Potrzebujesz tylko 30 minut. Na jesienny obiad zrób kurczaka po chińsku
Przepis na kurczaka po chińsku wykorzystuję zazwyczaj, gdy chcę zrobić szybki obiad z mięsem i warzywami na jednej patelni. Jego wyjątkowy smak to efekt połączenia sosu sojowego, oleju sezamowego i sosu ostrygowego. Ich słony smak przełamuję ostrym korzeniem imbiru i odrobiną miodu. Poznaj przepis na kurczaka po chińsku z warzywami.
Źródło zdjęć: © freepik.com | freepik.com/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Domowy kurczak po chińsku świetnie smakuje podany z białym ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym lub klasycznym makaronem jajecznym. Możesz też użyć makaronu gryczanego soba lub przeznaczonego do ramenu. Jeśli zależy ci na dietetycznej wersji dania, możesz serwować go bez dodatków, jedynie z warzywami. Aby uzyskać smak jak najbardziej zbliżony do oryginału, warto również posypać danie świeżymi listkami kolendry lub posiekanym szczypiorkiem, który idealnie podkreśla azjatyckie smaki.
Kurczak po chińsku - przepis na domowy obiad w azjatyckim stylu
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 30-40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 100 g grzybów shiitake lub pieczarek,
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 2 łyżki sosu ostrygowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- Do podania: ryż lub makaron.
Jak zrobić kurczaka po chińsku?
Sposób przygotowania:
- Na początku piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski.
- W misce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego z miodem, imbirem i 1 łyżeczką skrobi kukurydzianej.
- Dorzuć mięso do marynaty, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 15 minut, aby kurczak przeszedł smakami przypraw.
- Na patelni lub woku rozgrzej 2 łyżki oleju do smażenia.
- Cebulę poszatkuj w piórka, czosnek drobno posiekaj, a papryki i marchewkę pokrój w cienkie paski tzw. julienne.
- Wybrane grzyby pokrój w plasterki. Najpierw wrzuć na rozgrzany olej czosnek i cebulę, smaż przez około 1-2 minuty, aż cebula lekko się zeszkli.
- Dodaj paprykę, marchewkę i grzyby, smaż wszystko przez 7 minut, mieszając co jakiś czas, aż warzywa będą miękkie, ale nadal chrupiące.
- Gdy warzywa będą gotowe, przełóż je z patelni na talerz. Na tej samej patelni usmaż kurczaka na złoty kolor. W razie potrzeby dolej dwie łyżki oleju.
- Smaż na dużym ogniu, aby mięso szybko się zrumieniło, zachowując soczystość wewnątrz. To powinno zająć około 4-5 minut.
- W szklance wody rozpuść pozostałą skrobię kukurydzianą i wymieszaj z resztą sosu sojowego oraz sosem ostrygowym.
- Wlej przygotowany sos do patelni z kurczakiem, a następnie dodaj podsmażone wcześniej warzywa.
- Całość wymieszaj i gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje i pokryje składniki.
- Tuż przed podaniem dopraw paroma kroplami oleju sezamowego oraz przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Własnoręcznie przygotowany kurczak po chińsku jest gotowy do podania. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!