Zrazy z grzybami. Zwiń, uduś i ciesz się smakiem
Zrazy to klasyczne danie kuchni polskiej, które świetnie smakuje z grzybami. Na co dzień użyj pieczarek, ale zaraz po grzybobraniu sięgnij po kurki, podgrzybki lub borowiki. Poza sezonem przydadzą się suszone grzyby, które nadają farszowi wyjątkowego smaku.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | gbh007/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Zrazy z grzybami - prosty przepis na smakowity obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: ok. 70 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 4 plastry udźca wołowego każdy ok. 150 g,
- 250 g pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki musztardy np.: diżońskiej,
- 2 plastry boczku,
- sól, pieprz do smaku,
- 100 ml oleju rzepakowego lub smalcu do smażenia,
- 500 ml wywaru wołowego lub bulionu warzywnego,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskie,
- 1 łyżeczka majeranku.
Jak zrobić zrazy z grzybami?
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj farsz z pieczarek. Grzyby oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę.
- Posiekaj boczek w cienkie paski. Usmaż farsz - na odrobinie oleju zeszklij cebulę i dorzuć pieczarki. Duś kilka minut, aż odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem.
- Plastry udźca wołowego rozbij tłuczkiem, posmaruj musztardą, posól i popieprz.
- Na każdy kawałek mięsa połóż trochę farszu grzybowego i kawałek boczku. Zwiń w roladkę i zepnij wykałaczką lub zwiąż sznurkiem do wędlin.
- Następnie obsmaż zrazy na rozgrzanym oleju lub smalcu. Smaż, aż zrazy z grzybami będą rumiane z każdej strony.
- Na koniec przełóż mięso do garnka, zalej bulionem, dodaj liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Duś pod przykryciem ok. 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Gotowe zrazy z grzybami podawaj posypane natką pietruszki. Smacznego!
Z czym jeść zrazy z grzybami?
Domowe zrazy z grzybami są najsmaczniejsze z kaszą gryczaną, purée ziemniaczanym lub kluskami śląskimi. W ramach warzywnego dodatku polecam podać sałatkę z buraczków, modrej kapuście lub kapuście zasmażanej.