Jesienny klasyk. Sos ze świeżych grzybów, który nie zawodzi
W tym artykule:
Sos ze świeżych grzybów - prosty przepis na jesienny dodatek do obiadu
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g świeżych grzybów (najlepiej podgrzybków, prawdziwków lub kurek),
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 150 ml śmietanki 18 procent do sosów,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody.
Jak zrobić sos ze świeżych grzybów?
Sposób przygotowania:
- Najpierw oczyszczam grzyby. Usuwam piasek i resztki liści, a następnie kroję je w kawałki średniej wielkości.
- Następnie siekam cebulę i rozgrzewam na patelni olej i masło. Wrzucam cebulę i smażę na średniej mocy palnika, aż się zeszkli.
- Później dodaję grzyby. Smażę przez kilka minut, aż lekko się zarumienią.
- Dolewam bulion. Zmniejszam ogień i duszę całość przez około 10 minut, aż płyn częściowo odparuje.
- Wlewam śmietankę. Mieszam dokładnie, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję jeszcze 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
- Sos ze świeżych grzybów podaję od razu. Tuż przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.
Sposób podania sosu ze świeżych grzybów
Możesz zastanawiać się, do czego podawać sos ze świeżych grzybów. Najczęściej podaję go do klusek śląskich, ugotowanych ziemniaków, kaszy gryczanej na sypko lub zajadam z makaronem. Możesz też polać nim grillowane mięso albo placki ziemniaczane. Gwarantuję, że w każdej wersji jest pyszna. Gdy chcę uzyskać bardziej intensywny smak, dodaję do sosu kilka suszonych grzybów wcześniej namoczonych w gorącej wodzie.
Zachęcam cię do zrobienia sosu ze świeżych grzybów z mojego przepisu, który zawsze się udaje. Gdy zostaje, to mrożę go w woreczkach strunowych. Dzięki temu zawsze mam pod ręką porcję pysznego dodatku do obiadu. Smacznego!