Chrupiąca fasolka szparagowa do słoików. Zimą będziesz ją podjadać

Chrupka i aromatyczna fasolka szparagowa ze słoika to świetna przystawka do obiadu. Będzie pasowała do różnego rodzaju kotletów i pieczonych mięs. Można także użyć jej do sałatek. Warto poświęcić latem trochę czasu na przygotowanie takiej fasolki. Zimą będziemy się nią zajadać z prawdziwą przyjemnością.
Fasolka szparagowa potrafi zaskoczyćFasolka szparagowa
Źródło zdjęć: © Adobe
Karolina Głogowska

W sezonie na fasolkę, który trwa prawie całe lato, warto wykorzystywać to warzywo jak najczęściej i robić z niego różne potrawy. Najpopularniejszym i zarazem najprostszym sposobem na fasolkę jest ugotowanie jej i zjedzenie z bułką tartą. Zimą często tęsknimy za tym niepowtarzalnym smakiem. Dlatego warto zakonserwować to warzywo w słoikach. Przygotowanie fasolki szparagowej na zimę zajmie nam dosłownie kilka chwil. Nie jest pracochłonne i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Po wyjęciu ze słoika gotowa fasolka jest chrupka i bardzo aromatyczna. Będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu z ziemniakami, ryżem czy mięsem. Sprawdzi się także jako dodatek do wielu sałatek.

Fasolka szparagowa do słoików – przepis na zimę

Czas przygotowania: 30 minut.

Komentarz po słowach Doroty Kani. "Nie jest w smak wielu osobom"

Porcja: 5 dużych słoików.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 2,5 kg fasolki szparagowej,
  • 5 łyżeczek soli,
  • 5 łyżeczek cukru,
  • 10 ząbków czosnku.

Jak zrobić fasolkę szparagową do słoika?

  1. Fasolkę umyłam i odcięłam stwardniałe końcówki. Jeśli masz niewysokie słoiki, możesz pokroić fasolkę na mniejsze części, żeby się zmieściła.
  2. W dużym garnku zagotowałam wodę. Wrzuciłam fasolkę i gotowałam 3 minuty. Ważne, żeby fasolka pozostała lekko twarda, nie można jej rozgotować.
  3. Fasolkę odcedziłam, ale nie wylałam wody z gotowania. Będzie nam potrzebna do zalewy.
  4. Do wyparzonych i osuszonych słoików wsypałam po łyżeczce soli i cukru. Włożyłam po 2 ząbki czosnku.
  5. Następnie umieściłam w słoikach fasolkę. Powinna być ułożona dość ciasno.
  6. Słoiki napełniłam wodą z gotowania fasolki.
  7. W garnku umieściłam szmatkę, włożyłam słoiki, żeby się nie stykały. Nalałam wody do połowy ich wysokości. Gotowałam na małym ogniu przez 40 minut.
  8. Wyjęłam słoiki i odstawiłam na cały dzień. Po upływie 24 godzin ponownie pasteryzowałam przez 40 minut.
  9. Słoiki z fasolką przechowuję w spiżarni.

Wybrane dla Ciebie
Hokej. Wielkie zmiany w Oświęcimiu. Nagłe odejście prezesa
Hokej. Wielkie zmiany w Oświęcimiu. Nagłe odejście prezesa
Gdańsk: 31-latek odpowie za kradzież zuchwałą
Gdańsk: 31-latek odpowie za kradzież zuchwałą
Warszawa: Pożar w piwnicy przy Puławskiej. Utrudnienia dla kierowców
Warszawa: Pożar w piwnicy przy Puławskiej. Utrudnienia dla kierowców
Zaginione zmysły człowieka. Czy naprawdę mieliśmy ich więcej?
Zaginione zmysły człowieka. Czy naprawdę mieliśmy ich więcej?
Mazowieckie: Magazyn podróbek pod Warszawą. Towar za blisko 25 mln zł
Mazowieckie: Magazyn podróbek pod Warszawą. Towar za blisko 25 mln zł
Stare Babice: 36-latka zaatakowała matkę nożem. Odpowie za usiłowanie zabójstwa
Stare Babice: 36-latka zaatakowała matkę nożem. Odpowie za usiłowanie zabójstwa
Poznań: Walka z dzikimi wysypiskami. Straż Miejska podsumowuje
Poznań: Walka z dzikimi wysypiskami. Straż Miejska podsumowuje
Trik na idealny puszysty biszkopt. Cukiernicy zdradzają swój sekret
Trik na idealny puszysty biszkopt. Cukiernicy zdradzają swój sekret
Warszawa: Bójka w Śródmieściu. Opublikowano wizerunek podejrzanych
Warszawa: Bójka w Śródmieściu. Opublikowano wizerunek podejrzanych
Bełchatów: Młodzi aktorzy grupy BAT-PKP ponownie na scenie
Bełchatów: Młodzi aktorzy grupy BAT-PKP ponownie na scenie
Łódź: Liście na chodnikach. Kto odpowiada za sprzątanie?
Łódź: Liście na chodnikach. Kto odpowiada za sprzątanie?
Świt Szczecin pożegnał się z Pucharem Polski. Problemy na boisku
Świt Szczecin pożegnał się z Pucharem Polski. Problemy na boisku