Odkryj jabłecznik inny niż szarlotka. Delektuj się smakiem ciasta z budyniem
W tym artykule:
Domowy jabłecznik z budyniem to ciasto, które zachwyci zarówno miłośników klasycznych szarlotek, jak i poszukiwaczy nowych smaków. Zestawienie maślanego ciasta, soczystych jabłek, aromatycznego cynamonu i gęstego kremu to gwarancja sukcesu na każde spotkanie przy kawie w gronie koleżanek i rodziny. Upiecz jabłecznik ze sprawdzonego przepisu i przekonaj się, że domowe ciasto nie musi być trudne.
Jabłecznik z budyniem - prosty przepis na domowy wypiek
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 90 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 18 procent.
- 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. szara reneta),
- 20 g cukru,
- 10 g cynamonu.
- 80 g budyniu waniliowego (2 opakowania),
- 800 ml mleka,
- 3 łyżki cukru.
Jak zrobić jabłecznik z budyniem?
Sposób przygotowania:
- Najpierw w misce przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka oraz śmietanę.
- Zagnieć ciasto, aż będzie miało jednolitą, gładką konsystencję.
- Podziel ciasto na dwie części. W proporcji 2/3 na spód, 1/3 na wierzch jabłecznika. Mniejszą porcję zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, zrób farsz z jabłek. Owoce obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry.
- Wrzuć do garnka z grubym dnem i smaż na niskiej mocy palnika przez 10 minut, aż zmiękną.
- Dodaj łyżeczkę mielonego cynamonu, a jeśli jabłka są kwaśne,-+ cukier.
- Gotowe nadzienie jabłkowe odstaw do wystudzenia.
- W tym czasie rozpuść proszek budyniowy w szklance mleka, resztę mleka zagotuj i razem z cukrem.
- Wlej do mleka rozpuszczone wcześniej budynie i odstaw do przestudzenia. Budyń powinien być lekko ciepły do dalszego użycia.
- Wyjmij większą część ciasta z lodówki i rozwałkuj na około pół centymetra.
- Formę do pieczenia ciasta o wielkości 24 × 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż na nim rozwałkowane kruche ciasto.
- Na ciasto wyłóż równomiernie wystudzony farsz jabłkowy.
- Na jabłka wylej ciepły budyń, rozprowadź go równomiernie.
- Mniejszą część ciasta rozwałkuj i połóż na wierzchu w formie kratki, pasków, wykrawanych foremką listków lub startych na tarce do warzyw o dużych oczkach.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstaw do wystudzenia na metalowej kratce.
Taki gorący jabłecznik z budyniem świetnie smakuje podany z gałką lodów waniliowych, polany sosem czekoladowym lub oprószony cukrem pudrem. Do domowego jabłecznika z budyniem możesz dodać także inne korzenne przyprawy. W szczególności mielony kardamon, szczyptę roztartych goździków, gałki muszkatołowej lub imbir. Smacznego!