Dodaj ten nietypowy składnik do kawy. Doda mocy i wzmocni odporność

Jesienny spadek formy i nastroju da się pokonać dzięki adaptogennym oraz rodzimym grzybom. Ten wyjątkowy dodatek wzmacnia odporność, pomaga lepiej znosić trudne warunki, obniża stres i dodaje energii. Sprawdź, jak smakuje kawa z grzybami i jak ją zrobić.
Kawę grzybową można przygotować samodzielnie, dodając do tej mielonej sproszkowane borowiki lub suplement np. z reishi w postaci proszkuKawę grzybową można przygotować samodzielnie, dodając do tej mielonej sproszkowane borowiki lub suplement np. z reishi w postaci proszku
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Yurii Sliusar/Getty Images
M. Siesicka-Osiak, A. Rokicka-Żuk
  • Grzyby chaga można spożywać wraz z kawą, ale także jako samodzielny napar
  • Kawa grzybowa na pamięć i koncentrację. To wcale nie dziwactwo, tylko skuteczny sposób na wspomaganie oraganizm. Na zdjęciu: latte z shiitake
  • Do zaparzenia prozdrowotnej kawy można użyć krajowych suszonych prawdziwków
  • Kawę grzybową można przygotować samodzielnie, dodając do tej mielonej sproszkowane borowiki lub suplement np. z reishi w postaci proszku
[1/4] Grzyby chaga można spożywać wraz z kawą, ale także jako samodzielny napar Źródło zdjęć: GettyImages.com | Ganna STRYZHEKIN/Getty Images

Czym jest kawa grzybowa i jak smakuje?

Kawa grzybowa (mushroom coffee) to po prostu kawa parzona z dodatkiem grzybów - suszonych i sproszkowanych w przypadku kawy mielonej, ew. wyciągu, jeśli mówimy o kawie rozpuszczalnej.

Stosunek tych składników w przypadku kawy rozdrobnionej zwykle wynosi 1:1, co oznacza, że kawy jest o połowę mniej. Chociaż taki napój dostarcza mniej kofeiny, której nadmiar jest niekorzystny, wciąż działa stymulująco i energetyzująco. To również zasługa grzybowych dodatków.

Smak grzybowej kawy jest bardzo podobny, co tej klasycznej, ponieważ ich ziemiste nuty dobrze komponują się z walorami małej czarnej.

Picie naparu z grzybów nie jest przy tym niczym nowym, bo stosowano je w Finlandii jako substytut prawdziwej kawy podczas II Wojny Światowej, gdy brakowało ziaren. Grzyby do celów spożywczych i leczniczych stosowano też od stuleci w Chinach, gdzie obecnie najbardziej docenia się ich niezwykłe właściwości. Adaptogenne składniki tego typu występują także w Ajurwedzie.

Jakie grzybki do kawy?

Do kawy stosuje się zwykle grzyby lecznicze, najczęściej azjatyckie. Są uważane za środki wzmacniające organizm i nie przeznaczone do spożycia, tylko leczenia. Są wśród nich też jednak grzyby jadalne, jak np. shiitake. Sprawdzają się ponadto szlachetne grzyby krajowe.

Do najpopularniejszych gatunków grzybów dodawanych do kawy należą:

  • reishi, czyli lakownica żółta, w TCM lingzhi (Ganoderma lucidum),
  • grzyby chaga, czyli błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus),
  • soplówka jeżowa, czyli lwia grzywa (Hericium),
  • shiitake, czyli twardziak bądź twardnik japoński (Lentinula edodes),
  • kordyceps, czyli maczużnik (Cordyceps),
  • Wrośniak różnobarwny, nazywany ogonem indyka (Trametes versicolor).


Warto wiedzieć, że picie kawy z grzybami to gorący trend w 2024 roku, który będzie widoczny w kawiarniach i na sklepowych półkach. Już teraz można kupić ją w sklepach internetowych, przy czym jej cena jest średnio dwukrotnie wyższa niż regularnego produktu. To jednak dlatego, że grzyby lecznicze należą do drogich składników, zwłaszcza w postaci wysuszonej.

Na co pomaga kawa grzybowa? Właściwości i działanie

Kawa grzybowa jest uważana za zdrowszą alternatywę dla zwykłej kawy. Do najczęściej deklarowanych efektów jej picia, zauważalnych jednak po co najmniej kilku tygodniach, jest zmniejszony poziom niepokoju i poprawa odporności organizmu.

Ponieważ kawa z grzybami ma mniej kofeiny, występuje też zmniejszone ryzyko wystąpienia objawów wrażliwości na ten związek (zależy ono od dawki). To m.in. niepokój, zaburzenia żołądkowe, palpitacje serca, zaburzenia snu.
Unikatowe właściwości kawy z grzybami leczniczymi wynikają głównie z obecności ich związków aktywnych. Mają one działanie adaptogenne, czyli zwiększające możliwości adaptacji (przystosowania się) organizmu do warunków stresu fizycznego i psychicznego. Nie działają przy tym kosztem innych funkcji, jak robi to kofeina. Podobny efekt do grzybów wywiera stosowane czasem razem z nimi korzeń ashwagandhy, zwanej indyjskim żeń-szeniem.
Potwierdzono m.in., że grzyby stymulują układ immunologiczny poprzez mikrobiom jelitowy, wywierając na organizm działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antywirusowe, a także poprawiające metabolizm. Dla stosowanych grzybów udowodniono także efekt wspomagający leczenie pacjentów z rakiem, które zmniejsza nudności i wymioty przy chemioterapii. Mogą też chronić przed powstawaniem wrzodów, łagodzić objawy alergii i zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca. Adaptogeny pomagają obniżyć poziom stresowego hormonu kortyzolu, co również wspiera prewencję chorób cywilizacyjnych.

Kawa grzybowa - opinie ekspertów

Grzyby do kawy to na pewno wartościowy dodatek, ale ich działanie w tej formie nie zostało zbadane ani w żaden sposób potwierdzone. Dostępne badania dla różnych gatunków bez dodatku kawy przeprowadzono w laboratorium lub nie na ludziach, więc korzyści z picia ich w napoju muszą jeszcze zostać przebadane.

Ponieważ jednak z kawą przyjmujemy rozpuszczalne związki z kapeluszników, możemy oczekiwać, że spełnią one swoją najistotniejszą funkcję, jaką jest wspomaganie mikroflory jelitowej. To właśnie poprzez nią odbywa się poprawa opisanych funkcji organizmu.

Choć eksperci zaznaczają, że picie grzybów z kawą zapewnia mniej korzystnych właściwości niż ich jedzenie, w przypadku tych leczniczych i najczęściej tak nie ma mowy o ich przeznaczeniu spożywczym (poza shiitake). Jeśli ktoś jedna regularnie je również zdrowe grzyby kulinarne, kawa z takim dodatkiem może dodatkowo wspomóc jego organizm.

Istnieją także pewne dowody na to, że kawa z grzybami może być ciężkostrawna. Osoby z zaburzeniami układu pokarmowego, jak również chorobami nerek, powinni raczej wybierać inne napoje. Niektóre gatunki (np. chaga) obfitują w szczawiany, które są niewskazane przy skłonności do powstawania kamieni moczowych.


Źródła:

  • Should you switch to mushroom coffee? UCLA Health
  • Is Mushroom Coffee Worth the Hype? An Expert's Take Healthline
Wybrane dla Ciebie
Prognoza pogody na piątek 24 października. Do Polski zbliżają się ulewne deszcze. Pogoda dla Łodzi i województwa łódzkiego 24.10.2025
Prognoza pogody na piątek 24 października. Do Polski zbliżają się ulewne deszcze. Pogoda dla Łodzi i województwa łódzkiego 24.10.2025
Niemiec, który ocalił Szpilmana. Historia Wilhelma Hosenfelda
Niemiec, który ocalił Szpilmana. Historia Wilhelma Hosenfelda
Legnica: 3 miesiące aresztu dla 29-latka, policjanci udowodnili mu szereg włamań i kradzieży
Legnica: 3 miesiące aresztu dla 29-latka, policjanci udowodnili mu szereg włamań i kradzieży
Legnica: Budrim rozpoczął długo wyczekiwaną przebudowę ulicy Słonecznej
Legnica: Budrim rozpoczął długo wyczekiwaną przebudowę ulicy Słonecznej
Łęczyca: Wszystkich Świętych. Takie znicze i kwiaty kupisz przy łęczyckim cmentarzu
Łęczyca: Wszystkich Świętych. Takie znicze i kwiaty kupisz przy łęczyckim cmentarzu
Łódź: Kończy się głosowanie na projekty budżetu obywatelskiego. Termin mija za kilka dni
Łódź: Kończy się głosowanie na projekty budżetu obywatelskiego. Termin mija za kilka dni
Gdańsk: Ważne dla kierowców! W sobotę wraca normalny ruch na jedną z głównych ulic
Gdańsk: Ważne dla kierowców! W sobotę wraca normalny ruch na jedną z głównych ulic
Kara tysiąca cięć. Tak zabijano ludzi jeszcze sto lat temu
Kara tysiąca cięć. Tak zabijano ludzi jeszcze sto lat temu
Warszawa: Biura drożeją najszybciej od lat. A to jeszcze nie koniec
Warszawa: Biura drożeją najszybciej od lat. A to jeszcze nie koniec
Ninja Gaiden 4 - recenzja gry
Ninja Gaiden 4 - recenzja gry
Mowa ciała, wizerunek i cyberświadomość. Warsztaty dla przedsiębiorczyń
Mowa ciała, wizerunek i cyberświadomość. Warsztaty dla przedsiębiorczyń
Warszawa: Czołowe zderzenie rowerzystów na Mokotowie. Jedna osoba w szpitalu
Warszawa: Czołowe zderzenie rowerzystów na Mokotowie. Jedna osoba w szpitalu