Domowy sernik na ciasteczkowym spodzie. Przepis na delikatny deser
Najpyszniejszy sernik na świecie - przepis na delikatny deser
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: ok. 30 minut + 60 minut pieczenia + studzenie i chłodzenie.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników maślanych lub kruchych ciasteczek owsianych,
- 100 g roztopionego masła.
Masa serowa:
- 1 kg półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego z wiaderka,
- 180 g cukru,
- 5 dużych jajek,
- 16 g cukru waniliowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 ml śmietanki kremówki 30 procent lub 36 procent,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- masło i bułka tarta do formy,
- świeże lub mrożone owoce do podania (maliny, borówki, truskawki, jagody).
Jak zrobić najpyszniejszy sernik na świecie?
Sposób przygotowania:
- Do zrobienia ciasta użyj tortownicy o średnicy 24-26 cm. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Możesz też wyłożyć papierem do pieczenia.
- Następnie zblenduj herbatniki na drobny proszek. Wymieszaj z roztopionym masłem, aż masa będzie przypominać mokry piasek.
- Wyłóż herbatnikami spód tortownicy, dociśnij łyżką i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- W dużej misce umieść zmielony twaróg. Dodaj cukier i cukier waniliowy, zmiksuj na niskich obrotach.
- W trakcie miksowania dodawaj po jednym jajku, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
- Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj skórkę z cytryny, a następnie wlej śmietankę.
- Miksuj krótko, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie napowietrzaj zbyt mocno - sernik powinien być kremowy, ale nie puszysty.
- Wylej masę serową na przygotowany spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C z funkcją grzania góra-dół bez użycia termoobiegu.
- Najpyszniejszy sernik na świecie piecz przez około 60 minut. Środek może być lekko sprężysty, ale nie płynny.
- Po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku na 5 minut, następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Na koniec najpyszniejszy sernik na świecie wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, chociaż po całej nocy będzie miał idealną, delikatną konsystencję.
Sposób podania najsmaczniejszego sernika
Tak przyrządzony sernik lubię ozdabiać sezonowymi owocami. Przed podaniem dekoruję go truskawkami, malinami, jeżynami lub jagodami. Poza sezonem mogą być to wiśnie z kompotu. Ponadto z owoców możesz zrobić gęsty sos, który podkręci smak klasycznego wypieku. Fanom czekolady polecam użycie sosu czekoladowego, który doda mu bogatszego smaku.
Niech ten przepis zmotywuje cię do zrobienia domowego sernika. Dzięki temu unikniesz opadania i pękania sernika. Tak przyrządzony sernik możesz trzymać w lodówce do 5 dni, ale jest tak pyszny, że z pewnością zjesz go wcześniej. Smacznego!