Sprawdzone sposoby na mole spożywcze. Pozbądź się ich w kilka sekund
Działaj szybko!
Gdy już spotkamy mola w naszych produktach, najlepiej jak najszybciej przesiać mąkę lub cukier przez sito.
Istnieje jednak ryzyko, że owad złożył tam swoje jaja.
Więc jeśli nie chcemy przykrych niespodzianek, a zainfekowanych nie jest więcej jak 1-2 produkty, warto je zwyczajnie wyrzucić.
Co jednak zrobić, gdy zauważymy, że mole rozprzestrzeniły się w więcej niż jednym produkcie i są trudne do zwalczenia "od ręki"?
Oto kilka sprawdzonych sposobów, aby pozbyć się szkodników z szafek kuchennych. Tych zapachów nie znoszą - sprawdź! Zajrzyj do galerii!
Zwalcz i zabezpiecz!
Profilaktycznie, jeśli już znaleźliśmy mole w szafce, warto zrobić generalne porządki. Odkurzyć dokładnie każdą półkę, umyć i przewietrzyć inne, sąsiadujące szuflady.
Gdy już mieliśmy do czynienia z molami, miejmy tę świadomość, że wystarczy nasze jedno przeoczenie, a inwazja moli będzie postępować oraz, że lubią wracać, w chłodne, zaciemnione miejsca, do których łatwo znalazły dostęp.
O co warto zadbać?
- szczelne pudełka,
- tzw. pułapki na mole w kuchni,
- zapachy do szafek kuchennych, które odstraszają szkodniki.
Sprawdź, co włożyć do szafki, ale pozbyć się moli spożywczych raz na zawsze!