Strapatsada – grecka jajecznica z pomidorami, fetą i oregano. Prosty sposób na śniadanie pełne słońca i śródziemnomorskiego smaku
W tym artykule:
Strapatsada – przepis na jajecznicę po grecku
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 średnie pomidory lub jedna puszka krojonych pomidorów (400 g),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz (do smaku),
- 4 jajka,
- 80 g sera feta.
Jak zrobić jajecznicę po grecku?
- Przygotuj składniki na jajecznicę po grecku. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Fetę pokrusz. Jajka lekko roztrzep w miseczce.
- Jeżeli używasz świeżych pomidorów, umyj je, odetnij końcówki, a następnie zetrzyj je na tarce – aż do momentu, gdy pozostanie tylko skórka. Starte pomidory zachowaj, skórki wyrzuć. Jeżeli zdecydujesz się na pomidory z puszki, miej je w zasięgu ręki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż, aż staną się miękkie i przezroczyste.
- Dodaj starte pomidory lub pomidory z puszki, dopraw płatkami chili, oregano, solą (ale uważaj – feta jest słona i spokojnie możesz posolić mniej niż zazwyczaj) i pieprzem. Smaż, aż większość soku odparuje.
- Na patelnię wlej roztrzepane jajka i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. Dopraw do smaku, jeśli potrzeba.
- Smaż, aż jajka lekko się zetną – nie przesadzaj z czasem, by pozostały kremowe. Zdejmij patelnię z ognia.
- Jajecznicę udekoruj pokruszoną fetą, skrop oliwą z oliwek i podawaj od razu. Smacznego!
Jajecznica, która smakuje jak lato w Grecji
Są dania, które mogą przenosić nas w czasie i przestrzeni. Strapatsada, czyli jajecznica po grecku, to danie z dojrzałymi pomidorami, aromatycznym oregano i słoną, kremową fetą, które jest jak wspomnienie letnich poranków na greckiej wyspie.
Ta klasyczna potrawa, znana również jako kagianas, to kwintesencja greckiego podejścia do jedzenia: prosto, sezonowo, bez pośpiechu – ale z ogromną miłością do smaku. Roztrzepane jajka łączą się tu z soczystymi pomidorami, a wszystko doprawione jest odrobiną oliwy, ziół i szczyptą chili dla podkreślenia charakteru, a na wierzchu kruszona feta.
Strapatsada przypomina nieco szakszukę czy menemen, dlatego będzie smakować osobom, które lubią różne wersje jajecznicy. To danie, które można przygotować dosłownie w kilka minut, a daje uczucie sytości i komfortu na wiele godzin. Jest idealne nie tylko na śniadanie czy brunch, ale też na lekką kolację – najlepiej z kromką chrupiącego chleba.
Strapatsada to coś więcej niż jajecznica. To smak greckiego domu, tradycji i radości z prostych rzeczy. Spróbujesz raz i pokochaj na zawsze.