Polacy coraz rzadziej jedzą schabowe? Sprawdź, jakie zdrowsze zamienniki mogą obniżyć "zły" cholesterol o 12 proc.
Polacy coraz częściej zastępują schabowe, produktami roślinnymi?
Roślinne produkty coraz częściej trafiają na polskie talerze. W ciągu ostatnich dwóch lat ich spożycie wzrosło aż o 24 proc. Jednocześnie niemal połowa Polaków (48 proc.) stara się ograniczać mięso, głównie ze względów zdrowotnych.
Mimo to tradycyjne schabowe, żeberka czy filety z kurczaka królują, a spożycie mięsa pozostaje na wysokim poziomie, choć eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zalecają umiar.
Nadmiar mięsa w diecie. Jak może odbić się na naszym zdrowiu?
Częste sięganie po mięso wcale nie jest tak zdrowe, jak wydaje się wielu osobom. Nadmiar mięsa w diecie może wiązać się z rozwojem poważnych chorób.
- Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza przetworzonego, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób przewlekłych - w tym nowotworów jelita grubego, chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy - i stanowi w Polsce istotne wyzwanie dla zdrowia publicznego - mówi dr Alicja Baska, współzałożycielka i CFO Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.
Zdaniem dr Alicji Baski, zmiana nawyków żywieniowych i przyzwyczajeń kulinarnych nie jest procesem łatwym. Wymaga stosowania różnorodnych strategii, które umożliwią stopniowe i trwałe zwiększenie spożycia warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz produktów pełnoziarnistych. Pomocne mogą okazać się zarówno promocja tradycyjnych składników kuchni roślinnej, jak i wprowadzenie na rynek nowych produktów, które stanowią zdrowszy zamiennik mięsa.
Ekspertka podkreśla, że dalsze badania są konieczne, aby lepiej zrozumieć wpływ poszczególnych rozwiązań na zdrowie oraz ich rolę w ograniczaniu negatywnego wpływu systemu żywnościowego na klimat.
Produkcja roślinnych zamienników mięsa może zmniejszać emisję gazów cieplarnianych nawet o 94 proc. w porównaniu z mięsem pochodzenia zwierzęcego. Jednocześnie wspiera bezpieczeństwo żywnościowe poprzez urozmaicenie źródeł białka i przyczynia się do tworzenia bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Spożywanie takich produktów może także obniżać ryzyko najczęstszych przyczyn zgonów w społeczeństwie, w tym chorób serca i raka jelita grubego.
Sięgnij po mięso roślinne. Ten nawyk może obniżać "zły" cholesterol nawet o 12 proc.
Coraz więcej osób szuka sposobów, by zadbać o zdrowie serca, nie rezygnując przy tym ze smaku mięsa. Na pomoc przychodzą nowoczesne alternatywy roślinne - produkty, które wiernie odtwarzają smak, wygląd i konsystencję tradycyjnego mięsa, ale w pełni bazują na roślinach. Jak podkreślają eksperci z Good Food Institute Europe (GFI Europe) i Physicians Association for Nutrition (PAN International), takie zamienniki są często niższe w tłuszcze nasycone, oferują podobną ilość białka co mięso zwierzęce, a dodatkowo dostarczają cennego błonnika.
Co więcej, badania pokazują, że regularne włączenie mięsa roślinnego do diety może przynieść wymierne korzyści zdrowotne.
Niedawny przegląd systematyczny i metaanaliza dowiodły, że zastąpienie tradycyjnego mięsa roślinnymi alternatywami może w ciągu zaledwie ośmiu tygodni obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL) nawet o 12 proc., jednocześnie zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowym bonusem dla osób z nadwagą jest możliwość wspierania redukcji masy ciała.
Warto wziąć sobie do serca rady ekspertów i wypróbować zdrowsze alternatywy. Małe zmiany w diecie mogą przynieść wielkie korzyści.
Źródło: The Good Food Institute