Coraz częściej szukamy tego szczególnego mleka. Trend się nasila

Coraz więcej osób poszukuje produktów mlecznych o łagodniejszym działaniu na układ trawienny. Polska ma ogromny potencjał, by wpisać się w naturalną alternatywę. Warunki są 2: krajowi producenci otrzymają odpowiednie wsparcie, a konsumenci docenią jakość i innowacyjność lokalnych rozwiązań.
Coraz częściej szukamy tego szczególnego mleka. Trend się nasilaW dobie rosnącej liczby nietolerancji pokarmowych – m.in. na laktozę czy kazeinę A1 – coraz więcej osób poszukuje produktów mlecznych o łagodniejszym działaniu na układ trawienny.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Krzysztof Kapica
Agata Wodzień-Nowak

Nietolerancje pokarmowe stają się siłą napędową innowacji na rynku mlecznym. Wraz z rosnącą świadomością problemów trawiennych związanych z laktozą czy kazeiną A1, konsumenci coraz śmielej sięgają po mleko A2A2 – naturalną odpowiedź na ich potrzeby. Ten segment rynku nie tylko istnieje, on eksploduje.

W 2024 roku jego wartość globalna osiągnęła 4 miliardy dolarów, a prognozy na przyszłość są jeszcze bardziej imponujące – aż 11,2 miliarda do 2030 roku. To średnioroczny wzrost na poziomie niemal 19%, co świadczy o ogromnym potencjale i dynamicznym rozwoju tego „łagodnego” mlecznego trendu.

Czym jest mleko A2A2, które podbija globalne rynki?

W Europie rośnie apetyt na mleko A2A2, co w 2024 roku przełożyło się na rynek wart ponad 635 milionów dolarów – niemal co szósty dolar wydany na mleko A2A2 na świecie przypada na Europę.

Mleko A2A2 to rodzaj mleka krowiego, które zawiera wyłącznie beta-kazeinę typu A2. To mleko od specjalnie wyselekcjonowanych krów, które naturalnie produkują mleko zawierające wyłącznie białko beta-kazeiny typu A2, uważane przez niektórych za łatwiej strawne i potencjalnie mniej problematyczne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Trend poszukiwania lepiej tolerowanych i naturalnych produktów mlecznych napędza ten wzrost, a prognozy do 2030 roku mówią o skoku do 1,72 miliarda dolarów, utrzymując europejski rynek w światowym tempie rozwoju (średnio 18,1% rocznie).

Niemcy pozostają niekwestionowanym liderem pod względem wartości, z rynkiem wartym blisko 145 milionów dolarów i perspektywą przekroczenia 400 milionów. Jednak to Włochy są wschodzącą gwiazdą, notując najszybszy wzrost dzięki rosnącemu zainteresowaniu konsumentów.

Szwajcaria i Francja nie śpią i prowadzą pilotażowe programy produkcji A2A2, dostrzegając w tym szansę nie tylko na zaspokojenie krajowego popytu, ale i na eksport do globalnych potęg, takich jak USA i Chiny, które obecnie przodują w konsumpcji tego rodzaju mleka.

Polska ma realny potencjał, by w przyszłości stać się konkurencyjnym producentem mleka A2A2 wobec liderów rynku, takich jak Holandia, Niemcy czy Wielka Brytania. Grupa Top Farms od wielu lat konsekwentnie rozwija hodowlę krów mlecznych o genotypie A2A2. Z naszego mleka powstaje coraz więcej wysokiej jakości produktów, skierowanych do świadomych i wymagających konsumentów” – podkreśla Krzysztof Gawęcki, Wiceprezes Grupy Top Farms.

W Polsce jednym z największych producentów i prekursorów mleka A2A2 jest Spółka Top Farms Wielkopolska. Obecnie jej stada liczą blisko 3200 sztuk bydła, które produkują 18,5 milionów litrów mleka rocznie.

Konsumenci decydują o zmianach na rynku mleka

W dobie, gdy zdrowie układu pokarmowego staje się priorytetem, a konsumenci poszukują żywności wysokiej jakości, mleko A2A2 wyrasta na kluczowego gracza na rynku.

Jego unikalna cecha – zawartość wyłącznie białka kazeiny typu A2 – sprawia, że jest ono postrzegane jako łagodniejsza i łatwiej przyswajalna alternatywa dla tradycyjnego mleka, które zawiera mieszankę białek A1 i A2. Coraz więcej osób świadomie sięga po mleko A2A2, kierując się troską o swój komfort trawienny.

Transformacja w kierunku produkcji mleka A2A2 to inwestycja długoterminowa, która wymaga nie tylko znacznych nakładów finansowych na genotypowanie i selekcję stada, ale także szeregu działań edukacyjnych skierowanych do konsumentów. W wielu krajach wciąż brakuje świadomości wobec różnic między mlekiem A1 a A2. Dlatego oprócz działań hodowlanych, kluczowe znaczenie ma budowanie świadomości tych różnic poprzez edukację i zaufanie do rynku” – podsumowuje Krzysztof Gawęcki, Wiceprezes Grupy Top Farms.

Przekształcenie stada krów zajmuje lata

Zmiana genetyczna stada w stronę pożądanej charakterystyki A2A2 to maraton, a nie sprint. Aby mieć pewność, że kolejne pokolenia krów będą posiadały wyłącznie genotyp A2A2, kluczowe jest konsekwentne stosowanie nasienia buhajów A2A2 podczas inseminacji. To wymaga od hodowców strategicznego myślenia i świadomości, że pełne przekształcenie stada to proces rozłożony na lata.

„Hodowla ukierunkowana na specjalistyczną produkcję, taką jak mleko A2A2, wymaga stabilnych warunków i długofalowego podejścia. Przerwanie takiej działalności oznacza nie tylko utratę wieloletnich efektów hodowlanych, ale również zahamowanie potencjalnej współpracy z partnerami rynkowymi. Oprócz efektów badawczych i biznesowych, należy uwzględnić także negatywne skutki dla konsumentów oraz przemysłu przetwórczego, który coraz częściej poszukuje surowców odpowiadających nowym trendom żywieniowym. Niestety w Polsce wciąż zbyt słabo doceniamy producentów mleka odpowiadających na te potrzeby. Dobitnym przykładem jest ryzyko likwidacji stad krów mlecznych o genotypie A2A2 należących do Grupy Top Farms Wielkopolska” – komentuje Anna Mikulska-Pospiszel, Prezes Spółki Top Gen.

Zdaniem ekspertów rynku rolnego, mleko A2A2 to cenny składnik diety, szczególnie korzystny dla dzieci, dlatego powinno zyskiwać coraz większą popularność w Polsce. Anna Mikulska-Pospiszel wyjaśnia, że badania potwierdzają wyjątkowe właściwości tego mleka, w tym jego delikatność dla układu pokarmowego, działanie przeciwzapalne w obrębie jelit oraz wspieranie rozwoju niezbędnych mikroorganizmów.

Podsumowując, prezes Top Gen rekomenduje mleko A2A2 jako idealne rozwiązanie żywieniowe dla najmłodszych.

Wybrane dla Ciebie

Rozbiórka Intraco. Koniec epoki warszawskiego drapacza chmur. Zastąpi go nowoczesny biurowiec
Rozbiórka Intraco. Koniec epoki warszawskiego drapacza chmur. Zastąpi go nowoczesny biurowiec
Gdzie leży najniższy punkt w Polsce?
Gdzie leży najniższy punkt w Polsce?
Policja publikuje zdjęcia. To podejrzewani o udział w pobiciu
Policja publikuje zdjęcia. To podejrzewani o udział w pobiciu
Awaria wodociągowa. Woda zalała jezdnię przy Placu Hallera
Awaria wodociągowa. Woda zalała jezdnię przy Placu Hallera
Estakadę w Chorzowie da się wkrótce otworzyć? Prezydent odpowiada
Estakadę w Chorzowie da się wkrótce otworzyć? Prezydent odpowiada
Śmiertelnie pobili 21-letniego Kacpra. Jest wyrok sądu
Śmiertelnie pobili 21-letniego Kacpra. Jest wyrok sądu
Policjant przyjacielem dziecka, a nie sposobem na wzbudzanie strachu
Policjant przyjacielem dziecka, a nie sposobem na wzbudzanie strachu
Przewoził cudzoziemców. Został zatrzymany przez Straż Graniczną
Przewoził cudzoziemców. Został zatrzymany przez Straż Graniczną
Apel policji w Turku. Zaginęła kobieta, każda informacja się liczy
Apel policji w Turku. Zaginęła kobieta, każda informacja się liczy
Rondo na Lwowskiej w Tarnowie po przebudowie. Dzięki poszerzeniu wlotów ciężarówki nie powinny już rozjeżdżać krawężników
Rondo na Lwowskiej w Tarnowie po przebudowie. Dzięki poszerzeniu wlotów ciężarówki nie powinny już rozjeżdżać krawężników
Udany, sportowy festyn w Kazanowie. Zobacz zdjęcia
Udany, sportowy festyn w Kazanowie. Zobacz zdjęcia
Gdzie na grzyby w czerwcu? Najlepsze regiony i miejsca
Gdzie na grzyby w czerwcu? Najlepsze regiony i miejsca