Spożycie chleba w Polsce spada, ale piekarze nie załamują rąk
Spożycie chleba w Polsce spada, ale piekarze nie załamują rąk
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego spożycie chleba w Polsce w ostatnich latach nieustannie spada. W 2000 r. średnie spożycie roczne wynosiło aż 80 kg na osobę. W 2016 roku liczba ta spadła do 47-49 kg. Jeśli chodzi o regularność spożycia, to 85 proc. Polaków sięga po chleb codziennie, a 13,1 proc. kilka razy w tygodniu.
Czy to oznacza, że chleb stopniowo ustępuje miejsca innym produktom piekarskim? Według prezesa Cechu Cukierników i Piekarzy tak nie jest. Stanisław Butka twierdzi, że pozycja chleba na rynku spożywczym nie jest zagrożona:
- Chleb od zawsze jest i zawsze będzie podstawowym produktem, bez którego żadne gospodarstwo domowe się nie obejdzie.
Gusta klientów, choć coraz bardziej zróżnicowane, pozostają w wyraźnym związku z tradycją.
- Dawniej sprzedawały się przede wszystkim chleby białe. Obecnie, ze względu na potrzeby konsumentów, produkujemy rozmaite gatunki chleba. Ale podstawą jest prawdziwy polski chleb produkowany na kwasie. Po dziś dzień pozostaje najbardziej popularny - zaznacza Stanisław Butka.
- Dla przykładu, białego chleba sprzedajemy dziennie 500 bochenków, a chleba ziarnistego 30 - informuje Piotr Łakomy, właściciel piekarni w Poznaniu.
"Smaku prawdziwego chleba nie da się zastąpić"
Produkcja rzemieślnicza, choć trudna i czasochłonna, jest - podobnie jak pozycja chleba na rynku spożywczym - niezagrożona.
- Nie ma możliwości zastąpienia smaku prawdziwego chleba, zrobionego na prawdziwych składnikach, na prawdziwym kwasie. Klienci to czują, rozpoznają dobrze zrobiony chleb. Tego nie można zastąpić produkcją maszynową - uważa prezes Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
Święto Chleba w Poznaniu już w najbliższą sobotę
W stolicy Wielkopolski Miejskie Dożynki odbędą się w sobotę, 6 września w parku Wilsona. Tak jak w latach ubiegłych będą one połączone ze Świętem Chleba, organizowanym przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP wraz z Cechem Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Wydarzenie to ma uświadomić, że chlebowi należy się szacunek, bo jest głównym i podstawowym pożywieniem, a także przybliżyć ludziom trudy pracy piekarza.
Sobotnie świętowanie rozpocznie się o godz. 13:00 mszą św. w kościele p.w. św. Michała Archanioła przy ul. Stolarskiej.