Czy truskawki są zdrowe? Komu mogą zaszkodzić. Kto nie powinien jeść truskawek? Zobacz efekty jedzenia truskawek
Truskawki dobre na trawienie i nie tylko
Truskawki możemy jeść do woli ponieważ mają bardzo mało kalorii. Te owoce mają także niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu stężenie glukozy we krwi nie wzrasta. Truskawki zawierają w sobie niewielką ilość białka, tłuszczów i węglowodanów. Są natomiast dobrym źródłem błonnika. To powoduje, że mają korzystny wpływ na przemianę materii, pracę jelit, trzustki, śledziony, pomagają także obniżyć poziom złego cholesterolu.
Kto nie powinien jeść truskawek?
Istnieją jednak przeciwwskazania do jedzenia truskawek, ale nie są one zbyt częste. Kto zatem nie powinien jeść truskawek?
Osoby mające uchyłki jelita grubego. Może się zdarzyć, że mała pestka z truskawki dostanie się do uchyłka i wywoła zapalenie. Jeśli po zjedzeniu dużej ilości truskawek robi ci się gorąco, robisz się czerwony na twarzy lub masz katar, mogą być to objawy nadwrażliwości na histaminę. Truskawki należą do produktów stymulujących wydzielanie histaminy. Niektóre osoby są bardzo wrażliwe na histaminę, a to wyklucza jedzenie truskawek.
Tych owoców nie powinny także jeść osoby, które mają wysoki poziom potasu. W tej sytuacji najlepiej odpuścić sobie jedzenie dużej ilości truskawek. Z truskawek powinny zrezygnować także osoby uczulone na ten owoc. Truskawki są też szkodliwe dla cierpiących na alergię na salicylany oraz osób z zespołem jelita drażliwego i chorobami zapalnymi jelit.
Duże ilości zjedzonych truskawek mogą zaburzać procesy krzepnięcia krwi. Jeśli musisz poddać się operacji to, na dwa tygodnie przed zabiegiem nie jedz truskawek w dużych ilościach. Z owoców pestkowych powinny zrezygnować także pacjenci, którzy mają w najbliższych dniach kolonoskopię. To samo dotyczy osób cierpiących na refluks żołądka.
Co można przygotować z truskawek
W kuchni z truskawek można przygotować wiele rzeczy. Możemy zrobić z nich pyszny koktajl lub kompot. Upiec wspaniałe ciasto z truskawkami, zrobić pierogi, dżem lub powidła. Wiele osób uwielbia jeść je z cukrem, bitą śmietaną, lodami lub czekoladą.