Flawanole z kakao poprawiają pamięć u seniorów
Starzenie się wiąże się z pogorszeniem zdolności poznawczych, takich jak zapamiętywanie imion czy lokalizacji przedmiotów. To naturalne osłabienie pamięci rozpoczyna się w wieku dorosłym, ale staje się zauważalne dopiero w późniejszym życiu. Jest on odmienny od choroby Alzheimera, w której dochodzi do rozległych uszkodzeń neuronów.
Poprzednie badania wykazały, że osłabienie pamięci wiąże się ze zmianami w zakręcie zębatym (dentate gyrus) w hipokampie. Zespół dr. Scotta A. Smalla postanowił sprawdzić, czy flawanole kakaowe mogą poprawić funkcjonowanie tego obszaru i tym samym pamięć, opierając się na wcześniejszych wynikach badań na myszach.
Uchwycił go monitoring. Nagranie z Rossmanna trafiło do sieci
Do badań użyto specjalnego napoju z flawanolami, wyprodukowanego przez firmę Mars przy użyciu opatentowanego procesu zachowującego te związki. Standardowe metody przetwarzania kakao usuwają bowiem większość flawanoli.
W eksperymencie uczestniczyło 37 zdrowych osób w wieku 50-69 lat, losowo przypisanych do diety wysokoflawanolowej (900 mg dziennie) lub niskoflawanolowej (10 mg dziennie) przez trzy miesiące. Uczestnikom wykonano badania obrazowe mózgu oraz testy pamięci, koncentrując się na zakręcie zębatym.
Wyniki pokazały wyraźną poprawę funkcjonowania zakrętu zębatego u osób przyjmujących wysoką dawkę flawanoli. Grupa ta znacznie lepiej wypadała też w testach pamięci - ich zdolności pamięciowe odpowiadały osobom młodszym nawet o 20-30 lat.
Flawanole występują również w herbacie, owocach i warzywach, a wcześniejsze badania wskazują, że mogą korzystnie wpływać na układ krążenia. Eksperci sprawdzają też, czy związki te mogą zapobiegać zawałom i udarom. Naukowcy ostrzegają jednak, że spożywanie czekolady nie przyniesie tego efektu, ponieważ większość procesów produkcji usuwa flawanole.
Na podstawie:
Dietary Cocoa Flavanols Reverse Age-Related Memory Decline in Older Adults