Zapomnij o pomidorowej z wczorajszego rosołu. W 15 minut zrobisz egzotyczną ucztę
Masz ochotę na ramen, ale nie chcesz sięgać po zupę instant ani wydawać kroci w restauracji? Zachęcam cię do zgromadzenia bazowych składników i zrobienia w domu ekspresowego ramenu. Mając rosół drobiowy zrobisz ramen w 15 minut. Co więcej, w trakcie jedzenia możesz siorbać i mlaskać tak jak w prawdziwej knajpce w Japonii. Tym przepisem możesz świętować Dzień Zupy Błyskawicznej przypadający 25 sierpnia.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | ahirao photo/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Ekspresowy ramen w domu - przepis na rosole
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 l rosołu drobiowego,
- 400 ml napoju sojowego nie słodzonego,
- 400 g makaronu ramen.
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cm świeżego imbiru,
- 350 g mielonej wieprzowiny,
- 2 łyżki pasty doubanjiang - pasta ze sfermentowanego bobu i papryczek chili,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka mirinu,
- 1 łyżka oleju do smażenia.
- 3 łyżki japońskiej pasty sezamowej,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki oleju chili.
- 2 jajka marynowane w sosie sojowym do ramenu,
- 2 liście kapusty pak choi na porcję,
- posiekany szczypiorek,
- olej chili.
Jak zrobić ekspresowy ramen w domu?
Sposób przygotowania:
- Na początku podsmaż wieprzowinę, aby była chrupiąca. Czosnek drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Wok lub głęboką patelnię mocno rozgrzej i wlej do niego olej.
- Następnie dorzuć czosnek i mięso. Smaż, aż się zarumienią i lekko skarmelizują.
- Wrzuć imbir, a gdy zacznie przyjemnie pachnieć (ok. 30 sekund) dorzuć pastę doubanjiang, sos sojowy i mirin. Wszystkie składniki smaż jeszcze przez minutę i umieść w misce.
- Przygotuj błyskawiczne tare, czyli esencję smaku. Połącz w misce ze sobą wszystkie składniki i odstaw mieszaninę.
- Do garnka wlej rosół drobiowy, dodaj napój sojowy i zagotuj. W tym czasie ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do wrzącej wody z makaronem dorzuć pokrojone liście kapusty pak choi. Masz ją tylko sparzyć przez kilka sekund.
- Esencje tare rozłóż do 4 misek. Wlej wywar i wymieszaj łyżką lub pałeczkami. Włóż ugotowany makaron, przy brzegu kapustę pak choi, na środku chrupiącą wieprzowinę i wcześniej zamarynowane jajko do ramenu.
- Ekspresowy ramen w 15 minut udekoruj posiekanym drobno szczypiorkiem i pikantnym olejem chili.
Pamiętaj, że ten ramen jest wersją podstawową i śmiało możesz zamieniać składniki, nadając im różnorodny smak. Wśród nich możesz zastąpić wieprzowinę wołowiną, a jeśli unikasz mięsa, sięgnij po podsmażone na chrupko boczniaki. A jeśli jesteś weganinem, to skorzystaj z bulionu warzywnego i cienko pokrojonych i obsmażonych kawałków tofu przypominających skwarki. Smacznego!