Zaczynasz przygodę z pieczeniem? Szybkie i łatwe ciasto z truskawkami zrobisz bez miksera
Onieśmielają cię trudne przepisy na wypieki z truskawkami? Mam dla ciebie szybkie i łatwe ciasto z truskawkami dla całej rodziny. Poradzisz sobie z nim nawet jeśli wcześniej stroniłeś od pieczenia ciast. To banalnie proste ciasto zrobisz w mgnieniu oka. Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Co ważne, nie musisz mieć drogiego sprzętu, a i tak ci wyjdzie.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Zoryana Ivchenko/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Szybkie i łatwe ciasto z truskawkami – przepis dla nowicjuszy
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia ok. 30-35 minut.
Stopień trudności: łatwe.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej,
- 150 cukru,
- 2 jajka (ok. 100 g),
- 180 g oleju rzepakowego,
- 240 g kefiru lub jogurtu naturalnego,
- 10 g proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- około 500 g świeżych truskawek,
- cukier puder do dekoracji.
Jak zrobić szybkie i łatwe ciasto z truskawkami?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej misce roztrzep widelcem lub rozmieszaj trzepaczką jajka z olejem i kefirem, lub jogurtem. Mokre składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mokre składniki wlej do suchych i uważnie wymieszaj do połączenia składników. Nie miksuj zbyt długo.
- Połowę ciasta wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę około 20 × 30 cm.
- Na cieście ułóż połowę umytych i pokrojonych truskawek.
- Wylej pozostałe ciasto i na wierzchu ułóż pozostałe truskawki.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste, a patyczek wbity w środek pozostanie suchy.
- Szybkie i łatwe ciasto z truskawkami po wystudzeniu możesz udekorować cukrem pudrem.
To ciasto jest wyjątkowo wilgotne i delikatne. Możesz podać je do filiżanki gorącej kawy, kubka czarnej herbaty albo popijać orzeźwiającą lemoniadą.
Mniej więcej godzinę przed pieczeniem odmierz i odstaw wszystkie mokre składniki na blat, aby się ogrzały. Dzięki temu znacznie zmniejszysz ryzyko powstania zakalca.
To ciasto możesz też ozdobić łatwą do zrobienia kruszonką. Niech ten przepis przekona cię, że nie trzeba mieć wielu gadżetów kuchennych ani specjalnych umiejętności. Smacznego!