Dżem z truskawek na zimę. Zrób go w domu. Przepis i wskazówki

Sezon na truskawki to idealny moment, by przygotować domowy dżem z truskawek i zachować smak lata na dłużej. Sprawdź prosty przepis, dzięki któremu w kilka kroków zrobisz pyszny, naturalny dżem bez zbędnych dodatków. Podpowiadamy też, jak go przechowywać, by cieszyć się nim przez całą zimę.
Pyszny i prosty dżem truskawkowyPyszny i prosty dżem truskawkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov
Angelika Korlaga

Sezon na truskawki powoli dobiega końca. W lipcu kończą owocowanie popularne truskawki gruntowe, choć niektóre późne odmiany potrafią cieszyć nas swoimi owocami aż do ostatnich dni miesiąca. Dla wielu z nas to moment lekkiego przesytu, mimo że truskawki niezmiennie budzą ciepłe uczucia i wspomnienia letniego dzieciństwa. Jeśli czujesz, że masz ich już trochę dość, to może być idealna pora, by pomyśleć o tym, jak wykorzystać ostatnie zbiory.

Jednym z najlepszych sposobów na zachowanie smaku lata na dłużej jest przygotowanie domowych przetworów – na przykład aromatycznego dżemu truskawkowego. Dzięki niemu w środku zimy przypomnisz sobie słoneczne dni i bez trudu doczekasz do kolejnego truskawkowego sezonu.

Agnieszka Żulewska o swoich rolach i serialu "Na Wspólnej". Jest szansa, że do niego powróci?

Przepisów na dżem jest całe mnóstwo, ale który wybrać? Najlepiej ten najprostszy – taki, który znała Twoja babcia. Kilka składników, odrobina cierpliwości i odpowiedni sposób przechowywania wystarczą, by zamknąć w słoikach prawdziwie naturalny smak truskawek.

Prosty przepis na domowy dżem truskawkowy

Składniki (na ok. 5–6 słoików po 200 ml):

  • 1,5 kg świeżych truskawek
  • 500 g cukru (możesz zmniejszyć ilość do smaku)
  • sok z 1 cytryny
  • (opcjonalnie: 1 opakowanie naturalnego środka żelującego typu pektyna, jeśli chcesz uzyskać gęstszy dżem bez długiego gotowania)

Sposób przygotowania:

Przygotowanie domowego dżemu truskawkowego zaczynamy od dokładnego umycia owocówusunięcia szypułek. Większe truskawki warto przekroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze można zostawić w całości – wszystko zależy od tego, czy wolisz dżem z wyczuwalnymi kawałkami owoców, czy raczej bardziej jednolitą konsystencję. Tak przygotowane truskawki przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, który nie tylko podkreśli smak, ale także pomoże dżemowi lepiej się utrwalić. Owoce odstawiamy na około 1–2 godziny, aby puściły sok – w tym czasie nie trzeba nic robić, truskawki same rozpoczną proces łączenia się z cukrem.

Po tym czasie garnek stawiamy na średnim ogniuzaczynamy gotowanie. Dżem należy gotować przez około 30 do 45 minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, by owoce nie przywierały do dna. W trakcie gotowania na powierzchni zacznie pojawiać się piana – tzw. szumowiny – którą warto systematycznie zbierać, aby dżem był klarownydłużej się przechowywał. Jeżeli zależy Ci na gęstszej konsystencji, możesz pod koniec gotowania dodać naturalną pektynę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kiedy masa zacznie widocznie gęstnieć, warto sprawdzić jej konsystencję – najlepiej nałożyć odrobinę dżemu na zimny talerzyk i odczekać kilkanaście sekund. Jeśli nie spływa i lekko tężeje, to znak, że jest gotowy. Gorący dżem należy od razu przekładać do wcześniej dokładnie umytych i wyparzonych słoików. Po szczelnym zakręceniu, słoiki najlepiej odwrócić do góry dnem na około 10 minut – to stworzy naturalną próżnię. Po tym czasie odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia, a następnie przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu.

Jak przechowywać domowy dżem?

Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu – najlepiej w spiżarni lub szafce. Dobrze zapasteryzowany dżem może stać nawet rok. Po otwarciu trzymaj w lodówce i zużyj w ciągu kilku tygodni.

Wybrane dla Ciebie
Włocławek: Wpadł do stawu, mówił o szwagrze. Ratują go nurkowie
Włocławek: Wpadł do stawu, mówił o szwagrze. Ratują go nurkowie
Bełchatów: Barbórka. Orkiestra górnicza obudzi mieszkańców
Bełchatów: Barbórka. Orkiestra górnicza obudzi mieszkańców
Żary: Lodowisko w Rynku otwiera się już za kilka dni
Żary: Lodowisko w Rynku otwiera się już za kilka dni
Gorzów: Kolej dużych prędkości i elektryfikacja 203. Realny projekt?
Gorzów: Kolej dużych prędkości i elektryfikacja 203. Realny projekt?
Bydgoszcz: 120 zarzutów za „badania opryskiwaczy”, których nie było
Bydgoszcz: 120 zarzutów za „badania opryskiwaczy”, których nie było
Żary: Na widok policji zaczął uciekać. Rozbił samochód i przyznał, że jest pijany
Żary: Na widok policji zaczął uciekać. Rozbił samochód i przyznał, że jest pijany
Zielona Góra: Nowe mieszadła w oczyszczalni ścieków
Zielona Góra: Nowe mieszadła w oczyszczalni ścieków
Rogóźno: Pijany kierowca dmuchnął w alkomat i zaczął uciekać
Rogóźno: Pijany kierowca dmuchnął w alkomat i zaczął uciekać
Łódź: Wtargnęli do mieszkania. Ukradli psa i konsolę
Łódź: Wtargnęli do mieszkania. Ukradli psa i konsolę
Grudniowa decyzja RPP coraz bliżej. Rynek szykuje się na obniżkę
Grudniowa decyzja RPP coraz bliżej. Rynek szykuje się na obniżkę
Tarnobrzeg: Choinka wraca na Pl. Bartosza Głowackiego
Tarnobrzeg: Choinka wraca na Pl. Bartosza Głowackiego
Warlubie: Magia Mikołajek. Zapraszamy na koncert "Świąteczne Melodie"
Warlubie: Magia Mikołajek. Zapraszamy na koncert "Świąteczne Melodie"
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀