Rosocha: Festiwal Dyni i Pieczonego Ziemniaka. Kulinarne święto jesieni
To była już dziewiąta edycja jesiennej imprezy organizowanej na placu przed remizą OSP Rosocha. Mimo kapryśnej aury frekwencja była spora.
Agnieszka Żulewska o swoich rolach i serialu "Na Wspólnej". Jest szansa, że do niego powróci?
Poza tym można było spróbować też dań, które przygotowało osiem kół gospodyń wiejskich z gminy Golina. Rywalizowały one w daniach głównych z ziemniaków lub dyni oraz deserach.
Zwyciężyły faszerowane kwiaty dyni, które przygotowało KGW Rosocha. Drugie miejsce za zapiekankę ziemniaczaną z borowikami przyznano KGW Węglew. Natomiast trzecie — ex aequo — zajęły KGW Głodowo za placki ziemniaczane oraz zupa ziemniaczana KGW Lubicz. W kategorii „deser” zwyciężył tort w kształcie dyni, wykonany przez KGW Spławie. Drugie miejsce zajął tort z dyni KGW Kraśnica, a trzecie — panna cotta z dyni KGW Bobrowo.
Podczas festiwalu nie zabrakło konkursów obierania ziemniaków i jedzenia pączków, a dla dzieci — rzutów ziemniakiem do miski. Były też atrakcje, tj. alpaki i ujeżdżanie elektrycznego byka. Na scenie natomiast prezentowali się m.in. młodzi artyści z Domu Kultury w Golinie. Wieczorem odbył się fire show.