W Sosnowcu otwarto kraftową piekarnię "Dobreto" - sprawdź CENNIK, zobacz ZDJĘCIA. Stawiają na rzemieślnicze metody wypieku. Co oferują?
Zobacz zdjęcia - kliknij TUTAJ!
W Sosnowcu otwarto nową kraftową piekarnię "Dobreto"
W dniu otwarcia lokal pękał w szwach, klienci gromadzili się w lokalu zaciekawieni nowo otwartą piekarnią. Widok apetycznych drożdżówek, lukrowanych pączków i innych słodkich rarytasów wystawionych za ladą potęgował oczekiwanie
Rzemiosło nie tylko w nazwie
"Dobreto" od początku stawia na rzemieślnicze metody wypieku i najwyższej jakości składniki. Właściciel Pan Marcin w rozmowie z nami podkreślił, że celem piekarni jest tworzenie produktów z pasją i dbałością o szczegóły. Efektem są wypieki o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Chcieliśmy się wyróżnić, słowo kraftowa oznacza produkcję rzemieślniczą na mniejszą skalę. Jest to ręczna produkcja bez użycia maszyn zaokrąglarek czy stożków do chleba. Mamy autorskie chleby, które robimy według własnych receptur. Przyznam szczerze robimy to metodą prób i błędów. Nasza piekarnia przy ul.Orlej w Sosnowcu od trzech miesięcy próbowała różnych rozwiązań i osiągnęliśmy zamierzony efekt. - powiedział z dumą.
Produkcja na miejscu z naturalnych składników
Wszystkie wypieki oferowane przez piekarnię wytwarzane są na miejscu. Nie znajdziecie tu dostarczanych "gotowców" produkowanych na masową skalę, a pieczywo jak w domu.
Chcieliśmy osiągnąć taki efekt, aby wszystkie wypieki oferowane w piekarni były produkowane na miejscu...to się udało - przekonuje właściciel
Warto również zwrócić uwagę na pochodzenie składników oferowanych produktów. Są naturalne i pochodzą one od lokalnych dostawców, którzy zaopatrują nowo otwartą piekarnię.
Bazujemy na świeżych owocach, ponadto mamy dostawców core'owych, mąkę bierzemy bezpośrednio z młyna - w tym momencie jest to najpewniejsze źródło. Jajka których używamy to jajka wiejskie, a nie hodowlane. - zapewnia Pan Marcin
Coś więcej niż "zwykłe ciasta"
Piekarnia "Dobreto" poza tradycyjnymi ciastami i innymi wypiekami zamierza wyznaczać nowe trendy w cukiernictwie. Oprócz znanych i lubianych standardowych pozycji, w planach jest poszerzenie oferty o produkty o większej złożoności, które mają być atrakcyjniejsze dla wymagającego klienta.
Każda piekarnia ma standardowe ciasta, my chcemy uzupełniać ofertę o produkty bardziej ekskluzywne, te które są bardziej rozbudowane cukierniczo - dodaje właściciel
Sprawdź cennik
Ceny wypieków są zróżnicowane. Oferta chlebów zaczyna się od 9,90zł za bochenek, a raczej bochen ponieważ rozmiar jest imponujący, podobnie jak bułek - te kosztują 2,20zł/sztuka. Przechodząc do słodkości, pączki bez nadzienia (oponki) to koszt 3,90zł/sztuka, a z nadzieniem truskawkowym 5,20zł/sztuka. Drożdżówki w kilku wariantach smakowych kosztują 4,90zł/sztuka. W ofercie piekarni znajdziemy również kawę w dwóch rozmiarach 250ml i 300ml za mniej niż 10zł.