Sprawdzone sposoby na mole spożywcze. Pozbądź się ich w kilka sekund
Mole kuchenne (nie mylmy z molami odzieżowymi) często znajdują dla siebie miejsce, gdy nie przechowujemy szczelnie produktów, takich jak kasze, mąki, ryże. Wówczas owady te potrafią szybko "zwęszyć" chłodne, pachnące węglowodanami szafki kuchenne. Następie składają jaja, dlatego, gdy znajdziemy choć jednego mola, jest szansa że przez następne dni, wylęgnie się ich znacznie więcej. Co zrobić, aby uchronić nasze produkty przed inwazją szkodników? Sprawdzone metody znajdziesz w tekście i galerii zdjęć.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | archiwum Polska Press
Patrycja Chojnacka
Działaj szybko!
Gdy już spotkamy mola w naszych produktach, najlepiej jak najszybciej przesiać mąkę lub cukier przez sito.
Istnieje jednak ryzyko, że owad złożył tam swoje jaja.
To miejsce przeżywa wielkie oblężenie. Tłoczą się i marzną, aby wszystko zobaczyć
Więc jeśli nie chcemy przykrych niespodzianek, a zainfekowanych nie jest więcej jak 1-2 produkty, warto je zwyczajnie wyrzucić.
Co jednak zrobić, gdy zauważymy, że mole rozprzestrzeniły się w więcej niż jednym produkcie i są trudne do zwalczenia "od ręki"?
Oto kilka sprawdzonych sposobów, aby pozbyć się szkodników z szafek kuchennych. Tych zapachów nie znoszą - sprawdź! Zajrzyj do galerii!
Zwalcz i zabezpiecz!
Profilaktycznie, jeśli już znaleźliśmy mole w szafce, warto zrobić generalne porządki. Odkurzyć dokładnie każdą półkę, umyć i przewietrzyć inne, sąsiadujące szuflady.
Gdy już mieliśmy do czynienia z molami, miejmy tę świadomość, że wystarczy nasze jedno przeoczenie, a inwazja moli będzie postępować oraz, że lubią wracać, w chłodne, zaciemnione miejsca, do których łatwo znalazły dostęp.
O co warto zadbać?
- szczelne pudełka,
- tzw. pułapki na mole w kuchni,
- zapachy do szafek kuchennych, które odstraszają szkodniki.
Sprawdź, co włożyć do szafki, ale pozbyć się moli spożywczych raz na zawsze!