Rozpieść swoje podniebienie i upiecz obłędne ciasto. Zrób kruchy placek z czereśniami jak z zeszytu babci
Nie czekaj i na weekend zrób kruchy placek z czereśniami. To domowe ciasto z sezonowymi owocami to idealny sposób na letni deser, który łączy w sobie prostotę, smak i odrobinę nostalgii. Kruche, maślane ciasto przełożone soczyste czereśniami i chrupiącą kruszonką tworzą wypiek, któremu trudno się oprzeć. Ten nieskomplikowany przepis zrobisz w jedyne 60 minut.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | intek1/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Kruchy placek z czereśniami – przepis na domowe ciasto
Liczba porcji: 8-12 kawałków.
Czas przygotowania: około 1 godzina (w tym 30 minut chłodzenia ciasta).
Stopień trudności: średni.
Składniki:Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżka zimnej wody.
- 500 g czereśni,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- kilka kropli soku z cytryny,
- cukier puder do posypania.
Jak zrobić kruchy placek z czereśniami?
Sposób przygotowanie:
- Na początku mąkę przesiej z cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone w kostkę masło i szybko rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji piasku.
- Dodaj żółtko, ewentualnie wodę, i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, odkrój 1/3 ciasta i wstaw do zamrażalki.
- Pozostałe 2/3 ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie usuń pestki z czereśni i wymieszaj wydrylowane owoce z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Odstaw na kilka minut.
- Rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż nim formę o średnicy 24 cm na spód i boki. Nakłuj kruche ciasto widelcem.
- Wyłóż czereśnie na ciasto. Pozostałe zmrożone ciasto zetrzyj na tarce i rozsyp równomiernie na owocach.
- Kruchy placek z czereśniami piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C z funkcją grzania góra-dół przez ok. 35-40 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Domowy kruchy placek z czereśniami i kruszonką po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
To ekspresowy kruchy placek z czereśniami idealny do popołudniowej kawy. Zazwyczaj podaję je z gałką lodów waniliowych i dekoruję listkami świeżej mięty. Możesz też skorzystać z ubitej na sztywno bitej śmietany. Jeśli chcesz, aby ciasto miało imponujący wygląd, to możesz na owocach rozłożyć ubitą na sztywno pianę z białek. Dzięki temu powstanie beza, a ciasto będzie przypominać wyglądem pleśniak.