Brzoskwiniowa chmurka. Połączenie kruchego ciasta, bezy i owoców
Brzoskwiniowa chmurka to ciasto, które wygląda spektakularnie, a smakuje jeszcze lepiej. Kruche ciasto, delikatna beza, kremowa masa i soczyste brzoskwinie w galaretce tworzą połączenie, którym możesz cieszyć się bez względu na porę roku. Idealne na rodzinne uroczystości, spotkania z koleżankami i wtedy, gdy po prostu masz ochotę na coś wyjątkowego.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Pawel Kacperek/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Gabriela Fedyk
Brzoskwiniowa chmurka - przepis na ciasto z owocami
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Liczba porcji: 18-20
Stopień trudności: średni
Składniki:Kruche ciasto:
- 4 żółtka,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 150 g zimnego masła,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
- 1 puszka brzoskwiń,
- 3 galaretki brzoskwiniowe,
- 3,5 szklanki wody.
- 4 białka,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
- 500 ml śmietanki 30 procent,
- 250 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku.
Jak zrobić brzoskwiniową chmurkę?
- Zrób kruche ciasto. Wsyp mąkę do miski lub na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj i dodaj posiekane nożem masło. Wbij żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj, przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół).
- Schłodzone blaszkę z ciastem wyjmij z lodówki, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
- Przygotuj warstwę owocowo-galaretkową. Rozpuść galaretki w 3,5 szklanki gorącej wody i odstaw do przestudzenia.
- Brzoskwinie pokrój w kostkę i dodaj je do przestudzonej galaretki. Wstaw do lodówki, żeby galaretka owocowa stężała. Pamiętaj, żeby ją kontrolować, żeby nie stężała za bardzo.
- Lekko przestudzone kruche ciasto wyjmij z blaszki razem z papierem i przełóż na dużą deskę. W tej samej formie upieczesz bezę.
- Białka ubij z solą na sztywną pianę. Zacznij stopniowo dodawać cukier. Na końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Przełóż pianę do formy, zrób fantazyjne esy-floresy i susz w temperaturze 130 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez 1 godzinę. Potem wyłącz piekarnik i zostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzoną bezę wyjmij z foremki. Na dno blaszki wyłóż upieczone kruche ciasto, wyłóż na nie galaretkę z owocami i wstaw do lodówki.
- Zrób krem. Ubij śmietankę z cukrem i bitą śmietaną w proszku (patrz na instrukcje producenta). Dodaj mascarpone i jeszcze chwilę ubijaj.
- Gotowy krem wyłóż na galaretkę, a na wierzch połóż bezę i lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by wszystkie warstwy dobrze się połączyły. Podawaj z kawą lub herbatą. Smacznego!