Mrożenie grzybów bez tajemnic. Od surowych borowików po gotowy sos
Grzyby do mrożenia - mycie i oczyszczanie
Pierwsze, nad czym możesz się zastanawiać, to czy grzyby się myje przed zamrożeniem? Odpowiedź jest prosta - nie! Grzyby są jak gąbka i chłoną wilgoć. Zamiast je myć pod bieżącą wodą, wyczyść je na sucho. Użyj pędzelka, nożyka lub wilgotnej ściereczki, aby usunąć z nich piasek, liście i inne zanieczyszczenia. Dokładnie obejrzyj każdy grzyb, upewniając się, że nie ma w nim robaków. Kurki oprósz mąką i skorzystaj z naszego artykułu o czyszczeniu tych grzybów:
Mrożenie surowych czy gotowanych grzybów?
To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby planujące po raz pierwszy takie przetworzenie darów lasu: jak mrozić grzyby surowe czy gotowane? Obie metody są poprawne, ale każda ma swoje plusy i minusy.
Mrożenie grzybów surowych:
- Jest to najszybszy sposób. Wystarczy, że grzyby oczyścisz, pokroisz w plasterki lub kostkę i ułożysz na tacy, tak aby się nie stykały.
- Włóż je do zamrażarki na kilka godzin.
- Następnie przesyp do woreczków strunowych lub pojemników przeznaczonych do mrożenia żywności. Dzięki temu grzyby nie zmrożą się w jedną bryłę.
Ta metoda świetnie sprawdza się w przypadku twardszych gatunków, takich jak borowiki. W podobny sposób przygotuj też podgrzybki. One również doskonale nadają się do mrożenia na surowo.
Mrożenie grzybów po obróbce termicznej:
Część smakoszy woli mrozić grzyby po wcześniejszym podsmażeniu na patelni lub ugotowaniu w lekko osolonej wodzie. Często przemawiają za tym kwestie bezpieczeństwa żywności. Jeśli zdecydujesz się na gotowanie, pamiętaj, aby grzyby dokładnie ostudzić przed zamrożeniem.
Zaletą tego sposobu jest oszczędność miejsca w zamrażarce, ponieważ obrobione grzyby zajmują mniej miejsca niż świeże. Co więcej, dzięki obróbce termicznej grzyby tracą część wody, co zapobiega powstawaniu kryształków lodu.
Jakich grzybów nie wolno mrozić?
Zdecydowana większość jadalnych grzybów nadaje się do mrożenia. Są jednak wyjątki. Unikaj mrożenia delikatnych grzybów np.: opieniek i gołąbków. Ostrożnie postępuj z kurkami, aby po rozmrożeniu nie straciła jędrności i nie zgorzkniała. Możesz je mrozić w całości, ale lepiej od razu przesmaż je na patelni z cebulą i zamroź jako baza do sosu do zjedzenia w ciągu tygodnia.
Czy mrożone grzyby są szkodliwe?
Wiele osób zastanawia się, czy mrożone grzyby są szkodliwe. Odpowiedź brzmi: nie, wręcz przeciwnie. Mrożenie to jedna z najlepszych metod konserwacji, dzięki niej zachowasz wartości odżywcze grzybów. Ważne jest jednak, aby przed mrożeniem odpowiednio je oczyścić, a po rozmrożeniu poddać obróbce termicznej.
Rozmrażanie i używanie mrożonych grzybów
No dobrze, ale co zrobić, kiedy masz już zamrożone grzyby i chcesz ich użyć? Czy mrożone grzyby można wrzucić od razu na patelnię? Zdecydowanie tak! Grzyby mrożone na surowo, nie wymagają wcześniejszego rozmrażania. Wystarczy, że wrzucisz je bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i będziesz smażyć do momentu, aż odparuje z nich woda. Podobnie jak w przypadku mrożonych warzyw.
Czy można jeść grzyby mrożone przez 2 lata?
Grzyby, podobnie jak inne produkty, mają swój termin przydatności. Mrożone grzyby, przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą być bezpieczne do spożycia nawet przez kilkanaście miesięcy. Zachęcam jednak, aby lepiej zjeść je w ciągu 6-12 miesięcy, aby mieć pełnię ich smaku i aromatu. Zawsze też sprawdź, czy nie ma na nich szronu. Jeśli grzyby są szare, czernieją lub mają nieprzyjemny zapach, lepiej ich nie jedz.
Niech ten prosty przewodnik po mrożeniu grzybów zachęci cię do własnego grzybobrania. Spraw, by twoje ulubione smaki gościły na stole przez cały rok.