Naturalne wsparcie dla zdrowia i urody. Poznaj zalety kiełków i mikrolistków
Właściwości zdrowotne kiełków i mikrolistków
Kiełki i mikrolistki (microgreens) pełne są cennych składników odżywczych, które wspomagają funkcjonowanie całego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, kwasów omega-3, aminokwasów, fosforu, magnezu i różnych witamin, wykazują one szerokie spektrum działania. Wiele badań wykazało, że zapobiegają miażdżycy, chorobom serca, jelit, wzmacniają odporność, mogą nawet działać przeciwnowotworowo! Ponadto spożywanie kiełków sprzyja nie tylko zdrowiu wewnętrznemu, ale także poprawie wyglądu zewnętrznego - zawarte w nich witaminy i minerały wzmacniają włosy, skórę i paznokcie
Hodowla kiełków i mikrolistków w domu
Żeby rozpocząć hodowlę kiełków i mikrolistków w domu nie musisz posiadać specjalistycznego sprzętu. Można je uprawiać np. w słoiku przykrytym gazą, na ligninie jak rzeżuchę czy na podłożu kokosowym do roślin. Taki prosty sposób uprawy nie wymaga dużych nakładów finansowych, a efekty są fantastyczne. Kiełki mogą być świeże przez cały rok na twoim parapecie, gotowe do spożycia, kiedy tylko masz na nie ochotę. Jeśli zamierzasz uprawiać większą ilość - zawsze możesz z czasem zainwestować w profesjonalną kiełkownicę.
Kiełki i mikrolistki w kuchni
Kiełki i mikrolistki to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale także przepyszny dodatek do wielu potraw. Są smaczne, lekkostrawne, niskokaloryczne i idealne na surowo do sałatek oraz kanapek. Zachowując ich naturalną formę, nie pozbawisz się ich cennych składników, które niestety tracą podczas obróbki cieplnej. Wybierając różne rodzaje, możesz dostosować ich smak do swoich preferencji. Niektóre z nich np. brokułowe są bardzo delikatne i neutralne w smaku - idealne dla początkujących, z kolei rzeżucha nada daniom ostrości i wyrazistości. Które kiełki i mikrolistki są najczęściej polecane? Kto powinien się nimi zajadać w trosce o swoje zdrowie? Odpowiedź znajdziesz w naszej galerii.