Jedzenie jak z restauracji w szkolnej stołówce. 230 tys. uczniów już to potrafi

Jak nauczyć młodzież, że gotowanie może być przyjemnością, a nie obowiązkiem? Jak pokazać, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne? Właśnie takie cele od dekady stawia sobie Akademia Lubella. W tym roku do akcji przystąpiło 230 tysięcy uczniów. i 12 tysięcy nauczycieli. Wsparciem w akcji była m.in. Anna Starmach, autorka scenariusza Akademii Lubella „Domowa restauracja”.
Misją organizatorów programu jest nie tylko przekazywanie wiedzy na tematy żywienia, ale też rozbudzanie radości i satysfakcji z samodzielnego gotowania dla siebie i bliskich. Misją organizatorów programu jest nie tylko przekazywanie wiedzy na tematy żywienia, ale też rozbudzanie radości i satysfakcji z samodzielnego gotowania dla siebie i bliskich.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Red. Polska Press
Barbara Wesoła

Smaczna edukacja

Program Akademia Lubella już od dziesięciu lat zachęca uczniów klas VI–VIII do podejmowania kulinarnych wyzwań – od świadomego komponowania posiłków po niemarnowanie jedzenia. W edycji 2024/2025 wzięło udział ponad 230 tysięcy uczniów oraz 12 tysięcy nauczycieli z ponad 2 tysięcy szkół w całej Polsce.

– Gotowanie to coś więcej niż tylko przygotowywanie posiłków – to okazja do spędzania czasu z bliskimi, nauki przez zabawę i rozwijania kreatywności. Dlatego zawsze zachęcam dzieci i młodzież do eksperymentowania w kuchni. To doskonały sposób, by nauczyć się samodzielności, odpowiedzialności, a przy okazji zdrowych nawyków żywieniowych. Nie trzeba od razu być profesjonalnym szefem kuchni – najważniejsze to czerpać radość z gotowania i odkrywania smaków – mówi Ania Starmach.

Młodzież poznawała zasady zdrowego odżywiania i uczyła się, jak wdrażać zasady zero-waste w codziennej kuchni. Nie zabrakło też porad od ekspertów.

– W młodym wieku ważne jest zadbanie o minimum 3 pełnowartościowe posiłki dziennie i ograniczenie podjadania. Młodzież często spożywa sporo przekąsek, które nie są najlepszym źródłem składników odżywczych. (…) Skupiając się na podstawach – czyli 3 pełnych posiłkach i mniejszej ilości cukru w diecie – już dużo osiągniemy – podkreślała dr Paulina Ihnatowicz, ekspertka programu.

Gotuj w szkole jak w restauracji

Hasło jubileuszowej edycji brzmiało „Przygotuj jak w restauracji” i rzeczywiście – uczniowie mieli szansę poczuć się jak mali szefowie kuchni. Z pomocą przepisów, wskazówek i lekcji prowadzonych według scenariuszy opracowanych przez ekspertki, dzieci mogły eksperymentować, planować i serwować dania jak w najlepszych lokalach.

– Moje sprawdzone propozycje to np. klasyczne spaghetti z domowym sosem pomidorowym i świeżą bazylią, które można przygotować w kilka chwil, a wygląda i smakuje jak w prawdziwej włoskiej trattorii. Świetnym wyborem jest też makaron z pesto i chrupiącymi orzechami – proste, a jakie efektowne! Dla tych, którzy lubią zabawę formą, polecam makaronowe muffinki, czyli zapiekane gniazdka makaronowe z serem i warzywami – to hit wśród dzieci – podpowiadała Ania Starmach.

Zajęcia były prowadzone w atrakcyjnej formie: z materiałami edukacyjnymi, gotowymi scenariuszami i pomysłami na pracę z uczniami. Uczestnicy mogli nie tylko uczyć się teorii, ale też samodzielnie gotować i prezentować swoje dania.

Wybrane dla Ciebie

Coraz mniej uczniów w szczecineckich podstawówkach. Kilka szkół ma spory problem
Coraz mniej uczniów w szczecineckich podstawówkach. Kilka szkół ma spory problem
Kierowca w Radomsku jechał bez zapiętych pasów. Na dodatek miał orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów
Kierowca w Radomsku jechał bez zapiętych pasów. Na dodatek miał orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów
Wiedzieli, które auta kraść. Te szły na części koło Strzelec Krajeńskich
Wiedzieli, które auta kraść. Te szły na części koło Strzelec Krajeńskich
Włamywacze grasują w okolicach Ostrowa Wielkopolskiego. "Zalecamy wzmożoną ostrożność i obserwowanie swoich posesji"
Włamywacze grasują w okolicach Ostrowa Wielkopolskiego. "Zalecamy wzmożoną ostrożność i obserwowanie swoich posesji"
Strażackie imprezy w powiecie malborskim. Rozpoczęcie wakacji w Nowej Wsi Malborskiej i zawody w Starym Polu
Strażackie imprezy w powiecie malborskim. Rozpoczęcie wakacji w Nowej Wsi Malborskiej i zawody w Starym Polu
„Opatrzność nad nami czuwała”. Joanna Kulig i Maciej Bochniak poznali się dzięki pracy. Para doczekała się synka
„Opatrzność nad nami czuwała”. Joanna Kulig i Maciej Bochniak poznali się dzięki pracy. Para doczekała się synka
W najbliższy weekend Dni Chojnic. Najwięcej atrakcji będzie dla dzieci
W najbliższy weekend Dni Chojnic. Najwięcej atrakcji będzie dla dzieci
Czy polska rodzina ma czas dla siebie? Badania pokazują, że chcemy, ale nie zawsze potrafimy zaplanować wspólne aktywności
Czy polska rodzina ma czas dla siebie? Badania pokazują, że chcemy, ale nie zawsze potrafimy zaplanować wspólne aktywności
Regionalna Wystawa Koni Hodowlanych w Skaryszewie. Pokazy, oceny i piękne zwierzęta na Dni Ziemi Skaryszewskiej
Regionalna Wystawa Koni Hodowlanych w Skaryszewie. Pokazy, oceny i piękne zwierzęta na Dni Ziemi Skaryszewskiej
Marihuana w doniczce, amfetamina w kosmetyczce. 43-latka z Chojnowa w rękach policji
Marihuana w doniczce, amfetamina w kosmetyczce. 43-latka z Chojnowa w rękach policji
Nowa, samoodnawialna atrakcja Łodzi. Poziomy Pasaż Róży!
Nowa, samoodnawialna atrakcja Łodzi. Poziomy Pasaż Róży!
Mniej biurokracji dla hodowców. Rząd szykuje zmiany w zwrocie akcyzy za paliwo
Mniej biurokracji dla hodowców. Rząd szykuje zmiany w zwrocie akcyzy za paliwo