Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone?
Ogórki kiszone to nie tylko smaczny dodatek do wielu potraw, ale przede wszystkim naturalne wsparcie dla zdrowia. Dzięki procesowi fermentacji stają się one cennym źródłem probiotyków, które wspierają florę bakteryjną jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Zawierają również sporo witaminy C oraz błonnika, który pomaga regulować pracę układu pokarmowego i chroni przed chorobami jelit.
W tym artykule:
Kto powinien częściej sięgać po ogórki kiszone?
Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego (1,2 g na 100 g, czyli na 1 średniej wielkości sztukę), który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Składnik ten reguluje rytm wypróżnień, a także przyspiesza przesuwanie się resztek pokarmowych w dalsze części jelita. Dzięki tym właściwościom kiszonki zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Dodatkowo przy niektórych schorzeniach jedzenie ogórków kiszonych może złagodzić nieprzyjemne dolegliwości.
Właściwości zdrowotne kiszonek. Czy wszyscy mogą bezpiecznie zajadać się kiszonkami?
Ogórki kiszone to jedne z najchętniej spożywanych przetworów w naszym kraju. Są niskokaloryczne i idealnie podkreślają smak przekąsek, sałatek i dań głównych. Kiszonki powstają podczas procesu fermentacji mlekowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu dochodzi do zahamowania rozwoju bakterii i wydłużenia świeżości produktu.
Dzięki dużej zawartości bakterii kwasu mlekowego ogórki mogą działać jak naturalny probiotyk, czyli produkt wspierający namnażanie się korzystnej mikroflory jelitowej.
Dodatkowo ogórki kiszone to dobre źródło witaminy C i błonnika pokarmowego, który na dłużej daje uczucie sytości i reguluje rytm wypróżnień. W kiszonkach znajdziemy również potas i wapń.
Zobacz: Nie wylewaj, tylko pij! Woda z ogórków kiszonych ma cenne właściwości, ale ważna jest dawka. Zobacz, na co pomaga sok z kiszonych ogórków
Mimo dobroczynnych właściwości ogórków nie wszyscy mogą bezpiecznie zajadać się nimi. Kto powinien ich unikać? W tych dolegliwościach należy ograniczyć jedzenie kiszonek:
- nietolerancja histaminy,
- zakrzepica i stosowanie leków przeciwzakrzepowych,
- nadciśnienie tętnicze krwi,
- choroba wrzodowa,
- refluks żołądkowo-przełykowy.