Pomysłowe bułki twarogowe ze śliwkami do bezkarnego podjadania. Tym przepisem zachwycisz fanów deserów w wersji fit
Nie masz cierpliwości ani czasu, aby piec ciasto drożdżowe? W takich momentach polecam szybkie bułki twarogowe ze śliwkami. Wilgotne ciasto zagniatam w 15 minut. Obłędnie pachną i smakują ze śliwkami doprawionymi szczyptą cynamonu. Z kubkiem parującej herbaty taki deser to wymarzony zestaw na podwieczorek.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Joanna Ciesielska/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Bułki twarogowe ze śliwkami - przepis na słodko
Liczba porcji: na 4 bułeczki.
Czas przygotowanie: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego,
- 1 jajko,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru pudru lub 1 łyżka erytrytolu, lub ksylitolu,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
- 8 śliwek,
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- szczypta cukru trzcinowego,
- szczypta cynamonu, kardamonu lub przyprawy do piernika.
Jak zrobić bułki twarogowe ze śliwkami?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw do 180°C z funkcją grzania góra-dół.
- W dużej misce wymieszaj twaróg półtłusty z jajkiem. Rozdrobnij go dokładnie widelcem.
- Następnie dosyp cukier, a następnie wlej ekstrakt waniliowy lub dodaj cukier z wanilią.
- Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do rozdrobnionego twarogu.
- Mokrymi dłońmi uformuj składniki na bułki twarogowe w zwartą kulę.
- Możesz obsypać dłonie delikatnie mąką ziemniaczaną, aby zeskrobać resztki ciasta.
- Uformuj okrąg i nożem podziel na cztery części.
- Z każdej porcji uformuj okrągłą bułeczkę.
- Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszcz pośrodku nakrętką od słoika.
- Śliwki przekrój na pół. Wyjmij pestki. Wymieszaj w misce ze skrobią ziemniaczaną, cynamonem lub ulubionymi przyprawami. Możesz dodać cukru trzcinowego, aby uzyskać lekko karmelowy smak.
- Śliwki ułóż na bułeczkach twarogowych i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Bułki twarogowe ze śliwkami piecz przez 30 minut w 180°C, aż będą rumiane i wyrośnięte.
- Po upieczeniu bułki twarogowe ze śliwkami odstaw na metalowej kratce do wystudzenia.
Rada: Możesz śliwki wymieszać z innymi owocami sezonowymi lub całkowicie zamienić je na gruszki, jabłka, morele, jagody, maliny lub brzoskwinie. W zależności, co akurat masz do dyspozycji w sezonie.
Takie domowe bułki twarogowe ze śliwkami to znakomita propozycja na drugie śniadanie lub rodzinny podwieczorek. Dodatek twarogu nadaje im wilgotności i sprężystości. Co więcej, jeśli szukasz pożywnych przekąsek bez rujnowania budżetu domowego, będziesz nimi zachwycony. Smacznego!