę
Enea AZS Politechnika Poznań gotowa na nowy sezon. Celem walka o czołową czwórkę
Poznań: Kolejny wypadek Maltanki. To ostatni weekend kursowania kolejki parkowej
Poznań: Kolejny wypadek Maltanki. To ostatni weekend kursowania kolejki parkowej
Suchedniów: XIX Ogólnopolski Konkurs Recytatorski Literatury Emigracyjnej im. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego
Suchedniów: XIX Ogólnopolski Konkurs Recytatorski Literatury Emigracyjnej im. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego
Radom: Dni Seniora 2025. Radomscy seniorzy zaprezentowali swoje wyjątkowe talenty na rynku
Radom: Dni Seniora 2025. Radomscy seniorzy zaprezentowali swoje wyjątkowe talenty na rynku
Dąbrowa Górnicza: XIV Cross Czwórki. Wyśmienita pogoda, imponująca frekwencja i emocje do ostatnich metrów
Dąbrowa Górnicza: XIV Cross Czwórki. Wyśmienita pogoda, imponująca frekwencja i emocje do ostatnich metrów
Koszalin: Kolejna edycja #BiegiemNaPomoc. Sport w szczytnym celu
Koszalin: Kolejna edycja #BiegiemNaPomoc. Sport w szczytnym celu
Wraca remont na AOW. Drogowcy zajmą połowę drogi
Wraca remont na AOW. Drogowcy zajmą połowę drogi