Jedzenie jak z restauracji w szkolnej stołówce. 230 tys. uczniów już to potrafi
W tym artykule:
Smaczna edukacja
Program Akademia Lubella już od dziesięciu lat zachęca uczniów klas VI–VIII do podejmowania kulinarnych wyzwań – od świadomego komponowania posiłków po niemarnowanie jedzenia. W edycji 2024/2025 wzięło udział ponad 230 tysięcy uczniów oraz 12 tysięcy nauczycieli z ponad 2 tysięcy szkół w całej Polsce.
– Gotowanie to coś więcej niż tylko przygotowywanie posiłków – to okazja do spędzania czasu z bliskimi, nauki przez zabawę i rozwijania kreatywności. Dlatego zawsze zachęcam dzieci i młodzież do eksperymentowania w kuchni. To doskonały sposób, by nauczyć się samodzielności, odpowiedzialności, a przy okazji zdrowych nawyków żywieniowych. Nie trzeba od razu być profesjonalnym szefem kuchni – najważniejsze to czerpać radość z gotowania i odkrywania smaków – mówi Ania Starmach.
Młodzież poznawała zasady zdrowego odżywiania i uczyła się, jak wdrażać zasady zero-waste w codziennej kuchni. Nie zabrakło też porad od ekspertów.
– W młodym wieku ważne jest zadbanie o minimum 3 pełnowartościowe posiłki dziennie i ograniczenie podjadania. Młodzież często spożywa sporo przekąsek, które nie są najlepszym źródłem składników odżywczych. (…) Skupiając się na podstawach – czyli 3 pełnych posiłkach i mniejszej ilości cukru w diecie – już dużo osiągniemy – podkreślała dr Paulina Ihnatowicz, ekspertka programu.
Gotuj w szkole jak w restauracji
Hasło jubileuszowej edycji brzmiało „Przygotuj jak w restauracji” i rzeczywiście – uczniowie mieli szansę poczuć się jak mali szefowie kuchni. Z pomocą przepisów, wskazówek i lekcji prowadzonych według scenariuszy opracowanych przez ekspertki, dzieci mogły eksperymentować, planować i serwować dania jak w najlepszych lokalach.
– Moje sprawdzone propozycje to np. klasyczne spaghetti z domowym sosem pomidorowym i świeżą bazylią, które można przygotować w kilka chwil, a wygląda i smakuje jak w prawdziwej włoskiej trattorii. Świetnym wyborem jest też makaron z pesto i chrupiącymi orzechami – proste, a jakie efektowne! Dla tych, którzy lubią zabawę formą, polecam makaronowe muffinki, czyli zapiekane gniazdka makaronowe z serem i warzywami – to hit wśród dzieci – podpowiadała Ania Starmach.
Zajęcia były prowadzone w atrakcyjnej formie: z materiałami edukacyjnymi, gotowymi scenariuszami i pomysłami na pracę z uczniami. Uczestnicy mogli nie tylko uczyć się teorii, ale też samodzielnie gotować i prezentować swoje dania.