Jesienny klasyk. Sos ze świeżych grzybów, który nie zawodzi

Sezon na grzyby to dla mnie zawsze moment, aby wrócić do klasyki. Sos ze świeżych grzybów to jedno z tych dań, które potrafią odmienić rodzinny obiad. Zrób go raz, a gwarantuję, że wrócisz do tego przepisu wiele razy.
Sos ze świeżych grzybówTradycyjny sos ze świeżych grzybów gotuję zawsze po udanym grzybobraniu.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Patrick001/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Sos ze świeżych grzybów - prosty przepis na jesienny dodatek do obiadu

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: ok. 30 minut.

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g świeżych grzybów (najlepiej podgrzybków, prawdziwków lub kurek),
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 150 ml śmietanki 18 procent do sosów,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody.

Jak zrobić sos ze świeżych grzybów?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw oczyszczam grzyby. Usuwam piasek i resztki liści, a następnie kroję je w kawałki średniej wielkości.
  2. Następnie siekam cebulę i rozgrzewam na patelni olej i masło. Wrzucam cebulę i smażę na średniej mocy palnika, aż się zeszkli.
  3. Później dodaję grzyby. Smażę przez kilka minut, aż lekko się zarumienią.
  4. Dolewam bulion. Zmniejszam ogień i duszę całość przez około 10 minut, aż płyn częściowo odparuje.
  5. Wlewam śmietankę. Mieszam dokładnie, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję jeszcze 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
  6. Sos ze świeżych grzybów podaję od razu. Tuż przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.

Sposób podania sosu ze świeżych grzybów

Możesz zastanawiać się, do czego podawać sos ze świeżych grzybów. Najczęściej podaję go do klusek śląskich, ugotowanych ziemniaków, kaszy gryczanej na sypko lub zajadam z makaronem. Możesz też polać nim grillowane mięso albo placki ziemniaczane. Gwarantuję, że w każdej wersji jest pyszna. Gdy chcę uzyskać bardziej intensywny smak, dodaję do sosu kilka suszonych grzybów wcześniej namoczonych w gorącej wodzie.

Zachęcam cię do zrobienia sosu ze świeżych grzybów z mojego przepisu, który zawsze się udaje. Gdy zostaje, to mrożę go w woreczkach strunowych. Dzięki temu zawsze mam pod ręką porcję pysznego dodatku do obiadu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nowy lek skutecznie zmniejsza uporczywe nadciśnienie
Nowy lek skutecznie zmniejsza uporczywe nadciśnienie
Powszechny składnik produktów spożywczych sprzyja depresji
Powszechny składnik produktów spożywczych sprzyja depresji
Rzadka Wola: Zderzenie na DW nr 270. Przewróciła się ciężarówka
Rzadka Wola: Zderzenie na DW nr 270. Przewróciła się ciężarówka
Biorę marchewkę, dodaję śmietanę i czosnek. 5 minut i surówka gotowa
Biorę marchewkę, dodaję śmietanę i czosnek. 5 minut i surówka gotowa
Włoszczowa: 59-latka padła ofiarą oszustów. Straciła 350 tys. zł
Włoszczowa: 59-latka padła ofiarą oszustów. Straciła 350 tys. zł
Warszawa: Częściowa awaria wody w szpitalu MSWiA na Wołoskiej
Warszawa: Częściowa awaria wody w szpitalu MSWiA na Wołoskiej
Duch służby pozostaje niezmienny. 107. rocznica ustanowienia Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
Duch służby pozostaje niezmienny. 107. rocznica ustanowienia Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
Bełchatów: Ślubowanie pierwszoklasistów ze Szkoły Podstawowej nr 12
Bełchatów: Ślubowanie pierwszoklasistów ze Szkoły Podstawowej nr 12
Kraków zasili energia z Taurona. Prąd popłynie m.in. do MPK, ZDMK i ZZM
Kraków zasili energia z Taurona. Prąd popłynie m.in. do MPK, ZDMK i ZZM
Malbork: Dwa konkursy kulinarne dla uczniów na żywo
Malbork: Dwa konkursy kulinarne dla uczniów na żywo
Kalisz: Nocne zwiedzanie ratusza. Nie zabrakło mrocznych historii
Kalisz: Nocne zwiedzanie ratusza. Nie zabrakło mrocznych historii
Kraków: 21-lecie Klubu Studio na miasteczku studenckim AGH
Kraków: 21-lecie Klubu Studio na miasteczku studenckim AGH