Nowe unijne limity dla acetamiprydu – ważne zmiany od sierpnia 2025
Szczególna ostrożność przy porzeczkach, sałacie, szpinaku i endywii
Jak podkreśla MRiRW, największe ryzyko przekroczeń pojawi się w przypadku porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny. Dla tych upraw NDP zostaną obniżone do poziomu oznaczalności (0,01 mg/kg), co oznacza, że nawet śladowe ilości acetamiprydu mogą wykluczyć plon z obrotu handlowego.
Wybrane zmiany w poziomach NDP acetamiprydu (mg/kg):
UprawaObecniePo 19.08.2025Jabłoń, Grusza0,40,07Czereśnia1,50,8Morela0,80,08Brzoskwinia0,20,08Porzeczki2,00,01*Agrest2,00,7Borówka wysoka2,00,7Malina2,00,6Winogrona0,50,08Sałata1,50,01*Pomidor0,50,06Ogórek0,30,05Kapusta głowiasta0,40,03Endywia0,40,01*Szpinak0,60,01*Boćwina0,60,01*
* poziom oznaczalności – przekroczenie skutkuje wycofaniem z obrotu
Nieprzestrzeganie limitów = brak możliwości sprzedaży
Produkty rolnicze zawierające pozostałości acetamiprydu przekraczające nowe limity nie będą mogły być oferowane do sprzedaży – ani w Polsce, ani w innych państwach członkowskich UE. Dotyczy to zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych, np. mrożonych.
Gdzie sprawdzić szczegóły?
Szczegółowe informacje dotyczące aktualnych poziomów NDP/MRL dostępne są na oficjalnej stronie UE.
Rekomendacja MRiRW dla producentów
Ministerstwo zaleca ostrożność w stosowaniu środków ochrony roślin zawierających acetamipryd i regularne monitorowanie poziomów pozostałości w płodach rolnych, zwłaszcza w okresie przedzbiorczym. Przekroczenie nowych limitów może skutkować utratą całych partii towaru oraz konsekwencjami administracyjnymi i finansowymi.