Dynia w occie siostry Anastazji. To wyjątkowy dodatek do mięs
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy dodatek do jesiennych obiadów, dynia w occie siostry Anastazji będzie strzałem w dziesiątkę. To prosty przepis na słodko-kwaśny przetwór. Zrobisz go w godzinę, a efekt końcowy - kilka słoików aromatycznej dyni - ozdobi każdą spiżarnię i umili zimowe posiłki.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Bjoern Wylezich/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Dynia w occie siostry Anastazji - przepis do spiżarni
Liczba porcji: ok. 6-8 słoików po 300 ml.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 1/2 kg dyni,
- 1 szklanka wody,
- 3-4 szklanki cukru,
- 1 cytryna,
- 1 szklanka octu winnego 6 procent,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki soli.
Jak zrobić dynię w occie siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
- Na początku obierz dynię, usuń pestki, grube włókna i pokrój w kostkę.
- Skrop sokiem z cytryny i zagotuj w garnku wodę z cukrem.
- Porcjami wkładaj kawałki dyni do wrzątku.
- Gotuj przez około 10 minut, ale czuwaj nad nią, aby się nie rozgotowała.
- Odcedź dynię na łyżce cedzakowej, przełóż do słoików, a do pozostałego syropu dodaj mielony imbir, ocet i sól.
- Zagotuj jeszcze raz i zalej słoiki z dynią.
- Energicznie i dokładnie zakręć i obróć do góry dnem.
- Odstaw na bok na kuchennym blacie do całkowitego ostygnięcia.
Siostra Anastazja zachęca do pasteryzowania przetworów przez 20 minut, aby wydłużyć ich przydatność do spożycia. Taką dynię w occie siostry Anastazji możesz podawać jako samodzielną przekąskę i jako dodatek do pieczonych mięs. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne" opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.