Zupa z fasolki szparagowej i żeberek jak ze Śląska. Tania i sycąca
Jak tylko na straganie pojawia się młoda fasolka szparagowa znana w gwarze śląskiej jako sznitbony, gospodarna Marta od razu wie, co z nią zrobić. Wkłada do garnka kilogram świeżej fasolki szparagowej, dorzuca kawałek żeberka i gotuje zupę z fasolki szparagowej po śląsku. To sprawdzony, domowy przepis, który Marta powtarza co roku w sezonie na te jędrne warzywa. Poznaj przepis na smakowity obiad.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Kateryna Sednieva/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Zupa z fasolki szparagowej po śląsku – przepis jak od babci
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: ok. 90 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g świeżej fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej, najlepiej młodej, sezonowej),
- 400 g żeberek wieprzowych,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 duża cebula,
- 3 ziemniaki,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- 150 ml śmietany 18 procent do zup,
- koperek do posypania.
Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej po śląsku?
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj żeberka i włóż je do dużego garnka. Zalej zimną wodą (ok. 2,5 litra), dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W międzyczasie zbieraj szumowiny.
- Następnie przygotuj warzywa. Obierz marchew, pietruszkę i seler, pokrój w słupki lub plasterki. Cebulę obierz i posiekaj drobno.
- Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i pokrój na kawałki ok. 3-4 cm. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
- Dodaj warzywa do wywaru. Po 40 minutach gotowania żeberek wrzuć marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Gotuj kolejne 15 minut.
- Następnie dodaj fasolkę i ziemniaki. Gotuj razem kolejne 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
- Do zupy z fasolką szparagową po śląsku zrób zasmażkę. Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka.
- Wlej 2-3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj i wlej całość z powrotem do garnka. Dokładnie zamieszaj.
- Na koniec zabiel zupę śmietaną. Odstaw garnek z ognia, wlej śmietanę (zahartuj ją wcześniej, dolewając do niej trochę gorącej zupy) i dokładnie wymieszaj.
- Zupę z fasolką szparagową po śląsku podawaj na gorąco. Tuż przed podaniem posyp ją posiekanym koperkiem. Podaj z kromką świeżego chleba.
Zachęcam cię do gotowania zupy z fasolką szparagową po śląsku w lecie. W okresie od czerwca do sierpnia. Właśnie wtedy śląska zupa z fasolką szparagową będzie najsmaczniejsza, bo warzywa szybko się gotują i mają delikatny smak. Smacznego!