Rosocha: Festiwal Dyni i Pieczonego Ziemniaka. Kulinarne święto jesieni
To była już dziewiąta edycja jesiennej imprezy organizowanej na placu przed remizą OSP Rosocha. Mimo kapryśnej aury frekwencja była spora.
Poza tym można było spróbować też dań, które przygotowało osiem kół gospodyń wiejskich z gminy Golina. Rywalizowały one w daniach głównych z ziemniaków lub dyni oraz deserach.
Zwyciężyły faszerowane kwiaty dyni, które przygotowało KGW Rosocha. Drugie miejsce za zapiekankę ziemniaczaną z borowikami przyznano KGW Węglew. Natomiast trzecie — ex aequo — zajęły KGW Głodowo za placki ziemniaczane oraz zupa ziemniaczana KGW Lubicz. W kategorii „deser” zwyciężył tort w kształcie dyni, wykonany przez KGW Spławie. Drugie miejsce zajął tort z dyni KGW Kraśnica, a trzecie — panna cotta z dyni KGW Bobrowo.
Podczas festiwalu nie zabrakło konkursów obierania ziemniaków i jedzenia pączków, a dla dzieci — rzutów ziemniakiem do miski. Były też atrakcje, tj. alpaki i ujeżdżanie elektrycznego byka. Na scenie natomiast prezentowali się m.in. młodzi artyści z Domu Kultury w Golinie. Wieczorem odbył się fire show.