Radom: Festiwal Słodyczy Świata w Radomskim Centrum Sportu. Wśród słodkości smażone owady!
Festiwal Słodyczy Świata w Radomskim Centrum Sportu
Weekend w Radomiu upłynął pod znakiem słodkich aromatów, kolorów i smaków z najróżniejszych zakątków globu. Wszystko za sprawą Festiwalu Słodyczy Świata, który przyciągnął do Areny Radomskiej prawdziwe tłumy łasuchów - zarówno tych dużych, jak i najmłodszych.
Już od wejścia dało się poczuć, że to nie będzie zwykły kiermasz słodkości. Zapach belgijskiej czekolady, francuskich pralin, włoskich nugatów i tureckiej chałwy unosił się w powietrzu, kusząc każdego, kto postawił stopę w hali. Goście mogli spróbować słodyczy z Europy, Azji, Ameryki Południowej, a nawet... Afryki!
Wśród najchętniej odwiedzanych stoisk znalazły się te z:
- ręcznie robionymi pralinami z Belgii i Szwajcarii,
- intensywnie kakaową czekoladą z Ekwadoru i Ghany,
- egzotycznymi deserami z Bliskiego i Dalekiego Wschodu,
- słodkościami na bazie róży, kardamonu i pistacji,
- oraz bardziej odważnymi propozycjami - jak słodycze z smażonymi owadami, które wzbudziły niemałe emocje!
Wystawcy chętnie dzielili się wiedzą o pochodzeniu produktów, sposobach ich wytwarzania i tradycjach związanych ze słodyczami w ich kulturach. Dla wielu gości była to nie tylko kulinarna przygoda, ale i lekcja geografii oraz kultury świata - przez pryzmat smaków.