Polacy pokochali dynię. Zaskakujące, jak urosła powierzchnia uprawy i co z niej robimy

Zupa dyniowa, ciasto, przetwory w postaci kawałków dyni w zalewie to nie koniec możliwości, jakie daje dynia. Polska kuchnia oszalała na punkcie tego warzywa. Z każdym rokiem uprawiamy go coraz więcej, czemu sprzyja cieplejszy klimat. Dynie potrafią osiągać potężne rozmiary, a do ich podniesienia potrzebny jest ciągnik.
Wirtualna Polska
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Oskar Nowak
Agata Wodzień-Nowak
  • Wirtualna Polska
  • Dyniowie święto w Grzybnie. Dzień Korbola przyciągnął prawdziwe tłumy. Rozstrzygnięto konkurs na największą dynię [film, zdjęcia]
  • Wirtualna Polska
  • Wirtualna Polska
[1/4] Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Oskar Nowak

Dynia coraz popularniejsza na polskich polach

Regularnie w ostatnich latach rośnie zainteresowanie uprawą dyni. Sprzyjają nie tylko warunki, ale i zapotrzebowanie ze strony konsumentów. Popularyzacji tego warzywa służą festiwale dyniowe organizowane w różnych częściach kraju. Przykładowo w planie są:

  • 12.10 Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego organizuje Dolnośląski Festiwal Dyni
  • 20-21.09 Jarmark Wsi Zachodniopomorskiej Złota Dynia, Morzyczyn
  • 20.09 Rodzinny Festiwal Dyni w Radaczu (woj. zachodniopomorskie)
  • 27.09 Bania Fest - święto dyni w Krapkowicach (woj. opolskie)

Rolnicy uprawiają w 2025 roku dynię na powierzchni ponad 10,5 tys. hektarów, a to 2 razy więcej, niż w 2020 roku, gdy zajmowała 5 tys. ha. Wzrost dotyczy także dyni oleistej z 2,5 tys. ha 5 lat temu, do 9,6 tys. ha obecnie.

Choć w kuchni dynia jest powszechnie traktowana jako warzywo (często używa się jej w zupach, gulaszach i daniach wytrawnych), z botanicznego punktu widzenia jest owocem.

Dynia nie lubi zimna, dlatego w porę trzeba ją zebrać z pola

Cieplejszy klimat sprzyja takim uprawom, jak dynia, wybitnie ciepłolubna. Pochodzące z klimatu subtropikalnego, dynie są roślinami wyjątkowo wrażliwymi na niskie temperatury. Giną już przy 0°C, a długotrwałe ochłodzenie, nawet kilka stopni powyżej zera, może prowadzić do obumierania młodych roślin. Spadek temperatury poniżej 10°C często skutkuje zrzucaniem zawiązków owoców, a nawet uszkodzeniem końcówek pędów.

Autorzy Metodyki integrowanej produkcji dyni z Instytutu Ogrodnictwa wyjaśniają, kiedy zbierać dynię:

Wyrośnięte owoce dyni dojrzewają nawet po zamarciu pędów i liści, o ile panuje słoneczna i sucha pogoda. W polskich warunkach należy je jednak sprzątać z pola przed okresem jesiennego ochłodzenia i temperatur <10°C. Kilkudobowa ekspozycja na takie temperatury (np. w nocy) drastycznie skraca okres przechowywania (owoce gniją nawet po 2- 3 tygodniach).

Ile waży dynia? Rekordzistka była gigantyczna

Dynia olbrzymia wyróżnia się różnorodnością kształtów i kolorów (zielone, żółte, pomarańczowe). Waga owoców waha się od 1,5 kg (typ Hokkaido) do ponad 50 kg, a rekordy świata przekraczają nawet 1000 kg. Owoce mają od 100 do 400 nasion i rosną na miękkiej, obłej szypułce. Co ciekawe, roślina zrzuca zawiązki, jeśli ma już wystarczającą liczbę owoców, a hodowcy, zostawiając tylko jeden owoc, mogą uzyskać rekordowo duże okazy.

Rekord Polski z 2014 roku wynosi 598 kg, podaje Instytut Ogrodnictwa w Metodyce integrowanej produkcji dyni.

Dynia oleista (bezłupinowa) wytwarza owoce o masie 3-4 kg, o różnorodnym kształcie i kolorze, w tym pasiastym. Jej największą cechą charakterystyczną są bezłupinowe nasiona. Nasiona te mają cienką, srebrzystą otoczkę i zawierają 25-50% tłuszczu, dlatego są idealne do produkcji oleju.

Dynia piżmowa ma owoce o gładkiej, kremowo-żółtej lub cielistej skórce, a ich kształt często przypomina melony. Zdarzają się również odmiany spłaszczone, z głębokimi bruzdami. Waga owoców może dochodzić do 20 kg. Ich wnętrze wypełnia aromatyczny, prawie bezwłóknisty, pomarańczowy miąższ z licznymi nasionami.

Tak było podczas zeszłorocznego Dnia Korbola w Grzybnie.
Tak było podczas zeszłorocznego Dnia Korbola w Grzybnie. © Polska Press Grupa | Tomasz Barylski

Dynia już nie kojarzy się wyłącznie z Ameryką i Halloween. W Polsce mamy dla niej szereg zastosowań

Dynia w Polsce to nie tylko symbol jesieni i dekoracja, ale przede wszystkim niezwykle wszechstronne warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Wykorzystuje się ją na wiele sposobów, zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich.

Najpopularniejszym daniem z dyni w Polsce jest aksamitna zupa krem, często podawana z prażonymi pestkami dyni, grzankami, imbirem czy mlekiem kokosowym.

Dynia jest składnikiem wielu dań obiadowych, takich jak: placki i kotlety, gulasze i zapiekanki, makaron i kopytka, a nawet dodatek do dań rybnych.

Dzięki swojej naturalnej słodyczy i wilgotności, dynia jest idealnym składnikiem do ciast i deserów, np. sernik dyniowy, ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi czy muffinki dyniowe to popularne jesienne przysmaki.

Dynia może zastępować jabłka w tradycyjnych przepisach na racuchy i placki. Kolejne z zastosowań dyni to przetwory. Dynię marynuje się w occie, przyrządza z niej dżemy, konfitury (często z dodatkiem pomarańczy lub imbiru), a nawet keczupy.

Pokochaliśmy w Polsce dodatek w postaci pestki i oleju dyniowego. Prażone pestki dyni są popularną przekąską i dodatkiem do sałatek, zup czy pieczywa. Z pestek produkuje się również cenny olej, używany do sałatek i jako dodatek do dań na zimno.

Ciekawostka: Ze względu na delikatny smak i wysoką wartość odżywczą, dynia jest często jednym z pierwszych warzyw wprowadzanych do diety niemowląt w postaci przecierów i zupek.

Pomarańczowe i żółte okazy są wykorzystywane do dekorowania domów, ogrodów, restauracji, a nawet przestrzeni publicznej. Służą do tego zarówno dynie jadalne, jak i ozdobne. Omawiana roślina ma swoje miejsce także w kosmetyce.

W rolnictwie dynia jest również wykorzystywana jako pasza dla zwierząt, podkarmia się nią np. gęsi.

Dynia jest ceniona w Polsce nie tylko za swoje walory smakowe, ale również za właściwości prozdrowotne. Jest bogata w witaminy (A, C, E, K), minerały (potas, magnez, żelazo) oraz błonnik. Uważana jest za warzywo wspierające układ odpornościowy, korzystne dla wzroku i pomagające w obniżaniu "złego" cholesterolu.

Wybrane dla Ciebie

Tarnów: Targ Regionalny. Przy ulicy Giełdowej można kupić ekologiczne produkty, żywność i przetwory oraz skosztować dań kuchni Zero Waste
Tarnów: Targ Regionalny. Przy ulicy Giełdowej można kupić ekologiczne produkty, żywność i przetwory oraz skosztować dań kuchni Zero Waste
Poznań: Utrudnienia w ruchu w niedzielę. Będą zamykać ulice przy stadionie
Poznań: Utrudnienia w ruchu w niedzielę. Będą zamykać ulice przy stadionie
Pabianice: 30-latka zatrzymana po kradzieży rozbójniczej. Uderzyła pracownicę sklepu
Pabianice: 30-latka zatrzymana po kradzieży rozbójniczej. Uderzyła pracownicę sklepu
Ostrowiec: Potrącenie pieszego na alei 25-lecia Wolności
Ostrowiec: Potrącenie pieszego na alei 25-lecia Wolności
Zielona Góra: Trwa Międzynarodowy Festiwal imienia Tadeusza Bairda
Zielona Góra: Trwa Międzynarodowy Festiwal imienia Tadeusza Bairda
Masłowo: Historyczny dzień dla druhów z Ochotniczej Straży Pożarnej. W jednostce oficjalnie powitano nowy wóz bojowy
Masłowo: Historyczny dzień dla druhów z Ochotniczej Straży Pożarnej. W jednostce oficjalnie powitano nowy wóz bojowy
Malbork znów stał się światową stolicą ekslibrisu. Miniaturowe światy artystów, a tuż obok obok wystawa unikatowych znaków książkowych
Malbork znów stał się światową stolicą ekslibrisu. Miniaturowe światy artystów, a tuż obok obok wystawa unikatowych znaków książkowych
Grudziądz: Groźnie wyglądające zderzenie. Ranny motocyklista został zabrany do szpitala
Grudziądz: Groźnie wyglądające zderzenie. Ranny motocyklista został zabrany do szpitala
Wąsy kota mówią wszystko – szybki przewodnik po emocjach
Wąsy kota mówią wszystko – szybki przewodnik po emocjach
Twój pies nagle zachowuje się idealnie? To może być sygnał do wielkiego niepokoju
Twój pies nagle zachowuje się idealnie? To może być sygnał do wielkiego niepokoju
To nie wina psa, że żebrze – prawdziwy winny siedzi po drugiej stronie stołu
To nie wina psa, że żebrze – prawdziwy winny siedzi po drugiej stronie stołu
Czy pies potrafi „liczyć” przysmaki? Domowy sprawdzian w 2 minuty
Czy pies potrafi „liczyć” przysmaki? Domowy sprawdzian w 2 minuty