Brzoskwiniowa chmurka. Połączenie kruchego ciasta, bezy i owoców

Brzoskwiniowa chmurka to ciasto, które wygląda spektakularnie, a smakuje jeszcze lepiej. Kruche ciasto, delikatna beza, kremowa masa i soczyste brzoskwinie w galaretce tworzą połączenie, którym możesz cieszyć się bez względu na porę roku. Idealne na rodzinne uroczystości, spotkania z koleżankami i wtedy, gdy po prostu masz ochotę na coś wyjątkowego.
Apricot cake, apricots immersed in peach and orange jelly with sweet cream and a crispy baseBrzoskwiniowa chmurka to prawdziwy hit wśród domowych wypieków.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Pawel Kacperek/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Gabriela Fedyk

Brzoskwiniowa chmurka - przepis na ciasto z owocami

Czas przygotowania: ok. 3 godziny

Liczba porcji: 18-20

Komentarz po słowach Doroty Kani. "Nie jest w smak wielu osobom"

Stopień trudności: średni

Składniki:Kruche ciasto:

  • 4 żółtka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 150 g zimnego masła,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Galaretka z owocami:
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 3 galaretki brzoskwiniowe,
  • 3,5 szklanki wody.
Beza:
  • 4 białka,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30 procent,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku.

Jak zrobić brzoskwiniową chmurkę?

  1. Zrób kruche ciasto. Wsyp mąkę do miski lub na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj i dodaj posiekane nożem masło. Wbij żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj, przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  2. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół).
  3. Schłodzone blaszkę z ciastem wyjmij z lodówki, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
  4. Przygotuj warstwę owocowo-galaretkową. Rozpuść galaretki w 3,5 szklanki gorącej wody i odstaw do przestudzenia.
  5. Brzoskwinie pokrój w kostkę i dodaj je do przestudzonej galaretki. Wstaw do lodówki, żeby galaretka owocowa stężała. Pamiętaj, żeby ją kontrolować, żeby nie stężała za bardzo.
  6. Lekko przestudzone kruche ciasto wyjmij z blaszki razem z papierem i przełóż na dużą deskę. W tej samej formie upieczesz bezę.
  7. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Zacznij stopniowo dodawać cukier. Na końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Przełóż pianę do formy, zrób fantazyjne esy-floresy i susz w temperaturze 130 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez 1 godzinę. Potem wyłącz piekarnik i zostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
  8. Wystudzoną bezę wyjmij z foremki. Na dno blaszki wyłóż upieczone kruche ciasto, wyłóż na nie galaretkę z owocami i wstaw do lodówki.
  9. Zrób krem. Ubij śmietankę z cukrem i bitą śmietaną w proszku (patrz na instrukcje producenta). Dodaj mascarpone i jeszcze chwilę ubijaj.
  10. Gotowy krem wyłóż na galaretkę, a na wierzch połóż bezę i lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by wszystkie warstwy dobrze się połączyły. Podawaj z kawą lub herbatą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Hokej. Wielkie zmiany w Oświęcimiu. Nagłe odejście prezesa
Hokej. Wielkie zmiany w Oświęcimiu. Nagłe odejście prezesa
Gdańsk: 31-latek odpowie za kradzież zuchwałą
Gdańsk: 31-latek odpowie za kradzież zuchwałą
Warszawa: Pożar w piwnicy przy Puławskiej. Utrudnienia dla kierowców
Warszawa: Pożar w piwnicy przy Puławskiej. Utrudnienia dla kierowców
Zaginione zmysły człowieka. Czy naprawdę mieliśmy ich więcej?
Zaginione zmysły człowieka. Czy naprawdę mieliśmy ich więcej?
Mazowieckie: Magazyn podróbek pod Warszawą. Towar za blisko 25 mln zł
Mazowieckie: Magazyn podróbek pod Warszawą. Towar za blisko 25 mln zł
Stare Babice: 36-latka zaatakowała matkę nożem. Odpowie za usiłowanie zabójstwa
Stare Babice: 36-latka zaatakowała matkę nożem. Odpowie za usiłowanie zabójstwa
Poznań: Walka z dzikimi wysypiskami. Straż Miejska podsumowuje
Poznań: Walka z dzikimi wysypiskami. Straż Miejska podsumowuje
Trik na idealny puszysty biszkopt. Cukiernicy zdradzają swój sekret
Trik na idealny puszysty biszkopt. Cukiernicy zdradzają swój sekret
Warszawa: Bójka w Śródmieściu. Opublikowano wizerunek podejrzanych
Warszawa: Bójka w Śródmieściu. Opublikowano wizerunek podejrzanych
Bełchatów: Młodzi aktorzy grupy BAT-PKP ponownie na scenie
Bełchatów: Młodzi aktorzy grupy BAT-PKP ponownie na scenie
Łódź: Liście na chodnikach. Kto odpowiada za sprzątanie?
Łódź: Liście na chodnikach. Kto odpowiada za sprzątanie?
Świt Szczecin pożegnał się z Pucharem Polski. Problemy na boisku
Świt Szczecin pożegnał się z Pucharem Polski. Problemy na boisku